Mezőberény

2018.11.21. 11:25

Rátámadott a munkavezetőre, a fia bérét követelte tőle

Megtámadta és bántalmazni próbálta a közfoglalkoztatottak munkavezetőjét az egyik képzésben részt vevő férfi apja a közelmúltban Mezőberényben. Azt követelte, hogy fizessék ki az akkor egy hete képzésre járó gyermeke bérét. Az érintettek havonta kapnak fizetést, így teljesen jogtalanul kérte számon a munkavezető hölgyet, és rontott neki. Tettlegességre persze még az esetlegesen elmaradt bér sem szolgálhatott volna mentségül.

Papp Gábor

Fotó: Shutterstock illusztráció

A sértett feljelentést tett az ügyben, amit egyébként az önkormányzat is meglépett volna. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a becsületsértés miatt tett feljelentést a Békési Rendőrkapitányság megküldte az eljárás lefolytatására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Békési Járásbíróságra.

Az esetről egyébként a mezőberényi képviselő-testület legutóbbi ülésen is szó volt, illetve a városból is kaptunk felháborodott megkeresést a történtekkel kapcsolatban. Úgy tudjuk, hogy maga a képzés a művelődési központban zajlott, oda rontott be az apa, hogy számon kérje a közfoglalkoztatotti vezetőt, akinek egyébként az égvilágon semmi befolyása nincs a kifizetésekre, hiszen az nem tartozik a hatáskörébe.

Siklósi István polgármester kérdésünkre úgy vélekedett, az eszköztelenség az egyik magyarázata, hogy idáig juthattak a dolgok.

– Sajnos sokan úgy gondolják, hogy csak jogaik vannak, de nekik semmilyen előírást nem kell betartaniuk – tette hozzá a településvezető. – Megengedhetetlen, ami történt.

A polgármester kifejtette, bár különböző problémák előfordultak már a közmunkában, ilyen atrocitásra még soha nem volt példa. A gondokat a vezetők saját hatáskörükben mindig kezelni tudták, ritkán történt olyan, hogy valakit a nem megfelelő munkavégzés vagy a folyamatosan, többször használt nem megfelelő hangnem miatt el kell bocsátani.

Az elmúlt időszakban egyébként Békés megyében is egyre több településen okoz nehézséget a közfoglalkoztatotti létszám megfelelő feltöltése. Sok helyen az ideinél kevesebb létszámmal terveznek jövőre, és – mint Siklósi István ennek kapcsán kiemelte – a Kisvárosok Szövetsége közelmúltbeli ülésén is beszéltek a kérdésről. Szó volt a rendszer esetleges átalakításáról is, amiben a forrásokat nem vonnák el, de kevesebb, viszont tényleg dolgozni akaró ember végezné az adott feladatokat.

A fiatalembert nem büntették édesapja meggondolatlansága miatt, folytathatta a képzést. A településvezetőtől úgy tudjuk, hogy mivel a közfoglalkoztatást vezető hölgy egy rendkívül toleráns, jó felfogású ember, amennyire ez lehetséges, igyekezett minél hamarabb túllépni a történteken.

Tettleges becsületsértés lehetett

Kérdésként merülhet fel, hogy miért becsületsértés miatt indult eljárás az ügyben. A büntetőjogban, illetve a szabálysértési jogban a becsületsértés egy szabadság és emberi méltóság elleni bűncselekmény, illetőleg szabálysértés. A források szerint becsületsértést tettlegesen is el lehet követni olyan becsületcsorbító cselekménnyel, amely a sértett testének érintésével jár, de nem okoz testi sérülést, ilyen általánosságban például a sértett pofonvágása vagy leköpése. Az életben több egyéb példája megvalósul a tettleges becsületsértésnek. Bár Berényben nem ez történt, de például a másik ember leöntése vagy tojással való megdobálása is ebbe a kategóriába tartozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában