döntő

2019.03.03. 19:32

Helyesírásból versenyeztek Gyulán

Harmincegyedik alkalommal rendezték meg az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny Kárpát-medencei döntőjét Gyulán a napokban. A fináléban mintegy 115-en vettek részt, miután az előzetes versengésen kivívták ennek jogát.

P. G.

A több mint három évtizedes múltra visszatekintő program napjainkra mozgalommá nőtte ki magát, és digitalizálódó világunkban különös jelentőséggel bír, hogy a beszéd mellett a helyesírásra is hangsúlyt fektessenek. A fiataloknak tollbamondásban, illetve feladatlapok kitöltésében kellett megméretniük magukat.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere köszöntőjében egyebek mellett Sir John Bowring, az első angol nyelvű magyar versantológia szerzője gondolatát idézte, aki úgy fogalmazott: „A magyar nyelv magában áll, a messzeségben. Más nyelvek tanulmányozása vajmi kevés haszonnal jár, ha ezt a nyelvet próbáljuk igazában megérteni. Lényegében egyedülálló nyelvi öntőformája van, szerkezete és felépítése oly múltba vesző időkre mutat, amikor Európa legtöbb nyelve még nem is létezett, vagy nem volt hatással a magyar vidékre.”

Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket Simon Nóra Edina, a Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője, Tóth István, az Erkel Ferenc Gimnázium megbízott igazgatója és Győri Etelka főszervező. A megnyitón bejelentették, hogy az idei Implom József-díjjal Adamikné Jászó Anna és Aczél Petra nyelvészt, egyetemi oktatót ismerték el, az Implom-diplomát Rozgonyiné Molnár Emma és Benkes Zsuzsa érdemelte ki az Implom-bizottság döntése alapján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában