Ítélethirdetés előtt

2019.01.09. 13:50

Terrorban tartották egymást a füzesgyarmati ikrek

Újra bíróság, a Gyulai Törvényszék elé álltak szerdán a gondnokság alatt álló, 51 éves füzesgyarmati B. ikrek. Sándornak, a vádlottnak többek között azért is felelnie kell, mert a vádirati tényállás szerint egy késsel hasba szúrta Józsefet, a sértettet, valamint bántalmazta édesanyját is. Az ügyben csütörtökön hirdetnek ítéletet.

Licska Balázs,

Fotó: Shutterstock Illusztráció

Bizonyosnak tűnik az elmondások szerint, hogy valóságos terror uralkodhatott 2017-ben és az azt megelőző években a füzesgyarmati Klapka utcában, ahol a B. ikrek – Sándor és József – éltek az édesanyjukkal, a fivérek ugyanis megkeserítették egymás életét. Jelenleg mindketten gondnokság alatt állnak.

A Gyulai Törvényszéken szerdán tartott tárgyaláson elhangzott: a szakértők szerint Sándor alkoholista, személyiségzavara van, azonban mindez nem korlátozta belátási képességét, azt, hogy felismerhesse tettei súlyát. Arról is szó volt, hogy 2017-ben több bejelentést is kaptak a rendőrök a Klapka utcából, ezek többségét Sándor tette. Volt, hogy amiatt panaszkodott, hogy József megitta a kávét, hogy elszívta az összes cigarettát, hogy miatta nem tud tévézni. Olyan is előfordult, hogy Sándor azzal tárcsázott, hogy egy késsel megölte Józsefet, az ikertestvérét – azonban ez nem volt igaz.

A vádirati tényállás szerint 2017 nyarán Sándor alaposan elbánt 70 év körüli édesanyjával, aki az ágyban feküdt és egy takaró fedte: ököllel, nadrágszíjjal és egy törött szék lábával is verte. A vádlott a korábbi tárgyaláson elismerte, hogy elkövette mindezt.

Azt is elismerte Sándor, hogy bántalmazta Józsefet, mégpedig olyan módon, hogy egy rádió kábelével verte. Azt azonban nem, hogy egy késsel hasba szúrta volna ikertestvérét. Csak annyi biztos, hogy a kés 12-13 centiméter mélyre hatolt, és hogy a szakértő szerint csupán a szerencsén múlott, hogy nem történt tragédia, hogy az eset nem végződött életveszélyes sérüléssel vagy halállal.

Sándor azt állította, hogy – miután vitáztak és poharak törtek, és hogy József elővett egy kést – ő is kést ragadott. A vádlott elmondása szerint nem akarta bántani ikertestvérét, csak József hasához tette a szúróeszközt. Erre a sértett felé lépett, tehát „belefeküdt” a késbe.

A korábbi tárgyalásokon egyébként érezhető volt, hogy mekkora volt annak idején a feszültség a B. ikrek között. Sándor trágár szavakkal illette Józsefet, élősködőnek és naplopónak is nevezte, szerinte József tartotta terrorban a családot. József nem titkolta, hogy kölcsönösek voltak a veszekedések és a bántalmazások.

A bíróságon elhangzott a vád- és a védőbeszéd

A szerdai tárgyaláson az ügyész a vádbeszédében kiemelte, hogy a szúrásos eset kapcsán ellentmondásos nyilatkozatot tett a vádlott, a sértett viszont emlékszik döfő mozdulatra. Az ügyvéd a védőbeszédében aláhúzta: ha az illetékesek, a hatóságok idejében intézkednek, akkor most nem állnának bíróság előtt. Senki nem tett semmit, pedig mindenki tudta, hogy milyen problémásak a B. ikrek.

Börtön helyett egy bentlakásos intézmény lenne a megoldás Sándor számára, ahogy az volt József esetében is. A sértett, József nem szólt, a vádlott, Sándor pedig az utolsó szó jogán kifejtette: belátja, hogy hibázott, és ezért megérdemli a büntetést, de szeretne személyre szabott segítséget kapni. Gyógyulni szeretne, hogy a társadalom megbecsült tagja legyen. Szeretné tartani a kapcsolatot édesanyjával – akiről a tárgyaláson tudta meg, hogy súlyos beteg – és ikertestvérével.

Előzmény:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában