gyermekvédelem

2019.02.26. 12:28

Az elmúlt év tapasztalatait vitatták meg az orosházi találkozón

Éves szakmai tanácskozását rendezte meg az Orosházi Kistérség Egyesített Gyermekjóléti Központja és Családsegítő Szolgálata a városházán.

Cs. I.

Dávid Zoltán polgármester köszöntőjében emlékeztetett, a város gyermekbarát, családbarát és idősbarát címek birtokosa, ami a szakmabeliek áldozatos munkájának is köszönhető. Az önkormányzat minden rétegre odafigyel, ezért minden nyáron a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesülőknek ingyen biztosítják az étkezést, nőtt a krízislakások száma is. Egymillió forintos támogatással segítik a pszichológusi tanácsadás működését, 800 ezer forinttal a diáktanyáét.

Az észlelő- és jelzőrendszer tavalyi tevékenységét értékelve Halustyik Éva intézményvezető elmondta, tavaly csökkent a köznevelési intézményekben a hátrányos helyzetű gyerekek száma, nőtt viszont a veszélyeztetetteké. A legtöbb jelzés onnan érkezett, majd a lakosságtól, illetve az egészségügyi intézményekből.

Az észlelt problémák közül az elhanyagolásról, a lakhatási körülményekről, a családon belüli erőszakról, a kábítószer-problémáról is beszélt a szakember. Utóbbi kapcsán elhangzott, haláleset ennek következtében nem történt. A gyermek- és fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma a felére csökkent. A szakembereknek a jövőben is figyelniük kell a motiválatlan, a sodródó, az iskolakerülő életmódot folytató fiatalokra.

S hogy miként érdemes a jelzőrendszer működését hatékonyabbá tenni? A legfontosabb a kölcsönös kommunikáció, a személyes kapcsolattartás, az együttműködés erősítése.

A családsegítők, a jelzőrendszerben dolgozók kérésére Dobóvári Béla klinikai szakpszichológus a „Kegyetlen játékok – az iskolai zaklatások” pszichológiájáról beszélt az összejövetelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában