Konferencia

2018.12.06. 19:45

A család egészségének témáit járták körül

A család rámutat arra, hogy a teremtő az embert közösségi lénynek is teremtette, és kifejezi, hogy a család minden közösség szimbóluma is egyúttal – fogalmazott a gyulai városháza dísztermében megtartott A család egészsége című konferencián dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök. A csütörtöki tanácskozáson a családot, mint a társadalom legkisebb egységét, annak szociális, szellemi, lelki és testi egészségének kérdéseit helyezték a központba.

Papp Gábor

Kónya István, Gyula alpolgármestere köszöntőjében kiemelte, önkormányzatuk hét éve viselheti a családbarát önkormányzat címet.

Dr. Kiss-Rigó László, dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Takács Árpád a konferencián

– Komplex programokkal, szolgáltatási rendszerrel javítjuk a gyulai gyermekek életkörülményeit, a családok életminőségét – fogalmazott Kónya István. – Elhivatottan állunk ki a családok egysége mellett. Célunk településünk népesség-megtartó erejének növelése, infrastrukturális, környezeti fejlesztések megvalósítása, a vállalkozásbarát gondolkodás érvényre juttatása. Az alpolgármester részletesen szólt azokról a lépésekről, az oktatási intézményeket érintő felújítás-sorozatról, szociális intézkedésekről, ösztöndíj- és támogatási lehetőségekről, amiket a városban biztosítanak a családok érdekében.

Dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, a Gál Ferenc Főiskola nagykancellárja elmondta, a konferencia címe és időpontja sajátos harmóniában állt egymással.

– Szinte mindenki számára az értékek hierarchiájában az elsők között szerepel a család és az egészség – tette hozzá. – A konferenciát advent idején hívták életre, amely, bár meglepő lehet, a családról és az egészségről szól. A család rámutat arra, hogy a teremtő az embert közösségi lénynek is teremtette. A család kifejezi, hogy Isten három személy tökéletes, dinamikus szeretetközössége. Ez a végső közösség az ember célja, aminek előképe az emberi család.

Fotók: Lehoczky Péter

– Arra készülünk, hogy annak születését ünnepeljük, aki családban született. Magára vette az emberi élet valamennyi nehézségét, korlátját, örömét, bánatát, küzdelmét. Azért jött, hogy megmutassa, mi az ember igazi egészsége – ecsetelte. – Nem csak az, amit sokan tudatosan vallunk, hogy az egészség a fizikai állapot mellett szellemi, értelmi, érzelmi, lelki egészség is. Azért jött, hogy megmutassa, az ember számára van egy végső cél, az üdvösség. Az üdvösség szó a magyar nyelvben az egészségből származik. Isten arra hívja az embert, hogy tökéletesen egészséges legyen, ez az üdvösség. A megváltó születésében mindez megvalósult.

Dr. Párducz László, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság elnöke úgy fogalmazott: mi magyarok büszke és önálló közösség tagjaiként képesek vagyunk a döntő pillanatokban összefogni és nem csak magunkért, hanem környezetünkért, egymásért, az otthonért, a jövőnkért is.

– Évezredes történelmünk a hitelesség szószólója – mondta. – Hitelességünk a közösségekben rejlett és rejlik. A magyarság mindig hitt és hisz a családban, a gyermekeiben, az álmaiban. Hitelességünk éppen ebben rejlik.

A Gál Ferenc Főiskola, a Magyar Család- és Nővédelmi Tudományos Társaság, a gyulai önkormányzat és a Békés Megyei Kormányhivatal közös rendezvényén két szekcióban sok érdekes, a kérdést több oldalról körüljáró előadás hangzott el.

A legszentebb közösség

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott hangsúlyozta, a család a legszebb és a legszentebb dolog a világon, a férfi és a nő házasságából létrejövő közösség, nemzetmegtartó alap.

– Fundamentum, amire hagyományaink, indentitásunk, keresztény hitünk épül – ecsetelte. – A kormány 2018-at a családok évének nyilvánította. Ennek fő üzenete, hogy a kabinet a nemzet jövőjét a családok segítésében, a magyar gyermekek születésének támogatásában látja – folytatta a gondolatot. – Ennek érdekében folyamatosan bővül a családtámogatások rendszere, a családi adókedvezmény. Elindult a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, a gyed extrával az édesanyákat támogatják, és a különböző ellátások köre is emelkedett. A jövőre hatályba lépő kormányzati igazgatásáról szóló törvény is éppen a családokat fogja támogatni a szabadságok növelésével. S továbbra is védeni fogjuk a határokat, amivel nem csak a határokat, hanem a családokat, a gyerekeket, kultúránkat, hagyományainkat, identitásunkat is védjük, s azt, hogy ezer év múlva is itt maradjuk a Kárpát-medencében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában