Békéscsaba

2018.11.17. 14:58

Polgári esték: Deutsch Tamás volt a vendég

Polgári esték címmel szervezett pódiumbeszélgetést a Tegyünk az Élhető Magyarországért Egyesület pénteken, a Munkácsy Mihály Múzeum konferenciatermében.

B. A.

Fotó: LP6DMK2

Európa jövője avagy „Melyik utat válasszuk?” témájú beszélgetés résztvevői Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő és Gara Gábor, a HETEK közéleti hetilap belpolitikai rovatvezetője voltak.

A rendezvény moderátora Karácson Zoltán, a Tegyünk az Élhető Magyarországért Egyesület elnöke elmondta, azt tapasztalják, hogy az Európában zajló események hatására hazánkban is felkavarodtak az indulatok, ezért céljuk, hogy olyan témákat járjanak körül, amelyek a mindennapi történéseket dolgozzák fel és érzékenyen érintik a társadalmat.

Fotó: Lehoczky Péter

Az esti beszélgetés résztvevői többek között az elmúlt hónapok eseményeiből merítettek, így terítékre került a Sargentini-jelentés és annak következményei, az Európai Néppárt és azon belül a Fidesz helyzete.

Deutsch Tamás megítélése szerint az Európai Unióban és azon túlmenően is egy korszakváltás tapasztalható, amely az élet számos területén jelentkezik: a gazdaságban, a technológiában, a társadalomban így a közéletben és a politikában is.

– Ez leginkább az identitásvitákban ölt testet. Ha vállalható mértékben szeretném leegyszerűsíteni, akkor azt tudom mondani, hogy egyfajta globális, birodalmi identitások és lokális nemzeti közösségi identitások vitája zajlik. Ez jelent meg a néppárton belül. De ez nem azt jelenti, hogy ez a vita csak a néppártban van – fogalmazott Deutsch Tamás.

Elhangzott, a következő év májusában, a negyedik olyan európai parlamenti választás következik, amelyen magyarok is voksolhatnak. A mostani választások jelentőségét adja, hogy nem csupán a tagországok belpolitikai életőrél szól, hanem az egész kontinenst érintő mértékű tétje lesz. Szerepet kap a migráció, de ezen túlmenően az európai nemzetek együtt élése, a föderalizmus és szuverenizmus állhat majd a következő európai parlamenti választások kampányának középpontjában.

Gara Gábor kérdésünkre elmondta, egy-egy ilyen vitaest nem feltétlenül növeli a szavazásokon résztvevők egyébként kevés számát, de az állampolgári tájékozottsághoz nagyban hozzá tud járulni. Hozzátette, újságíróként fő feladatának érzi, hogy a tények felvázolásával mindenkiben egy saját vélemény kialakítását segítse elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában