Operettszínház

2019.03.17. 11:15

Dubaj után hazai pályán is szerepelt az orosházi kötődésű Faragó András

Három alkalommal is állva tapsolta meg a közönség az Operettszínház A víg özvegy című előadását Dubajban. A több mint száz tagú alkotógárda egyik szereplője (Kromov megformálója) az orosházi és gerendási kötődésű Faragó András volt. A vendégjáték után repült haza, ám Budapesten nem sokat időzött, mert családlátogatásra indult szülőfalujába, onnan pedig egy orosházi fellépésre, az Eötvös-bálba vezetett az útja.

Csete Ilona

Itt, a magyar Alföldön semmi nem akkora, semmi nem olyan pazarul csillogó, ám a magyar ember, ha vigad, ha alkalmat teremt, azt jó ízléssel, báli eleganciával teszi. Megadja a módját. A báli készülődés láttán ez jutott az eszünkbe a városi sportcsarnokban, ahol egy kis beszélgetésre is jutott pár perc fellépése előtt az operettszínésszel.

Faragó András fellépésén a közönségnek arról is beszélt, hogy szeret Gerendásra, Orosházára látogatni /A szerző felvétele/

– A Budapesti Operettszínház évek óta újabb országokba viszi el a magyar operett hírét. A 2017-ben bemutatott, A víg özvegy című előadást háromszor látta a közönség az építészeti remekműnek számító Dubai Operában, amely az Egyesült Arab Emirátusok legnagyobb városának egyik fő nevezetessége. Hogy készült a társulat az arab világba?

– Eredeti nyelven, németül énekeltünk, ezért a próbafolyamat idején kaptunk német nyelvtanárt. Néhány változtatásra is szükség volt, hiszen más kultúrában mutattuk be, ahol a testiség, az érintések, a lányok ruhái, az alkohol, a szenvedélyes csók nem úgy alkalmazható a színpadon, mint nálunk. De ezt tudtuk, hiszen az előadásainkat többéves előkészítés, szervezés előzte meg. Ez a mostani volt a második alkalom, hogy magyar operett látogatott az arab világba. Két éve már játszottunk az ománi fővárosban, Kálmán Imre Csárdáskirálynőjét mutattuk be. Emlékszem, akkor 137 változtatással finomítottuk az ottani előadást.

– Milyen az, amikor valami nagyon nagy és minden a pompáról szól?

– Égig érő üveg felhőkarcolók, napfény, csillogás. A Dubai Opera kétezer fős, lenyűgöző a szépsége, a nézőtere megtelt előadásainkra.

Az operaházak színpadán mindig az eredeti nyelven kell játszani a műveket. Az nem derült ki számunkra, kik ültek a nézőtéren, annyit láttunk, a helyiek és a turisták egyaránt érdeklődtek irántunk.

– A nyilvános főpróba és a premier sűrű programja miatt az aklimatizálódásra, a 28 Celsius-fokos melegre hangolódni se maradt idő: három előadás, és indulás haza. Itthon milyen feladatok várták?

– Minden, ami a majd egy hét távollét miatt csúszott: szinkronszerepek, bemutató, forgatás. Ismét lesz Családi kör, a hajdan népszerű sorozat újra képernyőre kerül, abban is van szerepem. Volt filmbemutatóm: Most van most címmel került a mozikba. Az Operettszínházzal legközelebb Izraelbe készülünk.

– Vége a copfos, bajszos évtizedeknek. Egy nő is akkor vált más hajszínre, fazonra, ha életében nagy változásra készül...

– A párom is ezt gondolta. Én 25 évig növesztettem a hajamat, a védjegyemmé vált. Herendi Gábor, a Valami Amerika 3. filmrendezője kérte, maradjon meg a forgatás idejére, a karakter miatt. 2018 nyarára időzítettem a hajvágást: augusztusban a Szegedi Szabadtéri Játékokon egy maffiózót alakítottam az Apáca Show-ban, ott már rövid volt a hajam. Nem is bántam meg, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam.

– Mi lett a sorsa a tincseinek?

– Nagy megkönnyebülést jelentett, hogy megszabadultam a hosszú hajamtól, eltettem. Őrzöm otthon. S amikor belenézek a tükörbe, mintha drága apámat látnám…

Édesapja hiánya ma is fájdalmas

Faragó András édesapja nem láthatta a fiát újra rövid hajjal. – Váratlanul meghalt 2018 áprilisában. Soha nem szedett gyógyszert, előző nap még kaszált Gerendáson. Előzmények nélküli a halála. Előadásom volt aznap. A lányom várt az öltözőben este. Már mindenki tudta a tragédiát, csak én nem. Azóta se tudom hova tenni magamban a hiányát – mondta el a színész.

Faragó András gyönyörű nagylánya már 24 éves, nem követi apját a művészi pályán.

– Újságírónak tanult, olyan munkája van, amit nagyon szeret. Kreatív, lelkes. Egy helyes kadét a párja. Mondtam is nekik, én már szeretnék nagyapa lenni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában