támogatás

2018.11.07. 18:38

Segítő jobb fogyatékkal élő embertársainknak

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ), az „Infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása az ÉFOÉSZ-nél” elnevezésű pályázatával országosan 851 millió forint támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében, fogyatékossággal élő embertársaink segítésére. A pályázat szerdai Békés megyei nyitórendezvényén, Újkígyóson a Cz. Kiss Rendezvényházban Fülöp Attila szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár a segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta.

beol.hu

Köszönhetően a nyertes EFOP pályázatnak immáron a megyében, Békéscsabán a Kolozsvári utca 62. szám alatt az Egyensúly AE Egyesület székhelyén is önálló életvitel centrum segít fogyatékkal élő megyei embertársainknak ügyeik önálló vitelében, az erre való nevelésben.

A kormányzat az elmúlt években és a jövőben is olyan programokat kíván támogatni, amelyek az önálló élet felé irányítják fogyatékkal élő embertársainkat, ezt a célt szolgálják az infokommunikációs eszközök. A kormány 851 millió forint támogatást biztosít e pályázat megvalósításához, országosan 20 önálló életvitel centrum nyújt segítő jobbot. A centrumok szolgáltató házak, közösségi terek, de nem csak erről szól a pályázat. Ami ennél is fontosabb, az a figyelemfelhívás és a segítségnyújtás. A fogyatékos ügy a társadalom természetes része, fogyatékos embertársainknak nem sajnálatra, hanem tényleges segítségre van szükségük – hangsúlyozta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára.

Fotó: Lehoczky Péter

A jó állam egyik célja, hogy a közigazgatást közelebb vigye az emberekhez, így fogyatékkal élő embertársainkhoz is – nyomatékosította köszöntőjében dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő személyes hangvételű köszöntőjében azt is kifejtette, hogy évek óta kapcsolata van az ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesületével, hiszen Mikulásként is bekapcsolódik a szervezet munkájába. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy egy korábban elvégzett kutatása arra is rávilágított, miszerint a fogyatékkal élők között is az értelmi fogyatékosok vannak az egyik legnehezebb helyzetben. Ezen a helyzeten javít az ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesülete eredményes pályázata – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Az ÉFOÉSZ hiánypótló munkájára egyre nagyobb igény mutatkozik megyeszerte. Tavaly elkezdődtek az enyhe értelmi sérültek számára tartott, az önálló életvitelt hangsúlyozó önérvényesítő tréningek, amely foglalkozássorozat lehetőséget biztosított a könnyebb érthetőség és a gördülékenyebb életvitel megtanulására, begyakorlására nagy segítséget nyújtva ezzel a sérült felnőtteknek, valamint a beteg gyermekeket nevelő szülőknek is – méltatta az egyesület munkáját Szebellédi Zoltán, Újkígyós polgármestere.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ országos elnöke is a segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta beszédében. Azt Schriffertné Lócskai Henriett, az ÉFOÉSZ Békés Megyei Egyesülete elnöke mondta el, hogy már elkezdődtek a szakmai műhelymegbeszélésék (workshopok): Vésztőn, Okányban és Magyarbánhegyesen már lezajlott, de 2020 derekáig négy csoportban, nyolc témában harminckét alkalommal rendeznek még hasonlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában