A hideg veszélyei

2019.01.08. 11:30

Sokba kerülhet, ha szétfagy a vízmérő

A tartós hideg, a kemény fagyok komoly károkat okozhatnak a talajban vagy a fűtetlen pincékben lévő vízmérőkben, sőt, a belső vezetékhálózatokban is. Az Alföldvíz illetékességi területéről egyelőre nem érkezett be a szolgáltatóhoz jelentős számú hibabejelentés, de az igazi mínuszok csak ezután következnek. A fogyasztóknak érdemes még időben megtenni a szükséges óvintézkedéseket, ha eddig esetleg halogatták volna a mérők téliesítését.

Nagy-Laczkó Viktória

Napokkal ezelőtt térségünkben is hidegebbre fordult az idő. A meteorológiai szolgáltatók a következő hetekre sem jósolnak enyhülést, keddről szerdára virradóra akár mínusz 11 fokig is lehűlhet a hőmérséklet. A különösen és tartósan hideg idő miatt a vízmérők és -vezetékek fokozottabban ki vannak téve a fagyveszélynek, így azok a felhasználók, akik mindeddig nem tették meg a mérők megóvásához szükséges lépéseket, az utolsó pillanatban végezhetik el az intézkedéseket.

– A téli időszak sorozatosan visszatérő problémája a vízmérők, belső vezetékhálózatok elfagyása. Egy átlagos télen, amikor nincs szélsőséges időjárás, akkor az Alföldvíz szolgáltatási területén néhány száz vízmérő elfagyásáról érkezik bejelentés. Egyelőre ezen a télen még nem beszélhetünk kiugró számokról, de nem minden év telik el viszonylag kevés hibabejelentéssel. Legutóbb például 2017 első napjaiban esett meg, hogy hóeséssel párosuló orkánerejű szél és a rendkívüli hideg okozott komoly károkat a víziközművekben. Ebben az időszakban a társasághoz több mint kétezer elfagyással kapcsolatos bejelentés érkezett Békés megyéből – emlékeztetett a károk mértékre Lantos Zsolt szervizüzem-vezető.

Lantos Zsolt megmutatta a különbséget egy ép és egy elfagyott mérő között. Fotók: Lehoczky Péter

Bár az Alföldvíz tapasztalata alapján a felhasználók egyre tudatosabbak, odafigyelnek az ingatlanjukon található vízmérőkre, az elfagyások zöme továbbra is az emberi mulasztásra vezethető vissza: a nem lakott ingatlanoknál nem történik meg a víztelenítés, a lakott ingatlanok esetében pedig a szigetelés marad el. A mérőcserékkel járó költségek elkerülése érdekében ezért a szolgáltató néhány jó tanáccsal segíti a védekezést.

– A télen nem lakott ingatlanoknál fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, a vízmérőakna letakarása, szigetelése, de javasolt az ingatlan rendszeres időközönkénti ellenőrzése az esetleges károk megelőzése, valamint a mihamarabbi észlelése végett. A télen is lakottaknál pedig lényeges, hogy a vízmérőakna szigetelése megtörténjen. S azokat a vezetékszakaszokon is célszerű szigetelőanyaggal védeni, amelyek kevésbé védett helyen (pincében, falon kívül) vannak – árulta el a szervizüzem-vezető. – A kerti csapokat vízteleníteni szükséges, a telepített öntözőberendezésekre is érdemes jobban odafigyelni, mert ezek bár fagyállóak, az élettartamukat meghosszabbíthatja, ha víztelenítve vannak. Amikor az idő – a nagy hideg után – enyhülni kezd, érdemes ellenőrizni a vízmérőt. Amennyiben a csap megnyitása után nem forog a mérő csillagkereke, vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg deformálódott a számlálószerkezet, vagy a lakásban nem folyik a víz, akkor valószínűleg csőtörés történt, amelyről a szolgáltatót értesíteni kell.

Ezer köbméter víz is elfolyhat

Az Alföldvíz javasolja, hogy a tél folyamán időnként ellenőrizzék a felhasználók a vízmérőt, az aknát és az érintett vezetékszakaszokat, ugyanis egy 5 milliméteres résen naponta 32 köbméter, havonta 1000 köbméter víz is elfolyhat. Azért is érdemes védeni ezeket a műtárgyakat, mert az ilyenkor elfolyt vizet, a mérőcsere költségeit és a szétfagyott, nem javítható mérőt is a vízmérőakna kezeléséért felelős fogyasztónak kell kifizetnie. Az eszközök cseréje – kiszállással és anyagköltségekkel együtt – 15 ezer 600 forintba kerül.

Amennyiben a vízmérőnél vagy a vízvezetéken elfagyást, illetve az olvadás hatására vízelfolyást észlelnek, akkor azonnal jelezzék az Alföldvíz ingyenesen hívható műszaki hibabejelentőjén, a 80/922-333-as telefonszámon. A telefonszám valamennyi számlán is megtalálható. A cég munkatársai rögzítik a bejelentést, és a szakemberek a lehető legrövidebb idő alatt felkeresik az érintett ingatlant és elhárítják a hibát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában