elismerés

2018.12.18. 13:08

Versenyen díjaztak megyénkbeli lugasokat

Ferenc Vilmos okleveles kertészmérnök, szaktanácsadó szakmérnök, a Magyar Borakadémia tagja, a szekszárdi Dicenty Dezső Kertbarát Kör – melynek vendége volt két éve a megyei kertbarát körök egy csoportja – 41 éve alapító elnöke ez évben meghirdette a Magyarország legszebb szőlőskertje és szőlőlugasa versenyt.

Ny. L.

Dr. Sicz György aranydiplomás békéscsabai kertészmérnök elmondta, a felhívásra 50 szőlősgazda jelentkezett. A rendezvény fővédnöke Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke, a bírálóbizottság elnöke dr. Báló Borbála professzor, a Kertészeti Egyetem tanszékvezetője volt.

A díjkiosztó Budapesten, a Mezőgazdasági Múzeumban zajlott le, egybekötve a XV. Nemzetközi Sajt- és Újborfesztivállal, melynek ötletgazdája szintén Ferenc Vilmos, fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter. A díjakat dr. Gál Péter főosztályvezető és dr. Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke adta át. Ezt a legkiválóbb sajtok és újborok kóstolója követte. A dísztermek zsúfolásig megteltek, nyilvános esemény lévén nemcsak szakemberekkel, hanem érdeklődőkkel is. Meglepetésre a díjazottak zöme fiatal szőlész-borász volt.

Nagy elismerés megyénkre nézve – lévén nem tipikus borvidék –, hogy a 17 díjazott közül öten Békés megyeiek: Bagyinka György (Békéscsaba), Klimaj Pál (Szarvas), Sajben András (Békéscsaba), Tóth Pál (Békéscsaba), Városfejlesztési Nonprofit Kft. (Békéscsaba).

A fődíjat Lajkó Ferenc duna­földvári szőlőskertje – melyet korábban a békéscsabai kertbarátok is megcsodáltak –, illetve a Pécsi Szőlészeti Kutatóintézet 50 éves, ma is életerős szőlőlugasa – ahol Békés megyeiek tavaly jártak – érdemelte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában