gyula

2018.11.14. 06:50

Gyulai patikák: hétvégétől ügyelet helyett készenlét

Komoly visszatetszést keltett Gyulán, hogy november 17-étől meg akarják szüntetni a gyógyszertári éjszakai ügyeletet. A lakosság mellett az önkormányzat és az Egészséges Városért Közalapítvány egyaránt tiltakozott a döntés ellen. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél lapunknak hangsúlyozták: készenléttel biztosított a folyamatos gyógyszerellátás.

Papp Gábor

Elfogadhatatlannak tartja és tiltakozik az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet azon döntése ellen a gyulai önkormányzat, amellyel november 17-étől meg kívánják szüntetni Gyulán a gyógyszertári éjszakai ügyeletet – erről múlt szerdai sajtóközleményében tájékoztatta hírportálunkat a fürdővárosi önkormányzat. A városvezetés hiányolta, hogy az OGYÉI előzetesen nem kérte ki az önkormányzat véleményét, ahogy aggályosnak tartották azt is, hogy a város 31 ezer polgára és a Gyulán tartózkodó turisták este 10 órától nem juthatnak hozzá fontos gyógyszerekhez.

Az Egészséges Városért Közalapítvány is ezeket az érveket sorakoztatta fel, illetve kitért arra, hogy Gyula a Békés Megyei Központi Kórház székhelye, a megye legfontosabb betegellátó központja, s ezért is lenne fontos az ügyelet.

Továbbra is biztosítják a folyamatos gyógyszerellátást Gyulán. Illusztráció: MW

Az OGYÉI-nél megkeresésünkre kifejtették: Gyula gyógyszertári ügyeleti rendszerének felülvizsgálata hivatalból indult, az egyik gyógyszertárvezető gyógyszerész bejelentése alapján. Mint megtudtuk, a bejelentés célja az adott gyógyszertár ügyeleti rendszerből történő kiemelése volt. Emiatt az éjszakai ügyelet ugyan megszűnt, de – hangsúlyozták – november 17-étől 22 óra után továbbra is biztosított lesz a folyamatos gyógyszerellátás, és minden gyógyszer, egyéb termék, amennyiben az az adott időpontban készleten van, igényelhető és megvásárolható. A készenlét ideje alatt a gyógyszertár betegforgalmi bejáratán feltüntetnek egy készenléti telefonszámot, a páciensnek ezt a számot kell felhívnia. A vonatkozó jogszabály szerint a készenlétben lévő gyógyszerésznek harminc percen belül kell megkezdnie a gyógyszer, illetve egyéb termék kiszolgáltatását.

Felvetésünkre hangsúlyozták, a készenléti szolgálat elrendeléséről szóló döntést az OGYÉI minden jogszabály által előírt körülmény figyelembevételével hozta meg, így többek között nyilatkoztatta a város gyógyszertárainak működtetőit és személyi jogos gyógyszerészeit a gyógyszertári ügyelettel kapcsolatosan, megkereste a Békés Megyei Kormányhivatal Gyulai Járási Hivatal járási tiszti főorvosát is, és egyéb körülményeket is vizsgált.

– Természetesen a döntés alapját képező tények, körülmények változása esetén hatóságunk a határozatait hivatalból felülvizsgálhatja – tették hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában