egészség

2019.03.18. 19:50

Homeopátiás szerek: tájékoztat a patikus

Március közepétől a patikusnak tájékoztatót kell adnia a homeopátiás gyógyszer mellé a készítmény kiváltásakor. A szakemberek egyebek mellett arra hívják fel a figyelmet, hogy ezen gyógyszerek hatásossága a hagyományos (allopátiás) orvosságokéhoz hasonló klinikai vizsgálatokkal általánosan nem igazolt.

Nagy-Laczkó Viktória

Fotó: Imre György

A hónap közepétől megváltozik a homeopátiás szerek gyógyszertári kiszolgálása – közölte a Világgazdasággal Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. A tájékoztató egyebek mellett azt is tartalmazza, hogy az ilyen szerek szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt, és ha a beteg tünetei súlyosbodnak, arról tájékoztassa orvosát, gyógyszerészét.

A homeopátis szerek szedése nem helyettesíti az orvossal történő konzultációt /Illusztráció: Shutterstock/

A szövegre az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a gyógyszerészszakma, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület és a gyógyszergyártók is rábólintottak. A tájékoztató – az egyik megoldás szerint – a blokkon szerepelhet, de a gyógyszertár más módszert is választhat az ajánlásban szereplő írásos ismertető átadására.

– Azt gyanítom, hogy ennek bevezetésére azért volt szükség, mert lehettek olyan betegek, akik elhanyagolták azokat az allopátiás gyógymódokat, amelyekre a gyógyuláshoz szükségük lett volna, és így elhatalmasodott rajtuk a betegség. A homeopátiáról ugyanis tudni kell, hogy egy alternatív gyógymód. Vagyis ezen készítmények többsége nem esik át olyan vizsgálatokon és kísérleteken, mint a hagyományos gyógyszerek. Különböző hígítások léteznek, melyeknek vagy van hatóanyagtartalmuk vagy nem – emelte ki Melczer Mária Ágnes, az MGYK Békés megyei elnöke.

A szakember szerint, ha valaki mégis ilyen szert akar szedni, és hisz a homeopátiás készítményeknek tulajdonított jótékony hatásokban, akkor például egy megfázásos, fejfájásos, köhögéses megbetegedéskor – vagyis olyan esetekben, amikor a gyógyulás így is, úgyis bekövetkezik – nyugodtan használhatja ezeket. De már egy rákbetegségben, magas vérnyomásnál, máj- vagy veseelégtelenségben szenvedő beteg számára veszélyes, ha csak ezen szerekre támaszkodik, mivel nincs klinikai vizsgálatokkal általánosan bizonyított hatásuk.

– A szereknek nincs mellékhatásuk (vagyis csak egy, az, hogy nem hatnak), viszont az orvosnak mindenképpen mondják el, ha ilyet szednek, mert gyógyszerről van szó – hangsúlyozta az elnök. – Mindettől függetlenül figyelembe kell venni azt is, hogy minden gyógyuláshoz hit és akarat kell. S sokan hisznek a homeopátia erejében. Van olyan beteg, aki esküszik arra, hogy ettől gyógyult meg.

Ön szed homeopátiás gyógyszert?

Baloghné Berényi Erzsébet: – Használtam már, de nem rendszeresen és nem sokáig, ezért nincs nagy tapasztalatom. Egyszer egy védőnői javaslatra vásároltam alvássegítő készítményt. Szerencsére miután elkezdtem szedni, elmúltak a panaszaim. Ettől függetlenül nem feltétlen kötöm össze a javulást a homeopátiás szerrel, de lehet, hogy volt valamennyi köze hozzá.

Bagyinka András: – Ha nagyobb dózisban van a homeopátiás gyógyszerben hatóanyag, akkor hiszek az ilyen készítmények hatásában. Általában, ha meg vagyok fázva, akkor ezekhez a készítményekhez nyúlok, nem megyek orvoshoz, de ha komolyabb betegségem lenne, akkor egyértelműen szakemberhez fordulnék, hiszen biztosan jobban tudja, mire van szükségem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában