Vésztő/Szeghalom

2019.01.22. 13:58

Bírósági ítélet született az emésztőgödörbe fulladt kisfiú ügyében

Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte kedden a Szeghalmi Járásbíróság annak a vésztői házaspárnak a tagjait, akik házuk udvarán nem fedték le a szennyvízaknát. 2017 nyarán az emésztőgödörbe esett és belefulladt egy másfél éves kisfiú, aki a szomszédból ment át.

L. B.

A vádirati tényállás szerint hiányos kerítés választotta el és választja el ma is a vádlottak, valamint a szomszéd ingatlanát a vésztői József Attila utcában. A vádlottak, az L. házaspár házának udvarán található egy méretes emésztőgödör, aminek teteje évekkel ezelőtt beszakadt, és ezt a hiányosságot nem pótolták, így pedig közvetlen veszélyt teremtettek. Ezzel jogszabályt is sértettek, mivel a szennyvízaknának biztonságosnak kellene lennie.

A szomszédba több gyermekkel beköltözött egy család. A végzetes napon, 2017. június 19-én 20 óra körül az emésztőgödörbe esett és belefulladt egy másfél éves kisfiú, aki a szomszédból ment át. A halálát vízbe fulladás okozta. A járási ügyészség szerint elkerülhető lett volna a tragédia, ha az L. házaspár lefedi a szennyvízaknát. Ezért az 53 éves férj és a 48 éves feleség ellen halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat.

/A szerző felvételei/

A Szeghalmi Járásbíróságon kedden tartott előkészítő ülésen mind a férfi, mind a nő elismerte, hogy nem vagy csak részben volt lefedve az emésztőgödör, elismerték felelősségüket is a másfél éves kisfiú halálában.

Azt mondták, hogy amikor beköltöztek a házba, 1997-ben, akkor volt fedés az aknán, de az egy év múlva beszakadt. Az azóta eltelt közel 20 év alatt nem volt pénzük normálisan megcsináltatni. Próbálkoztak hullámpalával, vashálóval és egyéb dolgokkal is, hogy biztonságos körülményeket teremtsenek, de – állításuk szerint – ezeket a berendezéseket valaki mindig ellopta, mint ahogy a kerítést is, ami elválasztaná őket a szomszéd ingatlanától.

A férfi és a nő is kifejtette: mindig felhívták a szomszédban lakók figyelmét arra, hogy vigyázzanak, mert a porták határán van egy fedetlen emésztőgödör. Szóltak, hogy figyeljenek a gyerekekre, hogy ne hagyják őket felügyelet nélkül, hogy ne hagyják, hogy átmenjenek hozzájuk. Elmondásuk szerint többször volt olyan, hogy a gyerekek úgy játszottak az utcán, hogy nem volt velük felnőtt.

Elhangzott: a végzetes nap előtt megesett, hogy a nő a kutya ugatására lett figyelmes. Kiment az udvarra, és akkor látta, hogy a másfél éves kisfiú a szennyvízakna mellett álldogál, nem volt vele senki. Azonnal felkapta a gyermeket, bevitte a szomszédhoz. Odaadta az édesanyjának, aki állítólag ráripakodott egy tíz év körüli lányra, hogy miért nem figyelt a kicsire.

A vádlottak sajnálatukat fejezték ki a történtek és amiatt, hogy elhunyt a másfél éves kisfiú. Azonban hangsúlyozták azt is: a szülők tudták, hogy nincs kerítés, hogy van egy fedetlen emésztőgödör, hiszen ezek miatt többször is szóltak, és kérve, figyeljenek a gyerekekre.

Felfüggesztette szabadságvesztés

A vádhatóság próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta a vádlottakkal szemben. A védelem azt hangsúlyozta: az L. házaspár nyilatkozatából kiderült, hogy próbálták lefedni az emésztőgödröt, és nem róható fel nekik, hogy a fedéseket rendbe ellopták. Az ügyvédek kiemelték a gyermek családjának hozzáállását is; valamint azt, hogy a vádlottak nehéz anyagi helyzetben vannak. A férfi munkanélküli, a nő közfoglalkoztatott.

A Szeghalmi Járásbíróság a férfit és a nőt – három év próbaidőre felfüggesztve – másfél-másfél év fogházbüntetésre ítélte, valamint kötelezte a 430 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére. Az ítélet indokolásában dr. Macsári József bíró kiemelte: közel 20 évig nem gondoskodtak a vádlottak az emésztőgödör megfelelő fedéséről. Az ítélet jogerős.

Előzmények:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában