Körösújfalu

2018.10.19. 17:20

Négy kitüntetést adtak át az ünnepi megyei közgyűlésen

Négyen kaptak kitüntetést pénteken a megyei közgyűlés október 23-a alkalmából tartott ünnepi ülésén, aminek Körösújfalu művelődési háza adott otthont.

Licska Balázs

Békés megyéért kitüntetést kapott Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, Balázsi László füzesgyarmati unitárius lelkész, Majoros Béla, a Csaba Metál Zrt. vezérigazgatója. Polgárokért díjjal jutalmazták dr. Garay Ritát, Tótkomlós polgármesterét.

A népművészet és a kézművesség tekintetében Pál Miklósné meghatározó személyiség. 1969-ben kezdett dolgozni a megyei művelődési központban, a mai napig kora reggeltől késő estig tevékenykedik a köz érdekében, a közművelődés minden irányával foglalkozik. Az általa vezetett népművészeti egyesület taglétszáma immár háromszázra tehető. Úgy véli, hogy szeretni kell az embereket, meg kell hallgatni őket, csak közösen lehet nagy dolgokat megvalósítani. Fontosnak ítéli, hogy a népművészet és az azzal kapcsolatos tudás élő maradhasson.

Balázsi László Erdélyben, a Hargita alján született, a hitet és a tartást szüleitől örökölte. 1974-től szolgált Székelyföldön, a román hatóságok folyamatosan zaklatták, majd el is lehetetlenítették. 1989 végétől szolgál Füzesgyarmaton, ahol újraindított a hitéletet, vezetésével rendbe tették a templomot. Úgy véli, nemcsak a templomban kell hinni, hanem mindenhol, akkor is, amikor a székely a medvével viaskodik. Életre hívta az Alföldi Unitárius Búcsút, több lovagrend és vitézi rend fogadta tagjai közé. Nyugdíjba vonulása után hamarosan hazaköltözik Székelyföldre.

Szabó Csaba, Körösújfalu polgármestere, dr. Garay Rita, dr. Dukai Miklós, Pál Miklósné, Zalai Mihály, Majoros Béla és Balázsi László a megyei közgyűlés ünnepi ülésén. A szerző felvétele.

Majoros Béla azt mondta, hogy három-négy nap szabadság után már hiányzik neki az öntöde szaga. 1993-ban indított saját vállalkozást, sorban vette fel az embereket, hogy teljesíthesse a megrendeléseket. 1994-ben vette az első öntőgépet, ami a mai napig kiállítási darabként megvan. 18 emberrel indult a ma 1300 embernek munkát adó Csaba Metál, ami például autógyáraknak szállít be. Hangsúlyozta: a nyereséget mindig a cég fejlesztésére fordította, nem a pénz lebegett a szeme előtt. Büszke arra, hogy a Csaba Metál név márkanév lett Európában.

Kilenc éve vezeti polgármesterként Tótkomlóst tősgyökeres tótkomlósiként dr. Garay Rita. Fontosnak ítéli, hogy fejlesszék a várost, hogy működtessék az intézményeket, hogy bővítsék a szolgáltatások körét. Büszke arra, hogy a kisvárosban van orvosi ügyelet, mentőállomás, tűzoltóság, kormányablak; hogy újonnan bölcsőde és ifjúsági szálláshely épült. Jelentős eredmény, hogy intézményeket korszerűsítenek, hogy megújul a Komló szálló, ami majd vállalkozásoknak biztosít helyet. Kiemelte azonban: ezek az eredmények nem csak az ő érdemei.

A kitüntetéseket – amikről a megyei közgyűlés döntött – dr. Dukai Miklós helyettes államtitkár, Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke és Szabó Csaba, Körösújfalu polgármestere nyújtotta át.

Kötelességünk magyarnak maradni

1956 visszaadta a magyar nép szabadságát és méltóságát – mondta ünnepi beszédében dr. Dukai Miklós, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára. Hangsúlyozta: október 23-a üzenete az, hogy a magyar nemzet saját maga akar dönteni a sorsáról. Erkölcsi kötelességnek nevezte a magyarnak maradást, tekintettel arra, hogy a történelem során mindig voltak olyan magyarok, akik számára a szabadság mindennél többet ért. Beszélt a megyei önkormányzatról, hogy annak feladata immár nem az intézményfenntartás, hanem a fejlesztések koordinálása.

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke azt mondta, hogy igyekeznek a grémium üléseit a megyeszékhelyen kívüli településeken megtartani. Ez lehetőséget biztosít a találkozásokra, arra, hogy még inkább megismerhessék a Békés megyét érintő problémákat. Körösújfalu az első község, ahol ünnepi ülést tartanak, kiemelte, ez is jelzi, hogy figyelnek a településre. Kifejtette: Körösújfaluban 126 millió forintból valósulnak meg, valósultak meg beruházások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában