nemzetközi konferencia

2018.11.08. 15:09

Aláírásukkal is megerősítették együttműködésüket

Magasabb (helyi) hozzáadott érték, mint a vidék kitörési lehetősége címmel rendeztek nemzetközi vidékfejlesztési tudományos konferenciát csütörtökön a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar (SZIE AGK) Tessedik Campusán.

N.-L. V.

A második alkalommal megrendezett eseményt a SZIE AGK Agrártudományi és Vidékfejlesztési Intézete, az University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine of the Banat (Temesvár), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Igazgatósága és a Békés Megyei Kormányhivatal közös szervezte.

A magyar vidék felzárkóztatásának lehetőségeit bemutató konferencia megnyitóján Palkovics László, a SZIE rektora köszöntötte elsőként a magyar és külföldi vendégeket. Az október elején rektorrá kinevezett szakember arról beszélt, hogy mind a vidékfejlesztés, mind az ország szempontjából is fontos, hogy elsősorban a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítására fektessük a hangsúlyt a jövőben, hiszen ezen termékeket sokkal magasabb áron lehet értékesíteni.

A jó gyakorlatok cseréjét is várta Futó Zoltán a konferenciától /Fotó: Lehoczky Péter/

Futó Zoltán, a SZIE AGK rektora azt mondta, a konferencia, melyen nemcsak az akadémiai szektor, hanem többek között a kormányhivatal, a Békés megyei NAK, a vidékfejlesztésben dolgozó turisztikai szervezetek is képviseltették magukat, jó példája annak az együttműködésnek, amit a SZIE képviselni kíván. „Hiszünk abban, hogy egységet kell alkotni; egy olyan szerves egységet, amely a gyakorlatban a fejlődésnek és a vidékfejlesztésnek az alapjait adhatja” – fogalmazott.

Rákóczi Attila, a megyei kormányhivatal főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban gyökeres változáson ment keresztül Magyarország, így a megye gazdasága is: az elmúlt 10 évben „eltűnt” a megye lakosságának 10 százaléka, a regisztrált álláskeresők és a közfoglalkoztatottak száma harmadára esett vissza. Véleménye szerint komoly kihívás előtt állnak, de a kormányhivatal nagyon fontos feladatának tekinti, hogy a megyét fejlődési pályára állítsák.

A főigazgató beszéde végén díszoklevelet adott át Takács Árpád kormánymegbízott nevében a SZIE rektorának a jó együttműködés jegyében. Ezt követően együttműködési megállapodást írt alá Ioan Brad, a temesvári mezőgazdasági egyetem dékánja és Palkovics László rektor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában