Gyula

2018.11.18. 06:45

Téli ruhákat hozott a Szeretet szombat

Első alkalommal rendezte meg Szeretet szombat elnevezésű adománybörzéjét a gyulai piactéren az SM Adománybolt. A programon bárki a kedvére és ingyenesen válogathatta össze a téli ruhatárát, meleg kabátot, sapkát, sálat, kesztyűt, cipőt, csizmát egyaránt hazavihettek az érdeklődők.

Papp Gábor

Szombaton nem sokkal nyolc óra előtt éppen csak fagypont felett állt a hőmérő higanyszála, és még hosszú percekig nem is igen akaródzott elmozdulnia onnan. A szervezők emiatt is jól időzítették az akció időpontját, aminek köszönhetően a fél kilences kezdés idején már szép számú látogató nyüzsgött, és keresgélt a ruhadarabok százai között.

– Sokan vagyunk, akik nem élünk könnyen, szegények vagyunk, éppen ezért számunkra nagyon fontos ez a kezdeményezés – mesélte hírportálunknak egy leszázalékolt asszony, Kati. Mint elárulta, a szombati lehetőségnek köszönhetően saját magának és dédunokájának válogatott össze ruhákat.

– Őszintén szólva, ha nem lenne az adománybolt és ez a lehetőség, csak nehezen jutnánk hozzá a megfelelő téli öltözékhez – tette hozzá Kati, aki elmondta, kabátot, pulóvert és egyéb meleg holmikat is sikerült összegyűjtenie. Kérdésünkre kiemelte, nem csak szombaton, de egyébként is gyakran megfordul az SM Adományboltban, legtöbbször vásárol, de olyanra is akadt példa, hogy ruhákat vitt be a piacon található üzletbe.

– Közeledik a karácsony és jönnek a hidegek, egyebek mellett ezért is döntöttünk úgy, hogy életre hívjuk a Szeretet szombatot – nyilatkozta hírportálunknak a program hátteréről Baracsi Istvánné, az SM Adománybolt vezetője. – Azt is tudni kell, hogy rengeteg adományt kapunk, amit mi is szeretnénk továbbadni a rászorulóknak.

Az üzlet vezetője kérdésünkre megerősítette, hogy szombaton minden ruhát ingyen adtak, a megjelentek teljes egészében összeállíthatták téli ruhatárukat a sapkától a pulóveren keresztül, a kabáton át a cipőig és csizmáig. A szervezők limitet nem szabtak meg, mindenki annyi holmit vihetett magával, amennyit szeretett volna.

Fotó: Imre György

Az adományboltot a Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete hívta életre 2014 februárjában. A szervezet elnöke, Herczegné Szabó Marianna szombaton egyébként éppen Budapesten tárgyalt egy nagyobb adománnyal kapcsolatban.

– Rengeteg a jó lelkű, segítőkész ember itt Gyulán és a környéken is – hangsúlyozta Baracsi Istvánné. – Emellett megszűntek a sárga konténerek, amiben a lakosság a használt ruhák egy jó részét elhelyezte. Az emberek azonban most sem dobják ki ezeket a dolgokat, hanem beviszik az üzletbe.

A boltban azután átválogatják a ruhákat, és egy minimális összegért árusítják azokat. Egy gyermekruházat például 50, egy felnőtt öltözék 100 forintért elérhető. A bevételt az egyesület az SM betegekre fordítja, például gyógyászati segédeszközöket vásárolnak belőle.

Az adományboltban egyébként öten tevékenykednek, akad, aki foglalkoztatottként, mások, így Szilágyiné Sárközi Julianna önkéntesként segíti a több szempontból is nemes célokat.

A békési Baptista Pontban eközben már zajlik a cipősdoboz akció, amellyel a nehéz helyzetben élő gyermekek karácsonyát szépítik meg.

A Baptista Pont Segélyiroda az Élelmiszerbankkal tartós élelmiszer gyűjtést szervez november 23-24-25-én a békéscsabai TESCO kisáruházban. Az adományokat az ünnepek előtt osztják ki a rászorulóknak.

Emellett a nagy áruháztól és egy békéscsabai étteremtől kapott közeli lejáratú élelmiszereket osztanak a rászoruló családoknak. Így valamivel több mint 250 embernek juttatnak heti két alkalommal élelmiszer adományt.

Az adománypontban jelenleg 4 embernek biztosítanak munkahelyet, akik egyebek mellett az oda beérkező ruha és egyéb adományok kezelését végzik, illetve a segítségüket kérőknél ház körüli segítséget nyújtanak.

Gyermek tomorrow klubok (például Békésen, Muronyban) működésének támogatásában, közösségi szolgálatra jelentkezők foglalkoztatásában és a Napocska bábcsoport működésének, előadásai megvalósításának támogatásában is segítséget biztosítanak. Az említett tevékenységeket az adománypont önkéntes munkatársi háttere alapozza meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában