családfakutatás

2019.03.09. 19:36

Falukönyv készül csorvási családokról

Napjainkban újból reneszánszát éli a családfakutatás. A Csorvásiak Baráti Társasága szervezésében életre hívott „Téli esték” sorozat keretében ebben a témakörben tartott a napokban vetítéssel egybekötött tartalmas előadást a Pakson élő, a településről elszármazott Laurinyecz Pál.

G. P.

Eloszlatta a tévhitet, hogy a családtörténeti kutatást levéltárakban kell végezni. Sok időt és pénzt vesz el, mivel szinte minden elérhető az interneten.

Laurinyecz Pál beszélt az adatok felhasználhatóságának jogi hátteréről, részletezte az online adatforrások kutatási lehetőségeit. Szót ejtett a családfa-összeállító magyar, angol és német nyelvű szoftverekről, melyek nagyban megkönnyítik a kutatók dolgát.

– Bár az évszázadok során sok egyházi és polgári anyakönyv megsemmisült, a megmaradtak túlnyomó része a neten elérhető. Az adatok elérésében, a családfák grafikai megjelenítésében nagy segítséget jelentenek az ingyenes és fizetős számítógépes programok – mondta az előadó, akinek tervei között szerepel egy falukönyv létrehozása, melyben a Csorváson élt famíliák családfáját dolgozná fel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában