Medgyesegyháza

2018.11.09. 11:15

Kritikus határ alatt a termőterület, a dinnyések összefognak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete regionális fórumot tartott a Magyar dinnyetermesztés jövője címmel csütörtökön Medgyesegyházán, ahova nagyon sok termelő érkezett.

Cs. I.

Ez volt az ötállomásos országos rendezvénysorozat első helyszíne. A két szervezet közösen ösztönzi a dinnyeágazat szereplőinek összefogását, illetve hiteles szakmai információkkal segíti munkájuk hatékonyságának növelését, a minőségi dinnyetermesztést.

Három évtizede dinnyézik a már nyugdíjas Domány István. Ő Nagykamarásról érkezett a fórumra, kíváncsian várta a friss információkat. Miközben a nagyterem lassan megtelt, elmondta, hogy két hektáron családi segítséggel gazdálkodik, kizárólag görögdinnyét termel. Átlagos, vagy inkább közepes évet zárt 2018-ban.

Fotók: Imre György

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke köszöntőjében örömének adott hangot, hogy a dinnye fővárosa adhatott otthont az országos jelentőségű találkozónak.

– Békés megye dél-keleti szegletének a jó adottságai, a kiváló talaj, a napsütötte órák száma, a felhalmozott tudás és szorgalom az alapja az itteni dinnyetermelők sikerének. Hangsúlyozta, kényes portéka e gyümölcs, a jól szerveződő érdekvédelem nélkülözhetetlen, csak így lehet úrrá lenni a piaci nehézségeken. A megyében a földszerző hajlandóság azt bizonyítja, van jövőképe a gazdáknak. Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke erről a jól szerveződő érdekképviseletről számolt be. Bemutatta: mind a hat dinnyetermelő régióból megjelentek a medgyesi fórumon. Beszélt az idei promóciós programokban való részvételükről, s arról, mitől várható a hazai termelésben pozitív változás: ha lesz egységes árualap, minőségi javulás, ha megoldódik a termés országos nyomon követhetősége.

Dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítóipari osztályelnöke figyelmeztetett, ki kell mondani az ágazat erősségeit, de a hibákról is beszélni kell.

– Utolsó pillanatban vagyunk, kritikus pont alá csökkent a termelési terület. Három fontos kérdésre kell jól reagálnunk: fajtaszerkezet-váltás, piacépítés, szervezettség. Olyan felvásárlási rendszert tartunk fenn, ami vállalhatatlan – hangsúlyozta. Sándor László a spanyolországi szakmai útjukat értékelve a lépésváltásról, a megoldásokról beszélt.

A belföldi piacokon jól teljesítettek a magyar termelők idén, miközben az export gyengélkedett. Az öt legfőbb megoldandó feladatnak nevezte Sándor László, a Nunhems Hungary Kft. kereskedelmi vezetője az exportpiacokon való visszaerősödést (van esélyünk Skandináviában, Romániában, a lengyel, a cseh, a szlovák, szlovén piacokon).

A rövid szezonnal szemben a folyamatos termelésre kell berendezkedni. A termelt fajtákon és a méreteken változtatni kell. Reagálni kell arra, amit a kereslet kíván. Sorolt spanyol példákat, ott megjelenő új termékeket (például dinnye ivólé, koktél- és hűtőszekrénydinnye).

A szervezettség nélkülözhetetlen: külön-külön versenyképesnek lenni sokkal nehezebb, a kis- és nagytermelők képviseletére szükség van. A hatékony termeléshez elengedhetetlen a reklám, amiből sose elég – hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában