galériával

2019.03.24. 18:52

Kihirdették a drámaíró verseny győzteseit

Miután a történetek péntekre virradó éjjel megíródtak, majd a következő két napban a rendezők és színészcsapatok jóvoltából színpadra is álltak, véget ért vasárnap a VI. Bábos Drámaíró Verseny Békéscsabán. A vetélkedő ezúttal is felejthetetlen élményeket nyújtott a résztvevőknek.

Vásári Erzsébet

Fotó: Kiss Zoltán

Turbuly Lilla költő, író és kritikus elmondta, a téma kisorsolása után péntek este még együtt vacsorázott író társaival, de ekkor már mindhármuk gondolatai az írás körül forogtak, ezért hamar vissza is vonultak. Beszámolója szerint nagyon sok szempontot kellett mérlegelnie a történet megírásában azért, hogy bábokat is használhassanak az előadásban, a kihúzott témához is kapcsolódjon, legyen benne humor, valamint gyerekek és felnőttek is egyaránt élvezhessék.

Fotó: Kiss Zoltán

Hozzátette, az elkészült Az oroszlánok nem fáznak? című drámájának ötletét – ahogyan a korábbi alkotásainak kezdőlökését is – egyik saját élménye adta. Az írást követően természetesen figyelemmel kísérte a színpadra állítást is, ami teljes mértékben az elképzelései szerint valósult meg. Érdekességként kiemelte, hogy Bereczki Csilla rendező ugyanúgy osztotta ki a szerepeket a színészcsapat tagjai között, ahogy azt az alkotás során ő is elképzelte anélkül, hogy megbeszélték volna egymással.

Dániel András író és illusztrátor elmondta, a darab megírásának estéjét egy viharos éjszakaként tudná jellemezni. Rendkívül stresszes dolog volt számára, hogy tizenkét órája volt a történet összeállítására, amelynek témáját (A nők jobban fáznak?) nehéz elképzelni egy bábelőadáshoz. Hozzátette, munkája heves gondolkozással kezdődött, majd néhány órányi hullámvölgy, egy holtpont és egy kiadós éjszakai séta után valami átfordult benne, amitől lendületet kapott, így reggel 6 órára elkészült kísérleti jégrevüjével, melynek az Odabent, a frigóban avagy: Nem lesz itt soha előadás! címet adta. Beszámolójából kiderült, a darab színpadra állításánál végig jelen volt és véleménye szerint Halasi Dániel (rendező) és a színészcsapat kitűnő munkát végzett. Izgalmas volt számára látni, hogy néhány szöveggel teleírt papírdarabból hogyan lesz egy kész előadás.

Adamik Zsolt szerkesztő, újságíró és meseíró kifejtette, az írás éjszakája kaotikus volt számára, de végül némi gördeszkázás, jó pár kávé és több liter víz elfogyasztása után megszületett az ő története is, melynek A Búhordó új bánata címet adta. A kész művet végül reggel háromnegyed nyolckor küldte el a Napsugár Bábszínháznak, ahol már nagyon izgultak annak elkészülése miatt. Hozzátette, korábban még nem írt egyenesen színpadra történetet, viszont a Bibedombi szörnyhatározó című könyvét már készülnek egy ideje pódiumra állítani és bízik benne, hogy a drámaíró versenyen szerzett tapasztalatai segítik majd ebben. Végül elárulta, a cselekmény megírása után először kételkedett, majd eldöntötte, részt akar venni a színjáték összeállításában is. Utóbbit Perényi Balázs szívesen fogadott tőle, ezzel még izgalmasabb és felemelőbb lett számára a hétvége.

Megszülettek az eredmények

Az idei bábos drámaíró verseny legjobb színésze Balázs Csongor (Békéscsabai Napsugár Bábszínház), a legjobb színésznő pedig Szívós Réka (Kabóca Bábszínház) lett. A legizgalmasabb karakternek ezúttal Biró Gyulát (Békéscsabai Napsugár Bábszínház) választották. A legjobb rendezőnek járó díjat Bereczki Csilla vehette át.

A legjobb előadás a zsűri döntése szerint Turbuly Lilla: Az oroszlánok nem fáznak? (rendezte: Bereczki Csilla) című darabja volt. A legjobb szövegajánlatot 2019-ben Adamik Zsolt adta, közönségdíjas produkciónak pedig Adamik Zsolt: A búhordó új bánata (rendezője: Perényi Balázs) című drámáját választották.

Az eredményhirdetést követően Lenkefi Zoltán igazgató zárta a vetélkedőt. Beszédében köszönetet mondott a csabai társulatnak, a társszervező veszprémi Kabóca Bábszínháznak és a vendégszínészeknek is. Kifejtette, tudja, hogy minden évben nehezet kérnek az íróktól azzal, hogy egy éjszaka alatt alkossanak egy színpadra vihető történetet, mégis egyre inkább bebizonyosodik számára, hogy ez egy jól működő dolog.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában