Bagolyvár

2019.02.20. 06:55

Időkapszulát találtak Vésztőn

Javában zajlik Vésztőn a Bagolyvár felújítása egy turisztikai pályázat keretében. Molnár Sándor polgármester elmondta, hogy a beruházás során, a padló alatt egy közel százéves időkapszulát találtak a kivitelező cég munkatársai: egy képeslapot, egy papírfecnit, egy százkoronás bankjegyet.

Licska Balázs

Többtucatnyi alkalommal pályázott az önkormányzat a Bagolyvár, a műemléki védelem alatt álló vésztői nevezetesség felújítására, mindannyiszor eredménytelenül. Molnár Sándor polgármester elmondta, hogy legutóbb viszont sikeres pályázatot adtak be. Vésztő 452 millió forintot nyert turisztikai fejlesztésre, a forrásból 100 millió forintot tudnak fordítani a Bagolyvárra, ami a pincétől a padlásig teljesen megújulhat.

A Vésztői Településszépítők Egyesületének (VÉTE) oldalán az olvasható, hogy a boronafalú villát Petrovszki György ügyvéd építtette. Az épület terveit az ügyvéd maga rendelte meg Kós Károlytól, miután 1924. augusztus 25-én megvásárolta a telket. Az építkezés késett, mivel 1925 karácsonyán a Sebes-Körös elöntötte az egész területet. Végül 1928-ban kezdődtek a munkálatok, a feljegyzések szerint az építőanyagokat a mai Románia területéről szállították, mint ahogy a növényeket, a kert fáit Erdélyből vásárolták.

Molnár Sándor polgármester mutatta meg, hogy közel százéves emlékeket találtak a Bagolyvár felújításakor /Fotó: Imre György/

A VÉTE leírása szerint a Bagolyvár 1929-re készült el. A pincerészben volt konyha, kamra, raktár, cselédszoba is, amit nem használtak. Az emeleten ebédlő kapott helyet, illetve háló- és fürdőszoba. A tetőtérben volt az ügyvédi iroda, nyitott kilátóval, a padláson pedig egy 300 literes víztartály, ez biztosította a lakás vízellátását. Az épület egyedülálló, mert magyar, román és szász jegyek ötvözésével önálló stílusú.

Molnár Sándor elmondta, hogy az épület – mely egyfajta családi kastély – volt ifjúsági klub és szórakozóhely is az elmúlt évtizedekben, több átalakításon ment át. A mostani beruházás, a teljes belső és a külső felújítás során az eredeti állapotot állítanák vissza: cserélik az ablakokat, a tetőhéjazatot, a szétkorhadt részeket, gépészeti és villanyszerelési munkák is folynak. A városvezető hozzátette, hogy a korszerűsítés a tervek szerint szeptember 30-ig ér véget, eddig a szükséges munkák negyedével-ötödével végeztek a szakemberek.

Érdekességként megemlítette, hogy a fejlesztés során, a padló alatt a kivitelező cég munkatársai egy – mondhatni – időkapszulát találtak. Azt a ’20-as években vélhetően a parkettát lerakó szakemberek helyezték el: volt benne egy – a pecsét és az írás szerint 1914-ben, a ma szlovákiai Nagymihályt megörökítő, Monorra címzett – képeslap, egy százkoronás bankjegy, valamint egy papírfecni nevekkel, talán azok neveivel, akik a Bagolyváron dolgoztak.

A kutatások időközben bizonyították, hogy nem Kós Károly, de egy, az ő műhelyéből kikerült szakember tervezte az épületet, ezért figyelhető meg Kós Károly stílusa a Bagolyváron. A nevezetesség egyrészt látogatóközpont lesz a fejlesztés végén, másrészt egy olyan hely, ahol bemutatnák Kós Károly munkásságát, valamint a helyi értékeket, érdekességeket is – sorolta Molnár Sándor polgármester.

Egyedülálló lesz Vésztő-Mágor

Molnár Sándor elmondta, hogy a turisztikai fejlesztésekre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyert támogatást Vésztő. Igazán komoly munkálatok várhatók Vésztő-Mágoron, a történelmi emlékhelyen. Elkezdődött a növényzet irtása, egy csónakázótavat alakítanak ki, hogy bemutathassák a vizes élőhelyek világát, valamint a pákászok életét.

A romkert teljesen megújulhat. Az engedélyeztetés most van folyamatban, azt követően indulhat a közbeszerzési eljárás. Újra felépül a templom, lényegében egy könnyűszerkezetes épületként és kilátóként. Lesz egy, kulturális rendezvényeknek megfelelő, fedett hely, ami azért lényeges, mert eddig ki voltak téve az időjárás viszontagságainak. A régészeti bemutatóhely is interaktívvá válik.

Molnár Sándor kiemelte: közép-európai szinten is egyedülállóvá válik a beruházás nyomán Vésztő-Mágor. Bíznak abban, hogy növekedik a látogatók száma, és hogy bekerülhet Vésztő-Mágor az ország turisztikai vérkeringésébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában