gazdasági tervek

2019.01.15. 19:45

Fejlesztésekre készülnek és bővülést remélnek a cégek

Jórészt bővítésekről, fejlesztésekről számoltak be azok a Békés megyei vagy megyei telephellyel működő nagyvállalatok, melyek vezetői megosztották idei gazdasági terveiket hírportálunkkal. Olyanok is voltak közöttük, akik a 2018-as piaci nehézségek leküzdését, illetve a munkaerőhiány megoldását remélik az esztendőtől.

Hírlap-összeállítás

Hatékonyabb, gyorsabb termelés a cél

Az osztrák tulajdonosi hátterű Marzek-csoport Békéscsabán két gyárral rendelkezik. Kása István Zoltán ügyvezető igazgató kiemelte, a Marzek Kner Packaging Kft. kiegyensúlyozott évet zárt tavaly, az új bázis, a Marzek FlexiLog Kft. pedig intenzív munkával építi fel magát.

– Míg a Marzek Kner Packaging már megalapozta piaci hírnevét, stabilitását, a Marzek FlexiLognál a piaci építkezés időszakát éljük – hangsúlyozta Kása István Zoltán. – Ha így haladunk, akkor 2021-re elérhetjük a prognosztizált ötmilliárd forintos árbevételi szintet. Főleg a nyugat-európai piacon fejlődünk, napról napra nő a megrendelőink száma. A cég a beruházások tekintetében főleg a technológiai újításokra koncentrál.

Ahogy ma szinte a gazdaság minden vertikumát, úgy a nyomdaipart is komolyan érinti a munkaerőhiány, ezért próbálnak a jelenlegi munkaerő-állománnyal és hatékonyabb gépekkel többet termelni, eleget tenni a piaci igényeknek.

– Úgy gondolom, ez lesz a jövő, a következő évek feladata, hogy hatékonyabban, gyorsabban termeljünk többet ugyanazzal a csapattal. Jól képzett szakembergárdánk van, a piac pedig nyitott a kapacitásainkra, így munkatársaink jövedelme is növekedhet – jegyezte meg Kása István Zoltán. Hozzátette, emellett a munkaerő-utánpótlásra, a képzésre is figyelmet fordítanak.

Hatékonyabb gépekkel próbál többet termelni a Marzek Kner Packaging Kft. /Fotó: Lehoczky Péter/

Nagy beruházások következnek

A Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója, Havasi Csaba elmondta, ismét jó évet zártak.

– Tavaly két új beruházást bejelentettünk, ezekhez megépülnek idén a gyártócsarnokok. A#most decemberben kihirdetett fejlesztéssel a negyedik gyárunkat nyitjuk meg a régióban, ezzel együtt a harmadik telephelyünket. Békéscsabán a nyár végén átadjuk, és új üzemünkben elektromos autókba beépülő részegységeket gyártunk. Az e-mobilitás fejlesztése a Linamar Corporationnek kiemelt stratégiai célja. Öröm, hogy ennek a megvalósításához az európai régióban Magyarországot választotta. A Linamar Hungary és maga a Linamar is főleg a hajtáslánccal, motorokkal, váltókkal foglalkozik a hagyományos alkatrészgyártásban is. Ezt a trendet visszük tovább az elektromos autók piacára – mondta a vezérigazgató. – Nyitunk az emelőgépgyártás terén. Orosházi új gyártócsarnokunk is elkészül a nyár végére, ahol Skyjack márkájú önjáró emelőgépeket gyártunk az európai piacra. Az új beruházásoknak köszönhetően vevőkörünk és dolgozói létszámunk is jelentősen bővül: a régió legnagyobb munkaadóiként a mostani, több mint 2600 fős munkavállalói bázisunk az új projekteknek köszönhetően további 400 fővel gyarapszik.

Az exportot is tovább bővítenék

A Gyulahús Kft. idén is további bővülést tervez mind az értékesítés, mind az árbevétel területen. Daka Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, januárban még rendkívül nehéz jósolni, de szeretnék, ha az önkormányzati tulajdonú társaságot a kezdetektől jellemző fejlődés 2019-ben is folytatódna.

– Kereskedelmi partnereinkkel jelenleg is zajlanak a tárgyalások, amint ezek az egyeztetések befejeződnek, többet tudunk már mondani – hangsúlyozta a szakember. – Reményeink szerint mind a belföldi értékesítés, mind az export területén előrelépést érhetünk el.

Kérdésünkre Daka Zsolt kifejtette, olyan beruházásokban, gépbeszerzésekben is gondolkodnak, amelyek a minőségi termékgyártást és

a termékek biztonságát tovább erősítik. Az elmúlt években is számos ilyen jellegű fejlesztést valósítottak meg.

A Gyulahús egyébként 2018-ban is jó évet zárt, a megcélzott növekedési volumen és az árbevétel tekintetében is meghaladták az előzetesen kitűzött célokat. A végleges eredmények február végére születnek majd meg.

A legmodernebb technológiát használnák

Dr. Ábrahám Csaba, a gyulai székhelyű Eurofins Food Analytica Kft. ügyvezetője kérdésünkre kiemelte, optimistán várják a 2019-es évet.

– 2018-ban huszonöt százalékos növekedést értünk el, és nagyon bízom abban, hogy 10-15 százalékos növekedés az idei esztendőben is megvalósítható – hangsúlyozta az ügyvezető. Mint elmondta, számukra egyértelműen pozitív, hogy az élelmiszeriparban folyamatos a bővülés, és mivel cégük nagymértékben ezt az ágazatot szolgálja ki, ez a fajta fejlődés is érzékelhető náluk.

Hozzátette, társaságuk életében a hatékonyságnövelés a 2019-es év egyik kulcsszava.

– Az automatizálás, a legmodernebb elérhető technológiák beszerzése kiemelt célunk, illetve nagyon komoly informatikai fejlesztést is tervezünk – fogalmazott dr. Ábrahám Csaba. – Új folyamatirányítási rendszert vezetünk be idén. Számos beruházás vár ránk, körülbelül 70 millió forint értékben valósítunk meg önerőből fejlesztéseket a laboratóriumban.

Zöldutat kapott a pályázatuk

Milliárdos nagyságrendű fejlesztéssel és új meglepetéstermékkel is készül az idei esztendőben a Szarvasi Mozzarella Kft. Ifj. Rohony Miklós, a társaság marketingvezetője elmondta, a gyártás minőségi és mennyiségi növelése érdekében több mint két éve benyújtott pályázatuk most zöldutat kapott. Ennek köszönhetően ez évtől kezdődően komoly gépesítést hajtanak végre, illetve a beruházás megvalósítása után pluszmunkaerőt is terveznek foglalkoztatni. Emellett egy olyan technikai berendezést is beszerez a cég, amely az iparágban termelődő, veszélyes hulladéknak számító savót sűríti, amely aztán kisebb tételben és biztonságosabban szállítható, csökkentve ezzel a cég és a környezet terheit egyaránt.

Kilencmilliárdos fejlesztésre készülnek

Történelmi mélyponton volt a sertés piaci ára a 2018-as év második felében, tíz éve nem volt ilyen alacsony. Ez a gádorosi székhelyű Dan-Farm Hungary Kft. vezetőségének kreativitását is próbára tette, hogy versenyképességét megtartsa, és bizakodóan tekintsen a 2019-es évre, amelynek első felére várják a sertéspiaci árak helyreállását.

– Folyamatban vannak egy 9 milliárd forintos beruházás előkészületei, az év második felében elkezdődhetnek az építkezési munkálatok a cég két új telephelyén, Telekgerendáson és Pusztaföldváron. Már keressük az új munkavállalókat, járjuk a környező oktatási intézményeket a jövő munkavállalóit biztosító együttműködésben bízva. Nagy hangsúlyt fektetünk a dolgozóink tudástárának fejlesztésére cégen belül, illetve tapasztalatcsere-programok tagjaként vadásszuk a termeléshatékonyság-növelő megoldásokat. A 2019-es év mindenképpen kihívás a cég számára. Kiemelt fontosságú, hogy a nehezített piaci viszonyok ellenére is építsük vevőink, szállítóink, tulajdonosaink és finanszírozóink közös kapcsolatunkba vetett bizalmát és megtaláljuk a jövő munkaerőit – nyilatkozta Sarusi-Kis Tamás, a Dan-Farm Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A Siemens beszállítói lehetnek idén

A dévaványai székhelyű Liker Motors ez évi célkitűzései közt szerepel, hogy vevői körét kibővítse. A nemzetközi piacon is szerepet játszó villamosgép-tekercselő üzem többek között olyan neves németországi cégeknek is gyárthatja majd termékeit, mint a Siemens. Ifj. Liker István ügyvezető igazgató elmondta, a bővítéssel sem állnak le, az üzem eddigi 4000 négyzetméteres fedett csarnokát további 1000 négyzetméterrel növelik, valamint a raktárak modernizációja is tervben van. A beruházásokat a vállalat saját forrásból fedezi.

– A legnagyobb cél, hogy a vevőinkkel megértessük, nem a nagyobb profit miatt emelünk árat, hanem a minimálbér-­emeléseket szeretnénk érvényesíteni – hangsúlyozta ifj. Liker István. Hozzátette, jelenleg akár 20 szakembert is fel tudnának venni a vállalat kötelékébe, ám szakképzett munkaerő hiányában 2019-re azt határozták meg célként, hogy a mostani 227 munkavállalóból álló állomány egyetlen fővel se csökkenjen.

Jobb eredményeket várnak az évtől

A csorvási székhelyű gyümölcs-, elsősorban meggytermesztéséről híres, több mint száz hektáron működő Hunapfel Mezőgazdasági Kft. vezetői a tavalyinál jobb évben reménykednek.

– A terméseredmények jók voltak, ám a minőséggel nem lehettünk elégedettek. Sajnos mínuszos évet zártunk, ám ez tíz-húsz évente bele kell, hogy férjen – mondta érdeklődésünkre Pusztai József ügyvezető igazgató. – Az orosz piacra már régóta nem termelhetünk, de a legnagyobb problémát az jelentette, hogy Európa meggytermő vidékein és itthon sem volt fagykár, a piacon koncentrált túlkínálat alakult ki. Hosszú évek átlagának megfelelő normális eredményben bízunk 2019-ben. Idén a cseresznye támrendszerének kiépítése van tervben, és folytatjuk az esővédő fólia felszerelését. Mintegy tíz hektáron ültetvénycserét hajtunk végre, az elöregedett meggyről jobb hozamú meggyre váltunk.

Stratégiai jelentőségű a békéscsabai bankközpont

Lasetzky Frigyes, a Budapest Bank Békéscsabai Bankműveleti Központjának vezetője elmondta, a pénzintézet működésében továbbra is stratégiai szerepet tölt be a csabai központ.

– Bankunkat erőteljes üzleti bővülés jellemzi, ehhez pedig a bankműveleti feladatok hatékony elvégzése elengedhetetlen – hangsúlyozta Lasetzky Frigyes. – Terveink szerint a Budapest Bank tovább halad a dinamikus bővülés útján, és a fejlesztéseink fókuszában többek között az ügyfélélmény, az ügyfelek kiszolgálásának javítása áll majd. Ezen célok eléréséhez szükségünk van munkatársaink elkötelezettségére, amit 2019-ben is sokrétű képzési rendszerrel, közösségi programok szervezésével szeretnénk növelni. A Budapest Bank hosszú távon elkötelezett Békéscsaba városa mellett. 2006-ban 30 fővel indult a Békéscsabai Bankműveleti Központ, ahol ma már közel 800 főt foglalkoztatunk. Célunk, hogy a megye egyik legnagyobb munkaadójaként mi legyünk az egyik legjobb munkahely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában