országos diáktalálkozó

2019.02.15. 17:25

Fontos az ismerkedés és a tapasztalatcsere

Az ország minden részéről várják a fiatalokat a XXX. Országos Diákszínjátszó Találkozóra (ODT), melyet ezúttal Gyomaendrődön rendeznek meg, április 11-14. között. A szervezők péntek délelőtt a városháza üléstermében tájékoztattak a részletekről.

Balázs Anett

A szerző felvétele

Tóth Zoltán, az Országos Diákszínjátszó Egyesület elnöke arról számolt be, hogy az idén 30 éves szervezet kétlépcsős fesztiválrendszeréhez ezúttal a Nemzeti Színház is csatlakozott, annak fővédnöke Vidnyánszky Attila, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező. Kiemelt céljuk, hogy a több mint ezer diákot összefogó jubileumi esemény igazi ünnep legyen a diákszínjátszással foglalkozók körében.

Toldi Balázs polgármester elmondta, a település is különleges jubileum elé néz, ugyanis éppen 30 évvel ezelőtt, 1989. március elsején avatták várossá. Hangsúlyozta, a város mindig is keresi azokat a lehetőségeket, amellyel mind szélesebb körben be tud mutatkozni országos szinten is. A diákszínjátszó fesztivál pedig erre remek alkalmat biztosít annak fényében, hogy a település egyik méltán híres szülötte, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kállai Ferenc. A polgármester bízik abban, hogy a jövőben, az országos szinten is jelentős esemény hazájává válhat Gyomaendrőd.

A szerző felvétele

A fesztiválrendszer a hagyományoknak megfelelően kétlépcsős formában valósul meg. Az első lépcsőt továbbra is a regionális találkozók képezik. A hetekben országszerte, mintegy 125 előadás készül, több mint 1350 diák részvételével. A jól szerepelt színházi törekvésű előadások a pécsi Országos Diákszínházi Fesztiválra juthatnak, míg a gyomaendrődi ODT-re a válogatások legjobb közösségi alkotásai kapnak meghívást – fejtette ki Zuti Krisztián. Az Országos Diákszínházi Fesztivál művészeti vezetője kiemelte, ezen programok nem titkolt célja, hogy egyfelől kinevelje a színházba járók következő generációját, másrészt a színházi szakemberek utánpótlásáról gondoskodjon.

Balla Richie, az ODT művészeti vezetője elárulta, Gyomaendrődre 20 előadást terveznek meghívni, emellett olyan csoportvezetőket is vendégül látnak majd, akik az előző években indultak a fesztiválon. Számukra neves szakemberekkel tartott tréningeket is szerveznek majd. Végül az évet átívelő fesztiválrendszert egy nagyszabású,két napos ünnepséggel zárják le ősszel, a Nemzeti Színházban.

Sztezsán Adrienn a helyi turisztikai iroda vezetője elmondta, a nagyszabású találkozó megszervezése érdekében több mint egy éve zajlottak az egyeztetések. Hozzátette, a korábbi években számos, diákoknak szervezett kulturális események elégedettségi felmérése alapján Keszthellyel szálltak ringbe az ODT szervezési helyszínéért. Bíznak abban, hogy a rendezvényre érkező több száz diák a későbbiekben, látogatóként is visszatér a városba. A fesztivál több helyszínen zajlik majd, lesznek előadások a Kállai Ferenc Kulturális Központban, a Körös Látogatóközpontban és a Harang Söröző mozitermében. Az hosszú hétvége egyik napján pedig az 30Y ad koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában