leárazás

2019.01.22. 10:30

Januárban megéri vásárolni

Bár a korábban hírportálunkon közzétett szavazás szerint az olvasók zömét nem igazán hozza lázba az év eleji leárazás, az üzletek ettől függetlenül szakadatlanul hirdetik 30-40, esetenként 50-60 százalékos kedvezményeiket. A Békés megyei boltok kínálataiban cipőket, ruházati termékeket és műszaki cikkeket is vehetünk töredék áron, de az akciók remek lehetőséget kínálnak a lakásfelújításra készülőknek vagy akár azoknak is, akik éppen egy-egy szép új bútort, dekorációs terméket szeretnének otthonukba.

Balázs Anett

A megyeszékhely bevásárlóközpontjában járva tapasztalható, hogy sokan figyelik is az akciókat, hogy ezzel spóroljanak. Vannak olyan kereskedők is, akik már mikulás óta folyamatosan akcióznak, hogy ne maradjon rajtuk az ünnepekre felhalmozott árukészlet. Jelenleg átlagosan a 40 százalékos árengedmény környékén tartanak a ruházati üzletek, ám ez emelkedhet még, hiszen hamarosan érkezik az új, tavaszi kollekció.

Egy férfiruházati üzletben az eladók elmondták, a vevők azt is figyelembe veszik, hogy a megvásárolt termékek minősége megfelelő legyen, és arányosak legyenek a leszállított árral. Egyre inkább hajlanak leárazáskor is a minőség és a tartósság felé, mintsem hogy olcsón vegyenek rossz minőségű dolgokat.

A kedvező árak bevonzzák a vásárlót, aki jól járhat a különböző akciókkal /Fotó: Kiss Zoltán/

A boltoknak nem minden esetben éri meg az akció, de még így is jobban járnak, mintha egyáltalán nem térne be hozzájuk egy vevő sem. Az első emeleten található cipőbolt vezetője elmondta, az év eleji készletkisöprő akcióknak több célja van. Egyfelől a laposabb januári időszakok forgalmát hivatottak növelni. Másfelől a szezonális készletet akarják kiárusítani, hiszen egy-két hónap, és véget ér a téli időszak.

– A megkésett hideg időjárás miatt kicsit később kaptak észbe a vevők, így célunk, hogy a szezonra­ beszerzett árucikkeken túladjunk. Ha több árunk marad meg, nőnek a raktározási­ költségeink, és így nehezebb indítani a következő szezont is – árulta el Mülek Krisztián. Hozzátette, a magánkézben lévő, kisebb üzleteknél az ötven százaléknál magasabb kedvezmények már ráfizetést jelenthetnek, ezzel ellentétben a multik jobban megengedhetik maguknak a nagyobb engedményeket.

A legjobb áruk azonban gyorsan elkelnek, ezért, ha megtaláltuk a számunkra legmegfelelőbb darabot, célszerű mihamarabb nyélbe ütni az adásvételt. Böngésszük át időben a kínálatokat, hirdetéseket, ­figyeljük az üzletek kirakatait­, hátha ráakadunk néhány megfelelő árucikkre, melyhez most az év elején nagy kedvezménnyel juthatunk hozzá.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mindeközben arra figyelmeztet, hogy a kirakatokban látható, leárazásokat hirdető feliratok olykor becsapósak lehetnek. Egyáltalán nem biztos, hogy azok minden árura vonatkoznak, az a fontos, mi áll az árcédulán. A termékeken elhelyezett cédulának mindig a fizetendő összeget kell tartalmaznia, ezért a kereskedőnek ilyenkor már mindig az akciós árat kell feltüntetnie. A szezonális nagy akciókban a leggyakoribb probléma, hogy az újságokban meghirdetett leárazott termékből csupán néhány darab van az üzletben – írják közleményükben.

Megkérdeztük: Ön figyeli az év eleji akciókat?

Kissgyurka Sándor: – Inkább csak nézelődünk, de nem jellemző, hogy kimondottan a leárazások miatt indulunk el bevásárolni. Azt tapasztjuk, hogy a meghirdetett termékek nagy része már nem kapható, vagy alig volt belőle készleten. Most szendvicssütőt szerettük volna venni, de sajnos nem kaptunk. Két hét telt még csak el karácsony után, ez így számunkra csalódás volt.

Gelegonya Szilvia: – Rendszeresen szemmel tartjuk a januári leárazásokat, ilyenkor lényegesen olcsóbban juthatunk hozzá egyes dolgokhoz. Orosházáról jöttünk, most is kimondottan az akciók miatt vagyunk itt. Elsősorban ruházati termékeket vásároltunk, de a műszaki cikkeket is megnézzük majd. Háromfős a családunk, eddig nagyon jól sikerült a bevásárlótúra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában