Magyarok Kenyere program

2018.12.18. 15:21

Nyolcadik alkalommal adományoztak búzát a rászorulóknak

A hazai és határon túli gazdák idén nyolcadik alkalommal adományoztak búzát a rászorulóknak. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) szervezésében megvalósult Magyarok Kenyere programban Békés megye is helytállt.

Balázs Anett

Fotó: Babák Zoltán

A 105 helyi termelő, összesen 22,4 tonna búzát ajánlott fel. Ehhez mintegy 20 tonna kenyérgabonával a kondorosiak és a szarvasiak járultak hozzá, éppen ezért a megyei adományozó napot kedden, a szarvasi Cervinus Teátrum Kamaratermében tartották.

A jótékonysági kezdeményezés során a Kárpát-medencében összegyűjtött búzából készült lisztet szétosztják a szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezeteknek.

Dr. Kulcsár László a NAK Békés megyei elnöke elmondta, az idén nyolcadik éve elinduló „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” program támogatottsága évről évre növekszik. A kezdeti, 2011-es 10 tonnás felajánlást messze túlszárnyalta az ide év. 2018-ban, a 19 magyarországi megyéből és 12 határon túli régióból összesen 565 tonna búza gyűlt össze, összesen mintegy 4600 magyar gazda – 2700 határon inneni és 1900 határon túli – felajánlása révén. Ezzel a tavalyi 3969 fős rekord is megdőlt.

Dankó Béla, Kulcsár László, Babák Mihály és Závoda Ferenc a szarvasi adományozó ünnepségen /Fotó: Babák Zoltán/

A felajánló gazdálkodók a learatott búzájuk egy részét minden évben a gyűjtőpontokra viszik, amelyek július közepétől augusztus közepéig várják az adományokat. Békés megyében négy helyen: Orosházán, Dombegyházán, Kondoroson és Dévaványán gyűjtötték a búzát, melyet közeli malmokban őröltek meg. A magyar gazdák által felajánlott 565 tonna búza a közreműködő malmok őrlése után mintegy 340 tonna lisztet eredményezett, amely közel 80 ezer gyermek ellátását szolgálja.

A liszt nagy részét ez évben is a program kiemelt kedvezményezettjei kapják, de a korábbi évekhez hasonlóan ismét lehetőség nyílt arra, hogy minden magyarországi megye egy vagy több karitatív szervezete is részesüljön a támogatásból. Békés megyében 12 szervezet, illetve annak képviselői vehették át jelképesen az adományokat.

Kovácsné Czeglédi Mária Tünde, a Margaréta Családos Egyesület elnöke Füzesgyarmatról érkezett az átadó ünnepségre.

– Pár éve már részesei lehetünk ennek a programnak, amit ezúton is köszönök. Az egyesület karitatív tevékenységet végez, hátrányos helyzetű gyermekeken és időseken próbálunk segíteni. Minden évben megkeressük a célcsoportot és különböző formában juttatjuk el számukra az adományt. Tavalyelőtt karácsonykor sütemény készült a lisztből, de volt olyan, hogy magát a lisztet kapták kézhez a rászorulók, hogy fel tudják használni az ünnepekre – fogalmazott Kovácsné Czeglédi Mária Tünde. Hozzátette, a helyi általános iskola és családsegítő szervezet együttműködésével több száz gyermek és idős ember helyzetén tudnak ily módon könnyíteni.

A Magyarok Kenyere programban lebonyolításában a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság is közreműködött, ezért az idei lisztet annak székhelyén, Mezőhegyesen vehetik át a szervezetek.

Minden időben jól jön a segítség

Kulcsár László elmondta, a NAK 2013-as megalakulása óta részt vesz az egész Kárpát-medencét megmozgató jótékonysági kezdeményezésben, sőt annak teljes körű szervezését 2016-tól magára is vállalta.

Babák Mihály, Szarvas polgármestere az egykori gazdák azon tulajdonságára a hívta fel a figyelmet, miszerint a régi, ínségesebb időkben is összetartóak és segítőkészek voltak a termelők.

– Ebben a megyében a falusi ember azt mondta, amíg nekem van, addig neked is van. Így testesült meg az egymás iránti kötelezettség és segítségnyújtás. Voltak akkor is nehéz esztendők, és bár most egy kicsit könnyebben élünk, de napjaikban is jólesik a segítség, hiszen előfordul, hogy ebben a régióban alacsonyabbak a jövedelmek, a családok több gyermeket vállalnak. Ilyenkor ha a rászorulók természetben kapnak támogatást, akkor lehet, hogy más egyéb dologra többre futja, békésebb, boldogabb lehet a karácsony – hangsúlyozta Babák Mihály.

A adományok jelképes átadásánál segédkezett Dankó Béla országgyűlési képviselő és Závoda Ferenc, a Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület elnöke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában