Orosháza

2019.01.09. 11:29

Ha kell, három lábon is szökdécsel Luna kutya

Összhang kell és szeretet – ez működik az orosházi kutyás, Pillár Napsugár és kedvencei között. Az elmúlt hetekben ismét kamatozott a közös, kitartó munka. Luna, a négyéves német dog kimagasló elismerést szerzett.

Csete Ilona

Fotó: Beküldött felvételek

Ahogy Luna és gazdája dolgozik, nem dolgozik úgy senki – állapítottuk meg a siker hallatán. Pillár Napsugár és egyik hűséges négylábúja, Luna a kitartó edzésmunkának, tanulásnak köszönhetően méltán aratott szép sikereket 2018-ban. Erről a büszke gazdi időről időre beszámolt a közösségi oldalán, ám egy utóbbi bejegyzésére felfigyeltünk mi is: Luna alapfokú trükk-kutya címéről írt Sugi. Mire elteltek az ünnepek, egy újabb jó hírt osztott meg velünk a kutyás fiatal. Luna már kiérdemelte a középfokú (Intermediate Trick Dog), felsőfokú (Advanced Trick Dog) és a profi ( Expert Trick Dog) trükk-kutya címet.

Pillár Napsugárnak több kutyája van, mindegyikkel foglalkozik; a képen jobbról Luna. Beküldött fotók

– Jelenleg a Trükk Champion (Trick Dog Champion) cím megszerzésére készülünk. Egy kis érdekesség, hogy Magyarországon Luna az első német dog fajtájú kutya, aki büszkélkedhet ezekkel az előkelő címekkel. Minden kutyafajtát figyelembe véve Magyarországon ebben az összesítésben az előkelő második helyen van – mondta el Pillár Napsugár.

Luna nyolchetes kora óta él a családdal, féléves korában kezdték kutyaiskolába járatni.

– Tanítási módszerünkben a pozitív megerősítést használjuk, jutalomfalatért dolgozik, így mindkettőnknek közös élmény a tanulás – tette hozzá a kitartó és türelmes gazdi. Napsugár elmesélte, ezek a most megszerzett címek egymásra épülnek, tehát a szakértői cím megszerzéséhez le kellett tenni az alap-, közép- és haladóvizsgákat.

– Megadott trükkökből kellett meghatározott számút bemutatni. A trükkök egyre bonyolultabbak, összetettebbek. Szakértői trükk például amikor a kutya három lábon képes bicegni, vagy ilyen a gyűrűk rúdra rakása is. Ezek az Amerikai Kennel Klub által is elismert vizsgák. Megszerzésüket követően a kutya felkerül a hivatalos trükk-kutyák listájára – árulta el.

Lunával sok terve van a gazdának 2019-ben is, hiszen a trükkversenyek mellett készülnek a Dog Dancing versenyekre. Sőt, szeretnék, ha már nem sak Magyarországon, hanem külföldön is részt vehetnének ilyen megmérettetésen.

De ne feledkezzünk meg a másik két házi kedvencről sem! Azokkal is tervezik a vizsgákat. Napsugár elárulta, egyelőre a kutyusok tanítása még csak hobbi, ami nem túl olcsó (versenyekre való eljutás, a nevezési díjak). A kutyatartó azonban úgy gondolja, ez jó befektetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában