az Év Vállalkozója

2018.12.19. 06:50

Közép-európai szinten is jelentős céget épített

Az Év Vállalkozója díjjal ismerte el dr. Ábrahám Csaba, az Eurofins Food Analytica Kft. ügyvezetőjének munkásságát a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége nemrég. A gyulai szakemberrel az elismerés kapcsán beszélgettünk.

Papp Gábor

A gödöllői egyetemen szereztem agrármérnök végzettséget, majd az intézményben maradtam doktoranduszként. Ekkor kerültem kapcsolatba először a laboratóriumi munkával, amire – mivel az egyetem nem rendelkezett valamennyi kutatáshoz megfelelő háttérrel –, rengeteg pénzt kellett fordítani. Ezután a kis- és közepes vállalkozások számára is megnyíltak a kutatási-innovációs pályázatok, amihez gyakran szükség volt laboratóriumi eredményekre – emlékezett vissza a kezdetekre dr. Ábrahám Csaba. – Ekkor fogant meg az ötlet, hogy érdemes lenne létrehozni egy magánlaboratóriumot. Cégünk így kezdte meg a munkáját 2006-ban Békéscsabán.

Dr. Ábrahám Csaba vehette át az Év Vállalkozója elismerést nemrég az országos ünnepségen /Fotó: Kiss Zoltán/

– Mennyire volt nehéz kezdő vállalkozóként megvetni a lábukat?

– Békéscsabán, a Szabolcs utcában éppen Csipkerózsika-álmát aludta egy laboratórium. Kibéreltük ezt az összesen negyven négyzetméteres helyiséget. Emlékszem, hogy fel kellett vennünk egy embert, és óriási fejtörést okozott, hogy miként termeljük ki a bérét. Gyakorlatilag ketten dolgoztunk ekkor a cégnél, majd fél év elteltével megkeresett minket a megye egyik vezető húsipari vállalkozása, hogy biztosítsuk számukra a külső laboratóriumi szolgáltatást. Mindez felnyitotta a szemünket, hogy munkánk a kutatás mellett érdekes lehet más cégek számára is. Elkezdtünk élelmiszer-kémiával, hústermékek kémiai vizsgálatával is foglalkozni, majd egyre bővült a tevékenységünk. Napjainkban már közel száz embernek adunk munkát.

– Apropó, mi történik az eredményekkel?

– Független akkreditált laboratóriumként az eredményt természetesen kizárólag a megbízónak adjuk ki és továbbítjuk.

– Mi hozta az áttörést a cég számára?

– 2008-ban az akkori kormány úgy döntött, hogy átszervezi az addig minden megyében működő állami mikrobiológiai laboratóriumok rendszerét, és csak régiónként hagy meg egyet-egyet. Békéscsabán is bezárták a létesítményt, mi pedig úgy döntöttünk, hogy átvesszük a komoly tudással, tapasztalattal, műszerekkel és ügyfélkörrel rendelkező labort. Szerencsére a partnerek többségét is sikerült meggyőznünk, hogy tartsanak ki mellettünk.

– Lassan fél évtizede mégis Gyulára költözött a cég…

– Az utolsó békéscsabai időszakban 600 négyzetméternyi területet béreltünk, és már akadtak bőven korlátaink. Gyulaiként természetesen húzott is a szívem a város felé. Az önkormányzat, elsősorban dr. Görgényi Ernő polgármester minden segítséget megadott, és akkor még szolgáltató ágazatban dolgozó vállalkozásként lehetett uniós forrásokra is pályázni. Így megszületett a Henyei úti ipari parkban zöldmezős beruházással a saját telephelyünk. Kellemetlen, mégis kellemes helyzetet jelentett, hogy mivel a társaság ekkor két nagy céggel kötött szerződést, így bekövetkezett egy óriási ugrás, a nagy bumm, s a hely azonnal kicsinek bizonyult. Így egy másik, de barnamezős fejlesztéssel újabb telephelyet alakítottunk ki a mikrobiológiai laboratórium számára.

– A kft. történetének megkoronázása volt, hogy idén csatlakoztak az Eurofins csoporthoz. Miért volt fontos ez a döntés?

– Egy harmincegy éve működő, a történetében a mienkhez sok mindenben hasonlító világcéghez csatlakozhattunk. Rendkívül szimpatikus volt számomra, hogy megtarthattuk értékeinket, miközben egy még korszerűbb rendszer részévé váltunk. Az Eurofins pedig újabb ajtókat nyitott ki előttünk, az első közös évünkben már húszszázalékos körüli bővülést értünk el.

– S ha jól értesültünk, Önt egy új feladattal is megbízták.

– Így igaz. A szekszárdi Eurofins Minerág ügyvezető feladatait is ellátom, ami egy új, komoly kihívás számomra.

Óriási túrákkal lazít a szakember

Dr. Ábrahám Csaba elmondta, hogy még az Eurofinshez való csatlakozás előtt döntöttek arról, hogy kisüzemi sörfőzdét létesítenek Gyulán.

– Szerettünk volna valamilyen élelmiszeripari termék készítésébe belevágni a diverzifikáció, a több lábon állás jegyében – mondta. – Olyan tevékenységben gondolkodtunk, ami összevág Gyula turisztikai jellegével. A kézművessör-forradalom pedig megadta a végső lökést a Viharsarki Sernevelde megszületéséhez.

Kezdetben csak pici sörfőzdét és pici éttermet terveztek, ám az élet máshogy hozta. Komoly étterem és üzem született. Termelési kapacitásukat egy év alatt megduplázták, és hamarosan egy palackozósort is üzembe állítanak. Így jövőre már nagyobb volumenű, Budapestet, Szegedet, Debrecent is érintő értékesítést terveznek, aminek érdekében két új munkatársat is felvettek a marketing és az értékesítés területére.

Amikor kedvenc söréről kérdeztük, dr. Ábrahám Csaba elárulta, sörfőzőmesterük még nem nyúlt mellé, neki a személyes favoritja a szűretlen lager.

Dr. Ábrahám Csaba nős, Judittal egy hatéves kisfiuk van. Az agrármérnök, az állattenyésztési tudományok doktora szabadidejében túrázni szeret. Gyakran egyedül, sokszor kollégáival tesz meg óriási távolságokat.

– Érdekes, hogy az első egy-két órában még a munkán jár az eszem, majd fokozatosan kikapcsolok, megtisztulnak a gondolataim – fogalmazott. – Az utolsó órákban pedig már csak arra figyelek, hogy beérjek.

Mint elmondta, a megyét is szereti, de a Mátra és a Bakony is közel áll hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában