Balassi Táncegyüttes

2019.01.08. 19:53

Csabai néptáncosok kerültek a Békés megyei értéktárba

Bekerült a megyei értéktárba a Balassi Táncegyüttes – jelentette be nemrég Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke. Az együttes még 1947-ben kezdte meg tevékenységét, azóta is az országos szakmai élvonalba tartozik.

Busi Ottó

A magyar országgyűlés még 2012-ben fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt, melynek célja számba venni és dokumentálni nemzeti értékeinket, és ebből külön adatbázist alkotni. Emellett a törvény célja, hogy elősegítse a nemzeti értékek és hungarikumok fennmaradását, illetve védelmét, ezzel is erősítve a nemzeti tudatot.

Megyénkben 2013 őszén alakult meg az értéktárbizottság. Feladata, hogy a megye területén lévő nemzeti értékeket a törvény által megszabott kategóriák szerint azonosítsa és nyilvántartásba vegye. A Békés Megyei Értéktár Bizottság legutóbbi ülésén 15 értéket vett lajstromba, ezeket a megyei értéktárbizottság elnöke, Zalai Mihály közgyűlési elnök mutatta be a megyeházán.

Az együttes az elmúlt év legjobb koreográfiáit mutatta be decemberi műsorában /Fotó: Kiss Zoltán/

Az értékek közt volt a Balassi Táncegyüttes is, mely 1947-ben a Békéscsabai Iparos Tánciskolában székelő „Árpád” cserkéscsapat regős rajaként kezdte tevékenységét. Alapítója Gécs Jenő szabómester, cserkésztiszt, aki 1970-ig irányította, igazgatta a működést. A cserkészszövetség 1948-as betiltása után vette fel az együttes a Balassa, később a Balassi nevet. 1948-tól Born Miklós, 1990-től Mlinár Pál irányítja az együttest. Utánpótlását az alapfokú művészetoktatás keretein belül működő Hétpróbás Néptánciskola biztosítja, jelenleg közel hatszáz tanulóval.

– Rendkívül nagy megtiszteltetés, hogy a békéscsabai Balassi Táncegyüttes bekerült a megyei értéktárba, jó érzés egy ilyen illusztris társaság részesének lenni. Az értéktárba való felvétel elismerése az együttes 71 éves munkájának, melynek egyik fő célkitűzése a térség és a Kárpát-medencei néptánchagyomány ápolása, továbbéltetése és a széles közönséggel való megismertetése – árulta el a Balassi Táncegyüttes művészeti vezetője.

Ifj. Mlinár Pál az együttes tevékenységeiről elmondta, néhány hónapja mutatták be a Békéscsaba 300 programsorozat keretében a Vasárnapi Tánc című előadást, mely a Békéscsabára betelepült tótok hagyományának állított emléket, decemberben pedig az Ünnepváró című műsorral zárták az évet, ahol az elmúlt év legjobb koreográfiái szerepeltek a Balassi Táncegyüttes, a Hétpróbás Néptánciskola növendékei, valamint az Őszülő Halánték szeniorcsoport előadásában.

A művészeti vezető hozzátette, hamarosan bemutatják Szente Béla Szárnyad árnyékában című színjátékát a Jókai színházban, Seregi Zoltán rendezésében. Ebben a darabban a Balassi Táncegyüttes táncosai is részt vesznek, felidézve Békéscsaba magyar és szlovák kulturális gyökereit. E mellett készülnek a január második felében megrendezésre kerülő 24. Országos Szólótáncfesztiválra, ahol az ország legjobb néptáncos szólistái versenyeznek az Aranysarkantyús, illetve Aranygyöngyös Táncos címért a Csabagyöngye Kulturális Központban.

– A Szolnoki Néptánc­fesz­tiválra is készülünk, mely az ország egyik legrégibb és legrangosabb megmérettetése a néptáncegyüttesek számára. Hamarosan pedig elkészül székházunk energetikai korszerűsítése, így a közeljövőben egy modernebb és szebb környezetben várjuk a néptánckedvelő kicsiket és nagyokat egyaránt – emelte ki ifj. Mlinár Pál.

A táncegyüttes repertoárja

Az együttes mindenkori repertoárján a hazánkban élő nemzetiségek táncai szerepelnek, melyeket a tájegységnek megfelelő népviseletben mutatnak be. Az előadásokat hagyományos parasztzenét játszó zenekar teszi teljessé. A színpadi néptáncelőadások mellett rendszeresen közreműködik színházi produkciókban is. Számtalan külföldi fellépés, elismerés, díj jelzi az együttes kiválóságát, megalakulásától kezdve részese az országos szakmai élvonalnak – ismertették az értéktárba kerüléskor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában