új szlovák főkonzul

2019.02.06. 13:55

Megismertetné Szlovákiát a Békés megyeiekkel

Több mint egy hónapja Emil Kuchár vezeti Szlovákia békéscsabai főkonzulátusát. A 62 éves diplomata – aki dolgozott a szlovák külügyminisztériumban, volt az Európai Unió és a NATO képviseletének nagykövete, volt finnországi nagykövet, volt a strasbourgi Európa Tanács miniszteri bizottságának elnöke, volt különleges megbízott Afganisztánban és Pakisztánban – szerdán mutatkozott be a megyeházán.

Licska Balázs

Fotó: Imre György

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: igyekeztek a főkonzult megismertetni azzal, hogy mivel foglalkozik a megyei önkormányzat, hogy tevékenysége során miként segíti a szlovákságot abban, hogy megőrizze hagyományait.

Hangsúlyozta: Békés megye legutóbbi 300 éves történelmében meghatározó szerep jutott a szlovákságnak, ha van olyan, hogy Békés megyei identitás, akkor annak nagy része tőlük ered. Zalai Mihály elmondta: a szlovákság számára fontos kapocs Szlovákia felé, hogy Békéscsabán főkonzulátus működik.

Emil Kuchár /Fotó: Imre György/

Bár Emil Kuchár rengeteg nyelven beszél – oroszul, finnül, angolul, németül, franciául –, magyarul csak egy cseppet, ezért nyelvleckéket vett Pozsonyban, mielőtt Békéscsabára érkezett. Azt mondta: ha Szlovákiában Magyarországról esik szó, akkor főleg Budapestre gondolnak, de valahol a köztudatban ott van Békéscsaba is.

Mikor ismerősei kérdezték, hogy most milyen külföldi feladatot kapott, és azt mondta, hogy Békéscsabára érkezik, az ismerősei azt mondták: az jó – viszont felhívták a figyelmét arra, hogy ne egyen túl sokat.

– Zavar, hogy Szlovákiában keveset tudunk Magyarországról. Ez egy teljesen abszurd helyzet, hiszen szomszédos országokról van szó – mondta Emil Kuchár. Úgy véli: közös feladat, hogy Szlovákiát ismertté tegyék itt, és Magyarországot pedig ismertté tegyék Szlovákiában.

Hírportálunk kérdésére beszélt arról, hogy a besztercebányai egyetemen is dolgozik, és ottani dolgozókat hívna meg, ha a külkapcsolatokról kellene előadást tartani. Ismertette: idén lesz a 75. évfordulója a szlovák nemzeti felkelésnek, úgy véli, jó lenne a szlovák nemzet legnagyobb hőstettét az ittenieknek is bemutatni.

Újságírói kérdésre kifejtette, hogy szlovák az, aki annak vallja magát, és – mint aki tíz évig foglalkozott emberi jogokkal – azt mondta: senkit nem kényszeríthet arra, hogy valaminek mondja magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában