Gyula

2019.02.10. 11:31

Obszervatórium, közösségi tér létesülhet a víztorony tetején

A gyulai képviselő-testület legutóbbi ülésén hozzájárulását adta, hogy a gyulai víztorony tetején napfizikai obszervatóriumot alakítsanak ki. A hely egyfajta közösségi térként is funkcionál majd. A városban több, természetesen más jellegű, de ugyancsak a közösségeket szolgáló létesítményt alakítanak ki a kö­zeljövőben.

Papp Gábor

Fotó: Kiss Zoltán

A város civil szervezetek bevonásával 400 millió forintos pályázati támogatást nyert el a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programon közösségi terek kialakítására, valamint közösségi rendezvények szervezésére – szólt az előzményekről Alt Norbert alpolgármester. Mint kiemelte, a projekt egyik részeként Gyulán több közösségi tér is megújulhat, illetve új létesítményeket is létrehoznak.

Az alpolgármester kifejtette, ilyen módon valósulhat meg a város legrégebbi, még meglévő épülete, a Máriás-ház rekonstrukciója, a könyvtár udvarán japánkert létesülhet a Japánkert Barátok Körének köszönhetően. A Dél-Alföldi Wellness Egyesület sportközpontot és bowlingpályát alakítana ki a volt kismozi egy részében, ugyanott a Gyulai Zeneműhely Egyesület próbatermet és stúdiót hozhat létre. Megújulhat a Civil Szervezetek Szövetségének székháza, a Gyulasport sportparkot alakíthat ki, míg a Wesselényi-tó partján szabadidőparkot létesítenek.

– A program másik részeként a következő két évben 300 rendezvényt hívnak életre a városban, hogy a helyi közösségeket erősítsék, fejlesszék – tette hozzá Alt Norbert. – A rendezvények szervezéséhez ugyancsak lehet támogatásra pályázni. Az első körös beadási határidő a közelmúltban lejárt, de a második körben április végéig nyújthatják be elképzeléseiket a civilek.

Az alpolgármester áttérve az obszervatóriummal kapcsolatos konkrétumokra, hangsúlyozta: a víztoronyban korábban a Magyar Tudományos Akadémia működtetett hasonló létesítményt, ám egy ideig az önkormányzat számára sem volt ismert, hogy a naptávcsövet néhány éve leszerelték és elvitték.

Fotó: Kiss Zoltán

Ezt követően kereste meg a városvezetést az Angliában élő dr. Fáy-Siebenbürgen Róbert. A professzor elmondta, hogy Gyulára telepítenék azt a speciális, akkor még fejlesztés alatt álló, azóta már elkészült napkutató távcsövet, ami központi szerepet játszik majd a modern, az egész világon egyedülállóan megbízható űridőjárás-előrejelzésben, csökkentve ezzel a napkitörések okozta károkat.

Ehhez azonban szükség van a megfelelő környezet kialakítására, különösen azért, mert az obszervatórium szerkezete alaposan leromlott az elmúlt években. A professzor létrehozta a Magyar Napfizikai Alapítványt, hogy ilyen módon is segítse az ügy előbbre jutását. Gyakorlatilag ez a szervezet nyújtja be pályázatát a cikk korábbi részében említett lehetőségre.

– A távcső Gyulára kerülése nagy előrelépés lenne a tudományos életben, de azt szeretnénk, ha az érdeklődők, a helyiek, turisták, kutatók, szakemberek is megtekinthetnék a létesítményt. Így válna közösségi térré az obszervatórium. A város pedig bekerülne a nemzetközi tudományos élet vérkeringésébe. A projekt iránt egyébként már a kínai tudományos akadémiáról és Olaszországból is érdeklődtek. Egyedi, látványos és extra beruházás ­készül.

Világméretű rendszer első állomása

Az Olaszországban elkészített naptávcső és a hozzá kapcsolódó számítógépes rendszer a napkitöréseket a korábbinál hamarabb jelezhetné. Mindebből egy világméretű rendszer lehet, aminek az első állomása Gyula.

– A napkitörések minél korábbi jelzése nagy segítség lehet az információs technológiai eszközök, például műholdak működtetői számára, hiszen arra fel tudnak készülni, és elkerülhetik a károkat – szólt a fejlesztés egyik jelentőségéről Alt Norbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában