katasztrófavédelem

2019.02.04. 13:50

Magyar fejlesztésű, egyedi vízszállítót állítottak rendszerbe Szarvason

Új vízszállítót kapott a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság, melyet hétfő reggel ünnepélyes szolgálatváltás során helyeztek hivatalosan is rendszerbe. A berendezés azon legmodernebb járművek eszköze, melyből Békés megyében ez az egyetlen, és amely mintegy 10 ezer liter víz szállítására alkalmas.

Balázs Anett

A Renault Aquvarex S10 típusú vízszállító autót a megyei igazgatóság tavaly december 20-án vehette át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. A Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területe nyolcszáz négyzetkilométeren nyolc települést fed le, ahol több mint 42 ezer ember biztonságáért dolgoznak nap mint nap. A hivatalos átadó után a járművet éles bevetésnél is alkalmazzák.

Fotók: Imre György

Haskó György tűzoltó alezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott igazgató-helyettese elmondta, a most rendszerbe állított 10 ezer literes vízszállító alkalmas a gépjárműfecskendők vízutánpótlásának biztosítására, valamint málházása képessé teszi az önálló beavatkozás elvégzésére is. A vízszállító hiánypótló szerként jelenik meg a tűzoltóság mindennapjaiban, ezzel is tovább erősítve beavatkozó képességeiket.

– A jó tűzoltáshoz nem csak képzett emberek, hanem jó járművek és szakfelszerelések is kellenek. A fejlesztés eredményeképpen egy 10 köbméteres vízszállító járművet tudhatunk magunkénak a Szarvasi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szerei között, ezzel is tovább erősítve beavatkozó képességeiket – fogalmazott Haskó György.

Továbbá kifejtette, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tavaly decemberben, több mint hárommilliárd forint értékben, 88 járművet kapott, többek között magasból mentőket, vízszállító járműveket és elektromos gépjárműveket, mely utóbbiból Békés megyébe is jutott. Hangsúlyozta, a Szarvason újonnan rendszerbe állított jármű magyar fejlesztés, amely vízszállító kapacitása egyedivé teszi a megyei eszközök között.

Babák Mihály polgármester elmondta, a helyi tűzoltó-parancsnokság régi tervei közt szerepelt már egy új, megfelelő kapacitású vízszállító eszköz beszerzése.

– A 2017-ben átadott laktanya, az itt dolgozók és az új fejlesztés mind a járás védelmét szolgálja. Jó tudni, hogy az ember úgy fekszik le, hogy van akai őrködik a környék és a város biztonságáért. Van, ahol nincs megfelelő víztározó kapacitás, ez az eszköz mindenféleképpen tudja pótolni. Adja a jó isten, hogy ne kelljen sűrűn használni – hangsúlyozta Babák Mihály.

A szarvasi tűzoltók által védett területen nagy számban fordulnak elő olyan külterületi vagy mezőgazdasággal összeköthető tűzesetek, ahol a szerek vízzel való ellátása nem megoldható vezetékes hálózatról, valamint több olyan ipari létesítmény is található a működési körzetben, ahol egy esetleges beavatkozásnál nagy mennyiségű víz azonnal helyszínre juttatására van szükség. A vízszállító szarvasi laktanyába kerülésének további előnye, hogy kiemelkedő káreseteknél nem kell más tűzoltóságokról elriasztani szereket, így azok beavatkozó képessége nem gyengül több párhuzamosan végzett beavatkozás ideje alatt sem – tájékoztatott a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában