Mentális fejlődés

2019.03.14. 11:30

Gyerekek kezébe nem való a mobil

Számos tanulmány foglalkozik a túl korai okoseszköz-használat káros hatásaival. Ezek egy része azt állítja, az okostelefonok, tabletek és az internet rossz irányba befolyásolja a gyermekek mentális fejlődését, személyiségét, ezért egyes szakemberek szerint jobb megóvni mindettől a fiatalokat. Ők azt javasolják a szülőknek, egy bizonyos kor alatt ne vásároljanak ilyen eszközöket a csemetéiknek.

Nagy-Laczkó Viktória

A média és a digitális eszközök a mai világunk szerves részét képezik. Ezen készülékek előnyei, ha mérsékelten és megfelelően használják, óriásiak lehetnek.

A kutatások azonban azt mutatják, hogy a családdal, a barátokkal és a tanárokkal szemtől szemben eltöltött idő még ennél is fontosabb szerepet játszik a gyermekek tanulásának és az egészséges fejlődésének előmozdításában.

Kutatások szerint a túl sok okoseszköz-használat megváltoztathatja a gyermekek társas kapcsolatait, sérülhet a kortársakkal való kapcsolat, s korlátozza az alapvető kommunikációs készségek fejlődését is. Ezenfelül kialakul a gyermekben a függőség.

A szülők függővé tehetik a gyermekeiket a korai mobilhasználattal /Illusztráció: Shutterstock/

Az okostelefonok és a táblagépek lehetővé teszik, hogy a nebuló egy gombnyomással bármit megkapjon. Ezért a gyerekek nem tanulják meg az ön- és az impulzuskontrollt vagy azt, hogy hogyan nézzenek szembe a kihívással, így addiktív személyiség alakulhat ki. De hozzájárul az elhízás terjedéséhez is; alvási, tanulási és viselkedési problémákhoz vezethet; elősegíti az agressziót is – világított rá a veszélyekre Kardos József pszichológus.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia és a Kanadai Gyermekgyógyászati ​​Társaság irányelvet is kiadott a korlátlan képernyőidő káros hatásait megelőzendő. Eszerint 2 éves kor alatti gyermekeket nem szabad semmilyen képernyőidőnek kitenni, beleértve a tévét, az okostelefonokat és a táblagépeket is.

A 2-4 éves korúak esetében a képernyő előtt töltött időtartam kevesebb legyen mint egy óra naponta. Az 5 éves és annál idősebbek naponta ne több mint két órát töltsenek ilyen jellegű tevékenységgel. A tévé előtt vagy kézi számítógépes eszközökkel töltött időt érdemes felosztani több, egyenként 20-30 perces időszakra.

Okostelefont 9 éves kor alatt nem ajánlott vásárolni a kicsiknek, a fentebb részletezett egészségkárosító hatások miatt. Abban az esetben, ha egyedül jár iskolába, akkor viszont jó, ha vészhelyzet esetére van nála telefon.

11-13 éves korban viszont már elmondható, hogy megérett a mobiltelefon-használatra a gyermek, de ha lehet, próbáljuk minél későbbre kitolni az első telefon beszerzését – hangsúlyozta Kardos József.

Ön mikor adna mobilt a gyereknek?

Kucseráné Pigniczki Mária: – Bár a mai gyerekek „úgy születnek”, hogy simán kezelik az okoseszközöket, de nem látom értelmét, hogy 10-11 éves kor előtt okostelefont kapjanak. Azután is csak azért, mert ha valahová elmegy, vagy valamilyen baj van, akkor a szülőt el tudja érni. Sajnos viszont régi meséket csak a neten tudnak nézi, így elkerülhetetlenül találkoznak a készülékekkel.

Kleits József: – Szerintem mobiltelefont egy 12-13 éves kor körüli gyereknek már lehet venni, viszont okostelefont 14 éves kor alattinak nem adnék. Nekünk is van okosmobilunk, használjuk is, de a gyermekünk észszerű korlátok mellett, a lehető legkevesebb ideig nézhet rajta meséket a jelenlétünkben. Úgy gondolom, hogy ezek az eszközök nem gyereknevelők, nem helyesíthetik a szülőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában