hova tovább?

2019.02.19. 11:30

A Békés megyeiek is készülnek a Brexitre

Menni vagy maradni: Nagy-Britanniában élő Békés megyeieket kérdeztünk arról, miként érinti őket a Brexit, milyen változást hoz az életükbe és mire számítanak. Az eltérő élethelyzetben lévő szigetországba költözők mind másként élik meg az összetett helyzetet.

Nagy-Laczkó Viktória

Fotó: AFP Illusztráció

Egyelőre kérdéses, milyen megállapodást köt a brit kormány és az Európai Bizottság az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépéséről, a Brexitről. A különböző kimenetelek más és más helyzeteket teremtenek majd, azt viszont többször megerősítették, hogy az eredménytől függetlenül a magyarok maradhatnak Nagy-Britanniában.

Caroline Nokes, a belügyminisztérium bevándorlási ügyekért felelős államtitkára tavaly azt mondta, ahhoz, hogy az országban élő külföldi EU-állampolgárok a brit EU-tagság megszűnése után is változatlan jogosultságokkal, állandó letelepedési engedéllyel az országban maradhassanak mindössze néhány, a személyazonosságra, az esetleges korábbi büntetőeljárásokra és az életvitelszerű nagy-britanniai tartózkodásra vonatkozó kérdésekre kell választ adniuk. A kérelmezők kétféle tartózkodási jogviszonyért (letelepedett, illetve előzetes letelepedett státuszért) folyamodhatnak, attól függően, hogy eltöltöttek-e öt évet életvitelszerűen az országban a brit EU-tagság márciusra várható megszűnése után kezdődő átmeneti időszak végéig, azaz 2020. december 31-ig.

– Tájékozódtam a Brexitről, sőt, a munkáltatóm is megkeresett az ügyben és megnyugtatott. Úgy tudom, kapni fogunk hamarosan egy formanyomtatványt, amit kitöltve tudjuk igazolni, hogy már a megállapodás előtt munkavállalók voltunk itt. Így azt követően is ugyanazok a jogok fognak megilletni bennünket, nem csökken a fizetésünk sem. A 65 fontba kerülő nyomtatványt a munkahely adja majd, az összeget valószínűleg a fizetésünkből vonják le. A papírt hazavisszük, kitöltjük, majd leadjuk a cégnél, és mindenki ugyanúgy dolgozik majd, mint eddig – mondta el Varga Bence, aki 3,5 esztendeje él az angliai Mineheadben, s nem tervezi a hazaköltözést. Hozzátette, a Brexit egyébként nagyon ködös, a legtöbb angol ismerőse nem tudja pontosan, mivel fog járni a kilépés.

Nagy Gergő műszerészként dolgozik Manchesterben. Egyelőre nem követi napi szinten a Brexittel kapcsolatos híreket, de úgy érzi, a helyiek körében sem általános beszédtéma a mindennapokban.

– Érzésre sok brit úgy van vele, hogy majd lesz valami megegyezés a végén, de nem nagyon lehet hallani a műhelyben, hogy erről beszélnek az emberek. A felfogásom hasonló, így én magam sem tájékozódtam túl aktívan. Viszont egyikünk kapott egy tájékoztató e-mailt a munkahelyen keresztül, amiben elég egyértelműen leírták, mit tehetünk, ha most szeretnénk tisztázni a helyzetünket. Elég könnyen lehet letelepedett státuszért folyamodni: van hozzá egy jól és átláthatóan működő mobilos alkalmazás és weboldal is – mondta el Gergő, aki a kérvényt otthonról be is tudta küldeni. – Másnap e-mailben kaptunk egy érhető, sok információt tartalmazó határozatot, hogy milyen státuszban és feltételekkel maradhatunk az UK-ban.

Foroszán Zsuzsi festőművész 12 éve él Londonban, magánvállalkozóként dolgozik, tanít és időnként angol–magyar tolmácsolással foglalkozik. Mint mondja, a Brexit annyira nem érinti, de idén megigényli az angol útlevelet és az állampolgárságot is.

– Már hat éve jogosult vagyok az állampolgárságra, de most döntöttem el, hogy kiváltom, így bebiztosítom magam.

Magánvállalkozóként nem kimondottan érint a Brexit, nem tartok tőle, mert nem európaiak a klienseim, a vásárlóim. Csak annyiban aggaszt, hogy sok ismerősöm már elment haza, mert vannak cégek, amelyek leépítenek, így sokan elvesztették a munkájukat.

Több kimenetel is lehetséges

A Brexit az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépését jelenti. Nem hivatalosan gyakran használják a „kemény Brexit” (angolul hard Brexit), illetve a „puha Brexit” (soft Brexit) kifejezéseket, amelyek arra utalnak, milyen lehet az Egyesült Királyság viszonya az EU-hoz a kilépést követően. Kemény lehet a viszony, ha ugyanúgy kereskedne az EU-országokkal, mint bármely más országgal, a Kereskedelmi Világszervezet szabályai alapján, miközben nem kellene elfogadnia a személyek szabad áramlásának szabályait. Puha lehet, ha megmarad az EU közös piacában való tagság az áruk és szolgáltatások tekintetében és a személyek szabad mozgásának legalább bizonyos foka az Európai Gazdasági Térség szabályai szerint – olvasható a Wikipédián.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában