BÉKÉSCSABA

2018.12.14. 20:33

Ajándékkal lepték meg a mezőségi diákokat

A mezőségi szórványban élő gyerekeket magyarul oktató-nevelő válaszúti Kallós Zoltán Alapítványi Iskolában járt a közelmúltban a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési szervezete és a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Gimnázium csapata. A megyei különítmény számos meglepetéssel és ajándékkal lepte meg az intézmény nebulóit.

P. G.

Válaszútra vitt ajándékokat a megyei csapat. Beküldött felvétel

– A válaszúti iskolához régi barátság, egyben szakmai kapcsolat fűz bennünket. Emellett a 270 kilométeres távolság miatt hozzájuk kevesebben is látogatnak el az anyaországból – beszélt az oda-vissza 540 kilométeres út hátteréről lapunknak dr. Pálmai Tamás, a békési KÉSZ képviselője. Az erdélyi oktatási intézményben 130 gyermek tanul, a legfiatalabb ötéves, a legidősebbek nyolcadikosok.

Válaszútra vitt ajándékokat a megyei csapat. Beküldött felvétel

Az iskola nehéz sorsú gyerekeket segít. A KÉSZ-esek néhány hónapja a szórványban is jártak, és láthatták a diákok eredeti, sokszor puritánnál is puritánabb lakókörnyezetét. Gyakran a tanulók családjának csak egyetlen kis szobája van, vagyonuk nem egyszer egyetlen tehén, amelynek tejét isszák, és a kitermelt, az állat vontatóerejével szállított csekélyke fa adja jövedelmük nagy részét.

A tanáruk, Sándor-Kerestély Ferenc vezette békéscsabai gimisek szép műsort adtak házigazdáiknak a Mikulás-nap kapcsán is, az iskola diákjai pedig nagyon örültek a KÉSZ – békési cukorkaüzemből származó – ajándékainak és a Családért Alapítvány süteményeinek. Utóbbi finomságokat Barkászné Brezina Bea, családja és barátai készítették. Az evangélikus gimnázium diákjai pedig már a karácsonyra is gondoltak, hiszen minden gyermek számára megtöltöttek egy-egy cipősdobozt ajándékokkal, amelyet az ünnep környékén bonthatnak majd ki a válaszúti diákok. A csapat hangulatos vacsorát költött el rendkívül kedves, a szeretet szomjazó, de abból jócskán másoknak is adó erdélyi tanulókkal.

A KÉSZ természetesen a békési gyerekekre is gondolt, Mikulás-ünnepségüket ezúttal a katolikus templomban tartották. Mintegy száz diákot ajándékoztak meg. Emellett, mint eddig, most is megvolt a szokásos bűvész bácsis ünnepség a testi-szellemi fogyatékkal élő gyerekek számára a békési intézményben.P. G.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában