BÉKÉSCSABA

2019.02.01. 11:20

Tüzérséggel bővülnek a honvéd gyalogosok

Soha nem tettek le az eredeti célról, és várhatóan még idén felállhat a Károlyi-huszár bandérium a 30. honvéd gyalogoszászlóalj után, valamint egy tüzérség életre hívása is az elképzelések között szerepel – ismertette Mayerhoffer Miklós, a Békés Megyei Ká­rolyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke. Kiemelte: folyamatosan toboroznak, számítanak a katonai tradíciók és a hagyományőrzés iránt elkötelezettek jelentkezésére.

Licska Balázs

Tavaly több mint ezren vettek részt a részben egyesület által szervezett Katonai Hagyományőrző Fesztiválon. Beküldött fotó

Mayerhoffer Miklós emlékeztetett, 2010-ben azért hívták életre az egyesületet, hogy megelevenítsék, bemutassák az 1848/49-es forradalom és szabadságharc korát, hogy ápolják és továbbörökítsék a hagyományokat. Akkor is fő célként fogalmazták meg lovasok révén a Károlyi-huszár bandérium felállítását, de a rendelkezésre álló feltételek miatt úgy döntöttek, hogy a – Békés megyéhez szorosan kapcsolódó – 30. honvéd gyalogoszászlóalj életre hívásával kezdik meg tevékenységüket.

Az elmúlt esztendőkben fontos volt, hogy kellő tapasztalatot szerezzenek, hogy minél több hagyományőrző rendezvényen jelenjenek meg, minél több civil szervezettel vegyék fel a kapcsolatot. Mostanra országos ismertségre, elismertségre tettek szert. A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség égisze alatt minősítéseket is szereztek, például küllemi, alaki, fegyverkezelésit. Történelmi elméleti ismeretekben pedig a legjobbak lettek.

A tavalyi kiugró évnek számított, több taggal is bővült az egyesület – aminek taglétszáma 25-re emelkedett –, olyanokkal, akik elhivatottak a tradíciók ápolása, a hagyományőrzés területén. Kortól és nemtől függetlenül továbbra is számítanak az érdeklődők jelentkezésére, akik egy kiképzést követően teljes értékű taggá válnak. Az egyedi foglalkozásokon például megtanítják a puskafogásokat, megmutatják az újoncoknak a mozgásokat, harcászati gyakorlatokat.

Tavaly több mint ezren vettek részt a részben egyesület által szervezett Katonai Hagyományőrző Fesztiválon. Beküldött fotó

Mayerhoffer Miklós hangsúlyozta, hogy az egyesület – korlátozott számban – rendelkezik komplett korhű öltözékkel, felszereléssel. Többen azonban a belépést követően rögtön úgy döntenek, hogy saját egyenruhát varrnak, varratnak, készítenek, készíttetnek maguknak: a bakancstól a nadrágon, az atillán keresztül egészen a csákóig.

Az idei tervekről szólva elmondta: lovasok révén rövidesen felállhat a Károlyi-huszár bandérium. Békés megye és a térség egykor a Károlyi-huszár ezred toborzókörzetébe tartozott, illetve az ezred 1849-ben huzamosabb ideig itt is állomásozott. A forradalom és szabadságharc leverését követően feloszlatták.

Ugyancsak az elképzelések között szerepel egy tüzérség életre hívása, ami tavasz végére, nyár elejére meg is valósulhat. Ennek érdekében megrendelték az ágyúcsövet és a szükséges felszereléseket, a kocsit saját kezűleg készítenék el a korabeli leírások alapján. Bár alapvetően magyar tüzérség lesz négy-hat fős kezelőszemélyzettel, osztrák egyenruhákat is beszereznek, hogy a hagyományőrző csatákban – ha kell – osztrák oldalon is szerepelhessenek, és akár külföldi, Napóleon korabeli csatákban is megjelenhessenek.

Az egyesület folyamatosan várja a jelentkezőket, bővebb információt, elérhetőségeket a Bekesihuszarhonved.eletcel.hu oldalon találhatnak róluk az érdeklődők.

Idén is lesz katonai fesztivál

Nagy sikert aratott a tavaly nyári, első alkalommal megrendezett Katonai Hagyományőrző Fesztivál Gerlán, azon több mint ezren vettek részt. Mayerhoffer Miklós elmondta, hogy a Gerlai Wenckheim Társasággal közösen szervezett eseményen színvonalas programokat, bemutatókat tartottak, a kicsik és a nagyok egyaránt találhattak érdekességeket. Kuriózum volt, hogy a magyar és osztrák csapatok összecsapását is láthatta a közönség.

Kiemelte, hogy idén is lesz fesztivál, sőt, az időpont is megvan: ezúttal is június utolsó szombatja, vagyis június 29-e. Már el is kezdték a rendezvény szervezését, a résztvevők meghívását, a most is ingyenes programok összeállítását, amelyek részeként ezúttal is bemutatnák az egyes korokra jellemző katonai alakulatokat. A Wenckheim-emlékek szintén hangsúlyos szerepet kapnának az eseményen, bíznak benne, hogy a grófi család idén is megtiszteli jelenlétével a fesztivált.

Az egyesület tervei között szerepel, hogy minél több hagyományőrző rendezvényen megmutatja magát határon innen és azon túl is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában