M44-es gyorsforgalmi út

2018.12.03. 13:50

Inkább alul járnának a kondorosi tanyák lakói

Az épülő M44-es út egyik szakasza délről kerüli el Kondorost, így a jelenlegi Nagyszénási utat keresztezi. A környező tanyákról, például a kondorosi Kecske sorról az autó mellett ezen az úton tudtak bejutni az emberek kerékpárral, gyalog, busszal a városba. Ezentúl majd kerülniük kell, és megmászni egy felüljárót. Aluljáró kialakítására viszont már nincs lehetőség.

Nyemcsok László

Fotó: Kiss Zoltán

A Kecske soriak aláírásokat gyűjtöttek, az ívet eljuttatták a Nemzeti Inftrastruktúra Fejlesztő Zrt.-hez (NIF Zrt.-hez), de választ nem kaptak. A levelet ezután elküldték szerkesztőségünknek is. Arról szól az iromány, hogy nem terveztek aluljárót a Nagyszénási út M44-es kereszteződésében, mint szinte mindenhol ilyen útépítésnél.

Emiatt a Kecske soriaknak – főként idős, beteg, autóval nem rendelkező embereknek – 500 métert kell megtenniük Nagyszénás felé, hogy egy meredek felüljáróig eljussanak, arra felkapaszkodjanak, és így jussanak be Kondorosra. Hazafelé ugyanez a helyzet. Félő, hogy ezt az emelkedőt nem tudják „megmászni”, nem tudnak végigmenni rajta biciklivel, mert idősek, gyengék, betegek. Azt sem tudják, hogy a felüljáró akadálymentesített lesz-e, hogy a mozgássérültek is igénybe vehessék.

Az M44-es bizonyos szakaszait, illetve a közeli új szakaszok némelyikét már aszfalt fedi Kondoros külterületén /Fotó: Kiss Zoltán/

Feltették azt a kérdést is, hogy a felüljáró tervezésénél figyelembe vették-e a terület demográfiai összetételét, az idősek, kisgyermekesek arányát, akik ezt a szakaszt ténylegesen használni fogják.

A Kecske soron mintegy 150-en élnek, és néhányan elmondták: régi, jogos vágyuk valósul meg az embereknek az M44-essel, de ők inkább ráfizetnek erre az aluljáró hiányában.

A problémákkal megkerestük a NIF Zrt-t. Hideg András kommunikációs igazgató válaszában leírta, a lakosok aláírásai idén októberben jutottak el a beruházóhoz. A kivitelezés ilyen fázisában már nincs lehetőség a tervek módosítására.

– A 4642. jelű Nagyszénási út tervezett kialakítása több önkormányzati egyeztetés során alakult ki – közölte a kommunikációs igazgató. – Kondoros önkormányzata csomópont kiépítését kérte, valamint jelezte, hogy kerékpárutat terveznek a Nagyszénási út mellett. Ezek alapján különszintű csomópont tervezése történt meg, amely biztosítja az M44-es gyorsforgalmi útra fel- és lehajtást. A 4642-es jelű út keleti oldalán a később megépítendő kerékpárút számára az út töltésén, valamint a hídon helyet adtak. A csomópont területére eső buszmegállót áthelyezik majd az új nyomvonalnak és a műszaki előírásoknak megfelelően.

Hideg András kitért arra, az engedélyezési eljárás során az érintettek részére a hatóság lakossági fórumot is tartott, ahol a teljes tervezett létesítményt bemutatták. Az észrevételeket az engedélyező hatóság rögzítette, és a szükséges módosításokat az építési engedélyben előírta. A kiviteli tervek ezen engedély előírásai alapján készültek el. A tervezett felüljáró a meglévő kialakításhoz hasonlóan az országos közút része lesz, ennek megfelelően közvilágítás és járda nem épül ki.

Felüljáróra vezet a kerékpárút

Ribárszki Péter polgármester érdeklődésünkre elmondta, az önkormányzat a 2010-2014-es ciklus elején pályázatot nyújtott be kerékpárút létesítésére a Nagyszénási úton egészen a Batthyány-kastély bekötőútjáig. Akkor nem nyertek, most azonban TOP-os pályázaton igen. Az M44-es tervei ugyanakkor hamarabb elkészültek, tehát a kerékpáutat a csomópontnál a felüljáróra fel kell vezetni.

A polgármesternek nincs arról információja, hogy a lakossági fórumon bárki is kérte volna aluljáró kialakítását a csomópontnál. Ő is úgy értesült, hogy az elhangzott észrevételeket az építési engedélyben előírták. Amikor a Kecske sori lakosság e problémája felmerült, már nem lehetett módosítani.

A buszmegálló a felüljáró tövében lesz, tehát a gyalogosoknak addig kell elmenniük. Aki esetleg nem tud felbiciklizni a felüljáróra, és nincs autója, annak érdemes a buszt igénybe venni, vagy összehangolni a kocsival rendelkező szomszédokkal az autóval való bejutást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában