Másokon segítenek

2019.01.03. 19:59

Emberek ezreit szórakoztatta tavaly a Gyulai Kutyás Agility klub

Tavaly is sok ezren látták a Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub bemutatóit, rendezvényeit. A szervezet továbbra is kiemelt céljának tekinti a fogyatékossággal élő emberek helyzetének javítását.

Papp Gábor

A Medivid Agility Kupa és ParAgility Kupa ismét kiváló versenyt hozott. Archív fotó: Imre György

– Klubunk teljesítette az előzetesen maga elé kitűzött célokat – nyilatkozta lapunknak Alt Sándor. A Gyulai Kutyás Agility Szabadidősport Klub elnöke elmondta, tavalyi programjaikat a társadalmi felelősség vállalás jegyében tartották, ezért szinte mindenütt díjmentesen léptek fel. Hozzátette, a rendezvényeken több ezer ember tekintette meg az agility-, a segítőkutya- és paragility-bemutatókat.

– A rendezvényeken nemcsak a természet, az élővilág, az állatok védelme volt a központi üzenetünk, de játékosan oktatva, nevelve számos új ismeretet is igyekeztünk átadni – ecsetelte Alt Sándor. – Ezek közé tartozik az állatok tisztelete, szeretete, a képességek fejlesztése, a természet és a környezet védelme. Emellett az egészségmegőrzés is szerepet kapott az eseményeken, amelyekbe bevonták a jelen lévő gyerekeket is.

A klub versenyzői országos versenyeken dobogós helyezéseket értek el. Agilityben Szabó Márton, Szabó Ágnes, Krasznai Ágnes, Gózné Szabó Orsolya, Baráth Orsolya, Vencz Mercédesz, Cseke Laura állt rajthoz. Paragilityben Ale Patrícia képviselte a klubot, míg a tiszteletbeli paragility-tagok között ott találjuk Mányik Richárdot, Csenki Annát és Gulyás Viktóriát is.

– Klubunk sikeresen rendezte meg a XXII. Medivid Agility Kupa és XIII. ParAgility Kupa elnevezésű országos kutyás ügyességi versenyt – fogalmazott Alt Sándor. – A versenyen 110 ép és 5 fogyatékossággal élő sportoló állt rajthoz.

A Medivid Agility Kupa és ParAgility Kupa ismét kiváló versenyt hozott. Archív fotó: Imre György

A versengésen az Erkel Ferenc Gimnázium és a Göndöcs Benedek Szakiskola önkéntes diákjai segédkeztek, egyebek mellett a műsorvezetést, az akadálypakolást és a technikai feladatokat is ők végezték.

– Valamennyi programunkat az esélyegyenlőség jegyében ép és sérült sportolók együttes részvételével valósítottuk meg – folytatta a gondolatot az elnök. – A versenyek nagyszerű alkalmat biztosítanak saját közösségünk összekovácsolására, valamint a más közösségekkel való kapcsolatok erősítésére, ápolására, új kapcsolatok kiépítésére is. Ebben a környezetben, ebben az élethelyzetben fiataljaink esetében kiváló hatásfokkal valósulhatnak meg a céljaink közt vállalt oktatási, képzési törekvések.

Alt Sándor továbbra is a legfontosabb feladatuknak egy fedett könnyűszerkezetes csarnok megépítését jelölte meg. A klub folyamatosan zajló, Alt Éva által vezetett „engedelmes” tanfolyamain a kulturált kutyatartásra, fegyelemre és a szabályok betartására nevelik a kutyatulajdonosokat. A szervezet foglalkozásaira Orosházáról, Elekről, Dombegyházról, Mezőhegyesről, Békéscsabáról és a határon túlról, Nagyváradról és Tóttelekről is járnak sportolók. A klub bemutatói, edzései ép és sérült sportolók együttes részvételével zajlanak.

Minden héten közösségi eseményeket, edzést, gyakorlást, találkozót és megbeszélés tartanak. A tagok önkéntes munkavégzéssel segítik elő a klub sikerességét. A nyári időszakban hetente közösségépítő összejöveteleket rendeznek. A 2019-es év január elején mindjárt egy agilityversennyel kezdődik a klub számára, és fokozatosan elkezdik a felkészülést a versenyekre és bemutatókra.

Japánból is jönnek idén Gyulára

Alt Sándor, a gyulai klub elnöke lapunk érdeklődésére elmondta, már elkezdték szervezni a XXIII. Medivid Agility Kupa és XIV. ParAgility Kupa országos és nemzetközi kutyás ügyességi versenyt.

Mint megtudtuk, a programra előzetesen már Csehországból, Ausztriából, Belgiumból, Romániából és Japánból is jelezték részvételi szándékukat versenyzők.

A rendezvény egyik bírója a japán Yujiro Kawabata, a másik pedig Halász Ildikó, a magyar agilitysport prominens képviselője lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában