Könyvet a szórványba

2019.02.13. 20:08

Anyanyelvükön olvashatnak a szórványban élő magyarok

Márciusban lesz két éve, hogy útnak indult a Könyvet a szórványba című kezdeményezés, amelynek gondolata dr. Pocsay Gábor presbiter és nyugdíjas kórházi orvos egyik erdélyi kirándulása során fogalmazódott meg. Célja, hogy a határainktól távol élő magyarok anyanyelvének fennmaradását és a velük való kapcsolattartást segítse.

Vásári Erzsébet

Az ötletgazda elmondta, évtizedek óta gyakran kirándul a határon túlra, és olyan településeket látogat meg, ahol magyarok élnek. Utazásaira mindig vitt egy-egy könyvet magával. Majd a 2017-es borosjenői túrája során – ahol a lakosság 9 százaléka magyar – egy kis könyvtárat fedezett fel, amit a református egyház és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület alapított a magyarok számára.

Később ebbe a bibliotékába ő is vitt néhány doboznyi kötetet, hazafelé tartva pedig az jutott eszébe, hogy bár ezek az egyéni akciók nem oldják meg teljes mértékben azt a problémát, hogy a szórványban élők nem jutnak ideális módon az anyanyelvükön íródott szépirodalomhoz, de mindenképpen lélekerősítőként hatnak rájuk.

Dr. Pocsay Gábor és neje, dr. Szüle Olga rendszeresen visznek könyveket a szórványba /Beküldött felvétel/

A fentiek után elhatározta, hogy kezdeményezést indít, ami néhány fiatal csatlakozását követően egy internetes oldal (www.konyveta­szorvanyba.hu) megalapításával kezdődött, melynek felületén azok a szórványtelepüléseken élők jelentkezhetnek, akik magyar nyelvű könyveket szeretnének. A kiszállítás pedig főként turistákon és ismerősökhöz vagy hazalátogatókon keresztül történt és történik azóta is.

Hozzátette, a weboldalnak és a későbbi Facebook-oldalnak köszönhetően már a kezdetektől egész Magyarországra kiterjedően működik az akció. Jelenleg három gyűjtőpontjuk is van – a budapesti Miniszterelnökségen, a gyulai református parókián és a Rákóczi Szövetség békéscsabai szervezeténél –, hiszen számos olyan ember van, aki szeretne szépirodalmi-, vagy mesekönyvet, esetleg CD-t, DVD-t ajándékozni a Kárpátalján, a Felvidéken, Dél-Erdélyben, a Partiumban, illetve a Moldvában élő magyar családoknak, de nem mindenki tudja megoldani a kiutazást.

Dr. Pocsay Gábor hozzátette, az elmúlt két évben a magánszemélyeken túl szervezetek (egyházi és politikai) is csatlakoztak hozzájuk a kiszállításban, hogy minél több területre eljuthasson a kezdeményezés. Továbbá nem csak közvetlenül a családokhoz érkeztek meg a csomagok, hiszen számos esetben jelentkeztek olyan lelkészek, értelmiségiek és tanárok, akik helyben élnek, és maguk osztották ki a köteteket. Hozzátette, bár honlapjukon a szépirodalmat hangsúlyozzák, de a felajánlások során a lényeg, hogy az elajándékozott kötet olvasmányos, és ha nem is magyar szerző által írt, de mindenképp magyar nyelvre lefordított legyen.

Kiemelte, a szállítmányokhoz minden esetben tartozik egy kísérőlevél is, amin az elérhetőségeik is szerepelnek, hiszen azok legtöbbször falvakba, román tömegek közt, magyaroktól elkülönített házakba érkeznek, ahol mindig jól jön pár kedves szó vagy segítség.

Végül elmondta, hogy a terjeszkedésük nem áll meg, hiszen jelenleg horvátországi kapcsolatokat kutatnak, illetve olyan aradi magyar színészek jelentkeztek az akcióra, akik tavasszal Dél-Erdélybe utaznak tájelőadások kapcsán, és szívesen közreműködnek a nemes törekvésben.

Várják a programhoz csatlakozókat

Dr. Pocsay Gábor az akcióval kapcsolatban mindenkit arra biztat, hogy nézzen szét a saját, illetve barátai könyvtárában is, mielőtt külföldre – szórványtelepülések közelébe – utazik, hogy mit tudna magával vinni az ott élő magyaroknak. Továbbá bárki, aki szívesen vinne magával kirándulása alkalmával egy-két doboz könyvet, és megtenne egy akár 40–50 kilométeres kitérőt is, az jelezheti szállítási szándékát a cikkben szereplő holnapon, vagy a [email protected] e-mail-címen keresztül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában