gasztronómia

2019.01.01. 15:34

Az utcai ételek éve volt a tavalyi, a street foodot sokan kedvelik

A street food az egyszerű, de ízletes ételeket jelenti, melyek akár menet közben elfogyaszthatók, és kifejezetten az utcára adják ki. A műfaj gyökereit nem nálunk kell keresni, és eltérő hagyománya van a tengerentúlon, illetve Európában. Ugyanakkor manapság megyénkben is egyre népszerűbb.

Nyemcsok László

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke elmondta, bár London lett a világ egyik legjellegzetesebb street food pontja, de egyre többen választják ezt az étkezési formát megyénkben is. A tavalyi Gyulai Sörfesztiválon csúszott a malátaszörp a különleges lángosokra, hamburgerekre, gyrosokra.

Bacon szalonna, valamint sok más egyéb finomság is kerül a buciba. Fotók: Imre György

– A street food műfaj gyors terjedésének és nagy divatjának az elsőszámú oka, hogy nem kell sok időt és pénzt szánni arra, hogy jó minőségű ételt kínáljunk – hangsúlyozta Prohászka Béla. – Rohanó világban élünk, egyre kevesebb idő áll rendelkezésre munkaidőben az étkezésre. Hazaérve, a gyerekeket elrendezve nem biztos, hogy marad még erő a főzésre. Addigra egyébként is késő van, amikor már nem állnánk neki ételt készíteni, főként nem nagyot enni. A kézenfekvő megoldás tehát az, ha hazafelé bekapunk vagy becsomagoltatunk valamilyen ,,útba eső” finomságot, és ez megoldja az esti étkezésünket.

Az árusítóknak nem kell az óriási éttermek rezsijével meg a heti három alacsony forgalmú nappal kalkulálniuk, és a beruházás mértéke töredéke csupán egy étterem költségeinek. Kisebb konyha és üzlethelyiség szükséges, kevesebb berendezés kell, és nyilván alacsonyabb a bérleti díj vagy tulajdonjog ára is. Nyilván kell hozzá pénz, de fajlagosan sokkal kevesebb, mint egy étteremhez. Helye és technológiája válogatja, hogy az tízmillió vagy huszonöt, és a legfontosabb, persze, hogy milyen termékből indulunk ki.

Nem mindegy, hogy készítjük elő a hamburgerhúst, ez is szinte már street food-tudomány

Mindemellett a koncepció lényeges pontja, hogy ne üljenek bent sokáig az emberek. A legtöbb street food-helynél úgy kalkulálnak Békés megyében is a fogyással és az elérhető bevétellel, hogy egy ember negyedórát tölt ott. Egy étteremben általában ennyi időt kell várni, hogy ránk nézzen a pincér. Éppen ezért egészen mások a tényezők.

A mostani street food trend tehát a magas minőségű, de gyorsan elfogyasztható ételekről szól. Erős lenne kijelenteni, hogy már-már fine diningról beszélünk (vannak már olyan helyek, melyek ezt a szintet ütik meg), de mindenképpen magas színvonalú, ízletes, jól kinéző, szépen csomagolt ételekről van szó, amiket dizájnolt, a mai kor ízlésének megfelelően kialakított, csinos kis üzletekben, bárokban árulnak.

Amikor elkészül, szép és ízletes a speciális burger

Álljon itt három recept

Zsiros Brigitta, Mosolyburger

Hozzávalók: szezámmaggal szórt hamburgerbuci, húspogácsa, cheddar sajt, aszalt szilvás ,,Mosoly” csatni (Brigitta Mosoly cuvée vörösborban párolt szilvát fűszerezés után aszalt szilvadarabokkal összefőz), kevés vaj, jégsaláta, paradicsom, lila hagyma, pirított vöröshagyma, BBQ szósz, liszt, olívaolaj.

Elkészítés: Előmelegítjük a grill-lapot vagy grillserpenyőt, és ha elég forró, rátesszük a hamburgerhúst. A grill-lapon a húsra ráhelyezünk egy régi, felforrósított vasalót. Oldalanként 2–3 percig sütjük úgy, hogy a második oldal sütésekor a húsra helyezett cheddar sajt ráolvadjon. Ezt követően a kettévágott, kevés vajjal megkent hamburgerzsemlét a grill-lapon/grillserpenyőben, mindkét oldalán megpirítjuk. A megmosott, szárított salátaleveleket kicsikre összetépkedjük, a lilahagymát és a paradicsomot vékony karikákra vágjuk. A vöröshagymát felszeletelve/felkockázva (ízlés szerint), kevés liszttel összekeverve, forró olívaolajon világosbarnára pirítjuk.

A megpirított zsemle alsó felére először jön pár salátalevél, paradicsom, lila hagyma, majd a húspogácsa az olvasztott sajttal. Mindezek tetejére kerül egy evőkanál aszalt szilvás „Mosoly” csatni, amire rászórunk ízlés szerint pirított hagymát, majd meglocsoljuk BBQ szósszal. Végül a pirított zsemle felső részét ráhelyezzük az ízletes hamburgerünkre, és hogy ne csússzon szét, átszúrjuk egy bambusznyárssal.

Fási Ildikó, Amerikai hamburger

Hozzávalók: hamburgerzsömle, beízesített marhahúspogácsa, lila hagyma, paradicsom, cheddar sajt, bacon szalonna chips, szeletelt csemegeuborka, mustár, ketchup.

Elkészítés: A kettévágott zsömléket vaslapon vagy palacsintasütőben megpirítjuk. Nem mikrózzuk, mert az megváltoztatja a tészta szerkezetét. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen a vaslap zsíros, mert az eláztatja a bucit. Közben a sóval, őrölt borssal és köménnyel beízesített húspogácsát lelapítjuk, és egy másik serpenyőben vagy vaslapon mindkét oldalán megsütjük, és megpirítjuk a bacont is. Ezután tesszük a hozzávalóknál felsoroltakat a zsömlébe. Ízlés kérdése, hogy először a húst rakjuk-e a buciba vagy a szósszal megkenjük. A hamburger koronája mindenképpen a szalonnachips.

Bodóczi István, Inferno burger

Hozzávalók: fekete angus marhanyak 25% marhafaggyú hozzáadásával, mindez kétszer darálva, édes kézműves hamburgerbuci szezámmaggal megszórva, érlelt, vörös cheddar sajt, mexikói paradicsomsaláta (paradicsom, lilahagyma, koriander, egy kevés lime leve), füstös chipotle paprikás szósz

Elkészítés: A mexikói paradicsomsalátához összekockázzuk a paradicsomot, apróra vágjuk a lilahagymát és a koriandert, hozzáadjuk a kifacsart limettának a levét, és jól összekeverjük ezeket. Kezünkkel megformázzuk a húspogácsát, és a 160 Celsius-fokra melegített rostlapon (használhatunk serpenyőt is, ha otthon készítjük el) kérget sütünk az egyik oldalára, körülbelül 30–45 másodpercig, majd megfordítjuk, és lefedjük körülbelül két percre. A fedő levétele után kerül a húsra az érlelt vörös cheddar, majd addig sütjük a húst, amíg a hús közepe eléri az 58–62 Celsius-fokot, ezt maghőmérővel tudjuk ellenőrizni.

Eközben kettévágjuk a kézműves bucinkat, és a kontakt grillbe helyezzük, ahol megfelelően barnára pirul, illetve eléri a megfelelő hőmérsékletet. (Ha nincs kontakt grill, a rostlapon vagy serpenyőn is elvégezhetjük a műveletet.) Amikor megfelelően megpirult a kézműves bucink, a burgerünk építése következik. Legelőször a chipotle paprikás szósz kerül a buci alsó felére. Ezután a mexikói paradicsomsaláta következik, melyet már korábban elkészítettünk. Itt érdemes figyelni arra, hogy próbáljuk meg ne túlzottan, de minél jobban kifacsarni a levét, nehogy eláztassa a bucit. A közepesen átsült húsunk az utolsó építőeleme a hamburgerünknek, melyre ekkorra már ráolvadt a vörös cheddar sajt. A buci felső része végül koronaként kerül fel a hamburgerünkre. Steakburgonyával tálaljuk, ízlés szerint mártogatóssal.

És hogy mennyire egészséges a street food? Prohászka Béla kiemelte, az alapanyag minősége meghatározó, de attól leginkább egészségesek ezek az ételek, hogy változatos és széles skálából lehet választani.

– Bármennyire is közhelyes, hogy rohanó világban élünk, ez valóban így van – magyarázta Prohászka Béla. – Kevesebb idő áll rendelkezésre munkaidőben az étkezésre, hazaérve, a gyerekeket elrendezve nem biztos, hogy marad még erő a főzésre, és addigra egyébként is késő van, amikor már nem állnánk neki ételt készíteni. Itt a kézenfekvő megoldás: hazafelé megeszünk vagy becsomagoltatunk valami finomságot, és ez megoldja az esti étkezést.

Izgalmas gasztronómiai jelenség

A street food mozgalom a 21. század egyik legizgalmasabb gasztronómiai jelensége. Egyet jelent a friss, megfizethető és változatos ételek széles kínálatával. Az egykor csak helyben hozzáférhető különlegességeket ma már szerte a világban megtaláljuk: a szaharai karavánutak jellegzetes fogásait New Yorkban, a patagóniai falvak tradicionális receptjeit Hongkong belvárosában is megkóstolhatjuk. Világszerte sokmillió ember fogyaszt street foodot nap mint nap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában