Gyula, galériával

2018.12.09. 15:25

A méz gyógyhatásait is megismerhették a fesztivál vendégei

Sikerrel rendezték meg az immáron tizenegyedik Gyulai Méz- és Mézeskalácsfesztivált a mögöttünk hagyott hétvégén, a fürdővárosban. A péntektől vasárnapig tartó eseményen, a sokszínű programok során az érdeklődők ezúttal is számos különleges mézzel és méhészeti termékkel ismerkedhettek meg.

Papp Gábor

A magyar méz népszerűsítése szempontjából egy rendkívül fontos rendezvényről szó, ezért is tartjuk lényegesnek, hogy mi is itt legyünk, és elhozzuk termékeinket – nyilatkozta lapunknak Zsibrita Pál mezőberényi méhész a gyulai sportcsarnokban megtartott méhészeti vásáron.

Fotók: K. Z.

A szakember kérdésünkre elmondta, évről évre többen keresik a fajtamézeket, kifejezetten népszerű például a repceméz. Mint elárulta, különlegességeket is elvittek a fürdővárosba a hétvégén. Ezek közé tartozott például a szelíd gesztenyeméz, amelyet Esztergom környékén pergetett, hiszen térségünkben erre nincs lehetőség, így odavitte el méheit. A szelíd gesztenye mézének számos kedvező hatása van, külsőleg és belsőleg egyaránt jó a visszér ellen. Külsőleg dunsztkötéssel használják, a termék emellett vérképző hatással is bír.

Zsibrita Pál felvetésünkre úgy fogalmazott, a mézfogyasztás az elmúlt években emelkedett, és a fajtamézeket is egyre többen keresik.

Hamza János második alkalommal vitte el termékeit a mézfesztiválra.

– Általánosságban elmondható, hogy sokan a vegyes virágmézet keresik, de van egy réteg, amely szívesen vásárolja az akácot, hársat, selyemfűmézet is, akik pedig reflux-szal küzdenek, az azt ellensúlyozó repcét viszik – ecsetelte. – Az erdei méz pedig vasat tartalmaz.

Minderről annak kapcsán beszélgettünk a békési méhésszel, hogy a rendezvény nem titkolt céljai közé tartozik a mézek gyógyhatásainak bemutatása is. Hamza Jánosnak van egy olyan méze például, amely a természetes antibiotikumnak számító propoliszt is tartalmaz, és jól alkalmazható torokgyulladás ellen. A méhész ajánlotta a virágpor mézzel összekevert változatát, ami a megfázás megelőzését segíti. A már említett propoliszt pedig fül- vagy fogfájásra is szokta alkalmazni.

– Az emberek egyre nyitottabbak a természetes gyógymódokra – tette hozzá. – Ahogy a rendezvény beharangozójában is fogalmaztak, a méz a természet ajándéka, természetes gyógyszer.

Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés megyei szaktanácsadója elmondta, a méhészeti vásáron ötven kiállító mutatkozott be.

– A méhészek mellett eszközgyártók is eljöttek – fogalmazott. A szakembertől megtudtuk, hogy Az év kiváló magyar méze versenyre közel háromszáz kiváló ínyencség érkezett az ország számos tájáról. Kilencvenöt településről összesen 115-en küldték be mintáikat.

– A nevezések száma valamivel elmaradt a tavalyitól, elsősorban azért, mert a repce- és napraforgómézből kevesebb lett mint egy évvel korábban – húzta alá. – A beküldött minták viszont magas színvonalúak.

Árgyelán János kérdésünkre szólt arról, hogy idén első ízben hívták életre a viaszgyertyaöntő versenyt, amire az egész országból hetven nevezés és rengeteg különleges alkotás érkezett.

– Az érdeklődést mutatja, hogy a méhészek fogékonyak a gyertyaöntésre, látszik, hogy keresik a több lábon állás lehetőségét – folytatta a gondolatot. – A gyertyák esetében némileg szezonális termékekről van szó, hiszen a karácsonyi ünnepkör környékén keresettek ezek a különlegességek.

Az OMME Békés megyei szaktanácsadója megerősítette, hogy egyre nagyobb réteg keresi a minőségi magyar mézet, amit különböző akciók, például a „Legyen minden nap, mézes nap !”, a Mézes reggeli és azok sikerei is segítenek. Békés megyében egyébként mintegy 1300 méhész tevékenykedik.

A fesztivál három napja a kiállítás és szakmai programok mellett rengeteg egyéb érdekesség is várta az érdeklődőket. Vasárnap például mézes gyermekprogramot rendeztek, ahová a legkisebbeket és családjaikat várták színpadi, szórakoztató eseményekkel, Mikulással.

Előzmények:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában