képgalériával

2018.11.14. 19:36

Több mint száz kiállító vesz részt a pályaválasztási vásáron

Megkezdődött a hagyományosnak számító kétnapos pályaválasztási vásár szerda délelőtt Békéscsabán, a CsabaParkban. A programon harmincöt középfokú oktatási intézmény, négy felsőoktatási intézmény, tizenegy egyesület és szakmai támogató szervezet, három kamara és hat közigazgatási szerv mellett negyvenegy munkáltató is képviselteti magát. A rendezvényre szerdán és csütörtökön összesen 3 500 általános diák látogatott, látogat el.

Papp Gábor

Herczeg Tamás, Marczinkó Zoltán István és Takács Árpád a standokat is felkereste. Fotó: L. P.

Köszöntőjében dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kiemelte, a továbbtanulás minden fiatal számára sorskérdés, egyben rendkívül nehéz feladat.

– A Békés Megyei Kormányhivatal által, a BMKIK fő partnersége mellett életre hívott pályaválasztási vásár és a hasonló kezdeményezések megkönnyítik a döntést a diákok számára – tette hozzá. A szakember kiemelten fontosnak nevezte a szakmaválasztást. Ennek kapcsán kitért arra, hogy a szakképzési rendszer jelentős átalakuláson megy keresztül, ami a duális képzés, a gyakorlati képzések irányába halad. Kifejtette, a kormány meghirdette a Szakképzés 4.0 modernizációs programot, amelynek keretében a digitalizáció jegyében újfajta, kreatív, tudásalapú szemléletmóddal képzik a jövő munkavállalóit.

Herczeg Tamás, Marczinkó Zoltán István és Takács Árpád a standokat is felkereste. Fotó: L. P.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta, az ország egyik legnagyobb, egyben egyik leginnovatívabb pályaorientációs eseményén vehetnek részt a diákok Békéscsabán. Szólt arról, hogy az általános iskolások mellett más korosztályok, az óvodások, középiskolások és felnőttek is felkeresik a programot. A rendezvény fejlődését érzékeltetve az országgyűlési képviselő elmondta, a program mintegy két évtizeddel ezelőtt három-négy standdal indult, napjainkban pedig több mint száz kiállító tölti meg a teret a CsabaParkban – s nem csak Békés megyei, de a megyehatáron túlról érkezők is jelen vannak.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott aláhúzta, a pályaválasztási vásár legfőbb célja, hogy elősegítsék a fiatalok Békés megyében maradását; azt, hogy helyben választhassanak olyan szakmát, amelyet gyermekkorukban megálmodtak.

– A döntés természetesen mindig nehéz, de a rendezvény két napján a diákok a megye munkáltatóival is találkozhatnak, akik jövőképet tudnak mutatni és biztosítani a generáció tagjai számára – fogalmazott.

Takács Árpád szólt arról, hogy Békés megyéről gyakran mondják, a periférián helyezkedik, le van maradva.

 

– A megye szorgalmával, dolgos embereivel azonban mindig megmutatta, hogy akár az agráriumban, a kereskedelemben, az iparban, a turizmusban, a gasztronómiában és még számos területen tud újat mutatni, értéket teremteni – folytatta a gondolatot. – Békésben becsületes, szorgalmas, dolgos emberek élnek, akik megérdemlik, hogy jó munkáltatók foglalkoztassák őket, és, hogy értéket teremtsenek.

Takács Árpád megerősítette, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter döntése értelmében tizenkilenc megyei munkáltató nyert el mintegy 250 millió forintos támogatást. Az összeg segítségével csaknem száz új munkahely teremtésére és további több mint kétszáz munkahely megtartására nyílik lehetőség. Az elmúlt években száz munkáltató részesült ilyen támogatásban Békésben.

Az önismeret rendkívül fontos

Marczinkó Zoltán István munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár megnyitó beszédében elmondta, a munkaerőpiacot az élethosszig tartó tanulás és tudás együttes igénye jellemzi.

– A tanulás mai, nagyon gyorsan változó világunkban szükségszerű – tette hozzá. A helyettes államtitkár kifejtette: amikor egy-egy fiatal a továbbtanulásáról dönt, akkor tisztában kell lennie önmagával; kell, hogy legyen egy önismereti képe. A választásban sokat segítenek a szülők, a pedagógusok és természetesen egy-egy ilyen típusú rendezvény is, ami lehetőséget nyújt a személyes találkozásokra, és arra is, hogy a résztvevők képet kapjanak arról, milyen tényezők befolyásolják a munkaerőpiacot.

Marczinkó Zoltán István beszámolt arról, hogy elindult a Modern Gyárak Éjszakája című kezdeményezés. A program részeként mindenki számára lehetővé teszik, hogy megismerkedhessen a ma és a közeljövő korszerű, „okos” gyáraival, amelyekben a legmodernebb technológiák segítik a termelést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában