küldetés

2019.03.17. 15:15

Fél éve szolgál Mezőgyánban és Geszten református lelkészként Kovács László

Fél esztendeje szolgál református lelkészként Kovács László Mezőgyánban és Geszten. A tiszteletes beszélt hitvallásáról és arról, hogy mi is lehet egy lelkész igazi küldetése.

Licska Balázs

A kecskeméti származású Kovács László elmondta, hogy 17 éve szolgál református lelkészként. Tolna és Baranya után érkezett Békés megyébe, a mezőgyáni és geszti küldetése előtt Zsadányban volt iskolalelkész. Tavaly szeptember elseje óta, tehát immár fél éve Mezőgyánban missziói, Geszten pedig helyettes lelkészként tevékenykedik.

Kovács László: életem vezérigéje az, hogy „hű az Isten”

– Elsősorban az embereíkben lévő bizalmat kellett megerősíteni – elevenítette fel a kezdeteket. Úgy tapasztalta, hogy erőteljes nyitottság volt a mezőgyániakban és a gesztiekben, a két gyülekezetben, ez pedig találkozott az ő várakozásával. Nagy szeretettel fogadták mind a két településen, és a mezőgyáni gyülekezetben istentiszteletre járók, a gyülekezet életébe bekapcsolódók létszáma egyre emelkedik.

A mezőgyáni református egyházközség több szociális tevékenységet folytat, és ezáltal többeknek biztosít munkát, úgy látta, hogy az alkalmazottaknak rendkívül fontos, hogy érezzék a stabil, kiegyensúlyozott hátteret. Véleménye szerint mostanra helyreállt a rend, tudnak építkezni és előretekinteni a jövőbe, nem töprengenek azon, hogy mi volt a múltban.

Hangsúlyozta: kiváló kapcsolatot építettek ki az önkormányzattal, valamint az óvodával és az általános iskolával, továbbá az adventistákkal is remek viszonyt ápolnak, ökumenikus imahetet tartottak. Megemlítette: a diákokat adventkor meghívták, volt nekik áhítat, süteményezés, valamint a bátrabbak akár a templomtoronyba is felmehettek, megszólaltathatták a harangot.

Mivel a program rendkívüli sikert aratott, tervezik, hogy az óvodásoknak is szerveznek hasonlót. Adventi gyermekdélutánt szintén szerveztek.

Ezeken kívül is programok egész sorában gondolkodik Kovács László. A református lelkész elmondta, hogy lesz evangelizáció azok hívogatására, akik még nem találkoztak Istennel, ennek részeként a Szená-Torok, vagyis a parlament kórusa is fellép a mezőgyáni templomban március 23-án 17 órai kezdettel. Bibliaórákat ugyancsak indítanak, ezek beszélgetős alkalmak lesznek, és egyben felkészítők azok számára, akik felnőttként keresztelkednek, konfirmálnak.

Nemcsak lelki, hanem fizikai értelemben is törekednek az építkezésre. Benyújtottak egy pályázatot, ha ez zöld utat kap, akkor a pár évvel ezelőtti belső felújítást követően sor kerülhetne a mezőgyáni református templom külső rehabilitációjára is. Emellett egy gyülekezeti házat alakítanának ki, valamint a tanyagondnoki szolgálatot ugyancsak fejlesztenék. A Mezőgyánhoz tartozó Nagygyantén – ahol havonta lesznek istentiszteletek – közösségi tér életre hívásában gondolkodnak.

– Életem vezérigéje az, hogy „hű az Isten” – mondta Kovács László. Mint fogalmazott, az emberek, sőt, a gyülekezetek is hoznak jó és rossz döntéseket egyaránt. Az isteni hűség azonban mindezek felett áll, ebbe kell belekapaszkodni. Úgy véli, egy lelkész feladata az, hogy megjelenítse és továbbítsa Isten üzenetét, azaz azt, hogy Isten szereti az embereket.

– Ezt az örömhírt kell megjeleníteni, Isten szeretetét kell megmutatni a mindennapokban, a programokban, az intézményekben, a fejlesztésekben, azok nem lehetnek öncélúak. Akkor működik mindez megfelelően, ha ez meg is látszik – zárta Kovács László.

A háttérben mindenben támogatja a felesége

Kovács László elmondta, hogy hetente egy napot tölt Geszten, ahol rendkívül hűséges gyülekezet fogadta. Próbálkoznak mind lelki, mind fizikai értelemben építkezni. Óvodásoknak és általános iskolásoknak hittant oktatnak, valamint a mezőgyáni programokra rendszeresen meghívást kapnak a geszti hívek is. A terveik között szerepel, hogy korszerűsítik a parókia és a gyülekezeti ház épületét, bíznak abban, hogy a templom felújítása a Tisza-kastéllyal együtt megtörténhet.

A református lelkész hírportálunknak hangsúlyozta, hogy a háttérben mindenben segíti felesége, aki egyben a mezőgyáni és geszti gyülekezet segédlelkésze is. Neje – aki a lelkészi mellett hitoktatói és szociális munkás végzettséggel is rendelkezik – Zsadányban és Körösnagyharsányban családsegítőként dolgozik. Három gyermekkel örvendeztette meg őket Isten, a lányok a mezőgyáni általános iskolában tanulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában