Szlovákia

2019.03.12. 11:15

A főkonzul tovább építené a közösségi kapcsolatokat

Emil Kuchár január elsejétől látja el Szlovákia békéscsabai főkonzuli tisztségét. Ahogy mondta, nemcsak ő az új, hanem számára a környezet is. Előtte inkább nagyobb diplomáciai képviseleteken dolgozott európai nagyvárosokban. Ez itt egy más típusú munka Békéscsabán, de nagyon kedves és kellemes számára, egyre inkább feltalálja magát a városban.

Nyemcsok László

Békéscsaba, 2019. február 6. Emil Kuchár, a Szlovák Köztársaság békéscsabai új fõkonzulja a bemutatkozó sajtótájékoztatón Békéscsabán, a Békés Megyei Önkormányzat épületében 2019. február 6-án. MTI/Rosta Tibor

– Kiket keresett fel eddig a megyében, miről tárgyaltak?

– Fogadott már Zalai Mihály úr, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke a munkatársaival együtt. Jól megértettük egymást, és megtaláltam nála a nekem kedves humort is. A lakásom ablakából a megyei önkormányzat épületére látok. Érzem a közelségét. Többször tárgyaltam Szarvas Péter úrral, Békéscsaba polgármesterével. A legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy minél több emberrel találkozzak, szeretnék emberek és közösségek között közvetíteni. Feladatomnak tekintem azt is, hogy a szlovákok minél jobban megismerjék Magyarországot, Békés megyét.

Dr. Emil Kuchár fontosnak tartja, hogy minél több emberrel találkozzon /Fotó: MTI/Rosta Tibor/

– Milyen ügyeket intézett már főkonzulként?

– Az Európa Tanács Miniszteri Bizottságában jogi szakértőként elnököltem. Tehát a konzuli ügyekhez is ügyvédként közelítek. Egyes emberek a konzulátushoz fordulnak olyan esetekben is, amikor kizárólag a magyar hatóságok tudnak segíteni. Ők szinte mindig szlovák állampolgárok. Magyarországra érkezésükkor kapnak egy SMS-üzenetet a telefonjukra, hogy bármilyen probléma esetén forduljanak a Békéscsabai Szlovák Főkonzulátushoz. Így hát ide fordulnak.

– Milyennek látja első tapasztalatai szerint Békéscsabán, Békés megyében a szlovákság helyzetét?

– Először is – és ez így van az Európai Bizottságban –, azonosulok vagy nem azonosulok valamelyik kisebbséggel, nemzetiséggel. Ez az alapvető jogokhoz tartozik. Én nagy tiszteletben tartom azokat az embereket, akik a kisebbséghez tartoznak, szlováknak tekintik magukat, érzik a jelentőségét a nyelvnek és a kultúrának, kapcsolatban vannak Szlovákiával.

– Milyen teendők vannak, hogy a szlovákság továbbra is megőrizze identitását? Mi az, amit jónak lát, mi az, amin javítani kellene?

– Az embernek elsősorban akarnia kell. A magyarországi szlovákok saját maguk döntik el, hogy mit akarnak és hogy, milyen mértékben akarják azt. Valószínűleg segítene, ha több információt kapnának a szlovák valóságról. Tehát szívesen felajánlok kapcsolatokat. Az alföldi szlovákok nyelve egy kicsit más, mint a mai modern szlovák nyelv. Szükség van a továbbfejlesztésre. Segíthetnek a szlovák tudományos intézmények is. Én itt vagyok, hogy meghallgassam az embereket. Ha megkérdeznek, elmondom a véleményemet. Ők döntenek arról, hogy mit jelent magyarországi szlováknak lenni.

– A magyar–szlovák kapcsolatok erősítésében milyen tervei vannak? Gazdasági, turisztikai együttműködéseket kezdeményez-e, például szlovák cégek, intézmények vezetőinek találkozását Békés megyeiekkel itt és Szlovákiában?

– Létezik már egy nagyon intenzív együttműködés a két szomszédos ország között. Mi szeretnénk együttműködni főleg azokban a témákban, amelyek összekötnek. Budapesten, a nagykövetségen Szlovákiának egy nagyon minőségi csapata van, akik az együttműködés fejlesztésében segítenek. A gazdasági tanácsos tervezi, szervezi a kereskedelmi kamarával a találkozót.

– Milyennek látja Békéscsaba városát magánemberként?

– Szép város, a környéket még kevésbé ismerem, bár részt vettem néhány eseményen a régióban. Van itt minden, amire szükségem van. Találtam egy számomra megfelelő fitneszcentrumot, amely emlékeztet arra, ahova Pozsonyban jártam. Tetszik nekem, hogy a városban a legfontosabb helyeket gyalog elérhetem. A Munkácsy Mihály Múzeumban részt vettem az Andy Warhol-kiállítás megnyitóján, meghívtak a Jókai színházba a Szárnyad árnyékában című történelmi játék ősbemutatójára. Örömmel teszek eleget további meghívásoknak is, várom az előremutató javaslatokat, nyitott vagyok az együttműködésekre.

Egyetemen tanít, vizsgáztat

A napokban a Gál Ferenc Főiskola Gazdasági Kara (GFF) képviseletében dr. Micheller Magdolna főiskolai tanár és Pecsenya Edit, a békéscsabai szlovák gimnázium igazgatója bemutatkozó látogatást tett Emil Kuchárnál.

A beszélgetés során kiderült, hogy a főkonzul is tanít, vizsgáztat a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Karán. Tantárgyát Szlovákia külpolitikája címmel hirdeti, amit a hallgatók nagy érdeklődéssel követnek. Az egyetem közgazdasági karával a GFF Gazdasági Karának is többéves szakmai kapcsolata van. Nemcsak oktatói, hanem hallgatói cserék is zajlanak a szakmai tudományos munka terén.

Névjegy

Dr. Emil Kuchár 1957-ben született Pozsonyban. A Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében diplomázott, ezután elvégezte a Bécsi Diplomáciai Akadémiát is. Oroszul, finnül, angolul beszél, alapfokon franciául és németül, alapismeretekkel rendelkezik magyar nyelvből is. Volt Szlovákia nagykövete Helsinkiben, országa diplomata képviselője Strasbourgban, Brüsszelben, több magas beosztásban dolgozott a Külügyminisztériumban, de például Pakisztánban és Afganisztánban is ténykedett különleges megbízottként. Az uniós munka során különösen arra törekedett, hogy Szlovákia jó hírnevét öregbítse. Nős, gyermekei Jana (1996) és Emil (1999).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában