beruházás

2019.01.08. 06:50

Kerékpárút vezethet Békéscsaba központjától Fényesig

Bicikliút vezet majd a belvárostól egészen Fényesig, egy beruházás keretében korszerűsítik a már meglévő kerékpárutakat, illetve továbbiakat építenek.

Licska Balázs

A város a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében 365 millió forintot nyert a beruházásra – ismertette elöljáróban dr. Sódar Anita, a városfejlesztési nonprofit kft. cégvezetője.

Részletezte, hogy a városközponttól a Lencsési lakótelep felé menő bicikliút Dózsa György úti szakaszát a Kölcsey utcáig már rendbe tették – még útburkolati jeleket kell felfesteni, jelzőtáblákat kell kihelyezni –, a közeljövőben indulhatnak a munkálatok a Kölcsey és a Corvin utca közötti részen. Korszerűsítik a Corvin utcai szakaszt, gyalog- és kerékpárút lesz, a nyitott helyett rácsos folyókát alakítanak ki. Szükség szerint a Lencsési úti kerékpárút is megújul a Diófás utcáig, ahonnan a bicikliutat a Mester utcáig, az Élővíz-csatornáig kétméteresre szélesítik.

A bicikliút tovább megy majd a Lencsési út bal oldalán, az Arany János kollégiumtól egészen a Magyar utcáig, mégpedig úgy, hogy átépítik a meglévő járdát és az árkot, nyílt helyett zárt rendszert alakítanak ki. Önálló, egyesített gyalog- és kerékpárút lesz, teljesen elválasztva a gépjárműforgalomtól.

Tímár Ella önkormányzati képviselő mutatta: a Lencsési út kollégium felőli oldalán egyesített gyalog- és kerékpárút épül /Fotó: Imre György/

A Magyar utcában a Borjúrét utcáig, az utolsó buszmegállóig hasonlóban gondolkodnak, azaz önálló, egyesített gyalog- és kerékpárút épül, illetve a csapadék- és belvíz elvezetésének kérdésére is választ találnak azzal, hogy zárt árokrendszert alakítanak ki. A Magyar utca folytatásában, a lakott területen kívüli részen, egészen Fényesig nem lesz külön bicikliút, hanem úgynevezett kerékpáros nyomot létesítenek, vagyis sárga bicikliket festenek fel az út szélére, jelezve, hogy bicajosokra kell számítania az arra közlekedőnek.

Hírportálunknak Tímár Ella önkormányzati képviselő a fejlesztés egyik helyszínén, a Lencsési út Életfa Idősek Otthona előtti részén elmondta: fontos beruházásról van szó. Hozzátette, hogy a Borjúréti-kertek és a Magyar utca egy igencsak fejlődő és az üres telkek miatt közkedvelt körzetnek mondható, az elmúlt években több család – főleg kisgyermekesek – költöztek ki. A Lencsési út kollégium utáni szakaszán és a Magyar utcában emiatt megnőtt a forgalom is. Úgy véli, hogy van létjogosultsága annak, hogy ott egyesített gyalog- és kerékpárutat alakítsanak ki.

– Ismét egy olyan fejlesztést kap a körzet, aminek köszönhetően az itt élők életkörülményei jelentősen javulnak – hangsúlyozta. Tímár Ella nem rejtette véka alá, hogy a területen tavasszal rajtoló és vélhetően őszig húzódó beruházás kellemetlenségekkel is jár majd, emiatt türelmet kért.

A TOP keretében több kerékpárutas beruházás ért véget Békéscsabán – jelezte dr. Sódar Anita. Nyitott kerékpársáv lett az Arany János és a Csányi utcában, kerékpáros nyom került többek között a Tessedik utcába. Bicikliút épült a Körte soron, a Gyulai úton, a Berényi úton, a Pataky László utcában, kerékpársávot jelöltek ki a Franklin utcában.

Több beruházás rajtol rövidesen

A városfejlesztési nonprofit kft. cégvezetője, dr. Sódar Anita elmondta: várhatóan március elején több helyszínen rajtolnak olyan munkálatok, amik során kerékpárforgalmi létesítményeket alakítanak ki. A Berényi út folytatásaként biztonságosabb körülmények között lehet majd tekerni a belvárosig, a Baross utca és a Szeberényi tér vonalán. Emellett a Szabolcs utcától, a Szerdahelyi utca-Kazinczy utca-Illésházi utca vonalán egészen a bevásárlóközpontig.

A tervek szerint májusban indulhatnak a munkálatok a Szarvasi úton, ahol a vasúti felüljárón lévő járda szélesítésével bicikliút épül. A Békési és a Berényi utat összekötő Tevan Andor és Ipari utcában gyalog- és kerékpárút lesz, kiépítik a közvilágítást is. Összekötik a Lencsési utat és a Kétegyházi utat az Építők útja folytatásaként, itt nemcsak utat építenek, hanem a gyalogosok és a biciklisek közlekedésére is biztonságos megoldást találnak. Ez a beruházás júniusban startolhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában