mezőhegyes

2018.10.23. 11:29

Megállapodás született a Szent István Egyetem és a Ménesbirtok között

Együttműködési megállapodást írt alá október 17-én Gödöllőn Tőzsér János, a Szent István Egyetem (SZIE) rektora, Magyar Ferenc, az intézmény kancellárja és Pap István, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.

Fotó: szie.hu

A ménesbirtok tangazdasági terepi gyakorlati helyet ajánl fel az egyetem hallgatói számára, az együttműködés keretében duális és kooperatív képzések indulhatnak, valamint a kutatás-fejlesztés területén is jelentős eredmények várhatók – olvasható a Szent István Egyetem honlapján.

A mezőhegyesi, állami tulajdonban lévő nagyüzem kiemelt oktatási, kutatási és fejlesztési bázisként kapcsolódik be a SZIE képzési és kutatási rendszerébe. Az együttműködés célja a hazai és nemzetközi képzés és kutatás támogatása, és a szakpolitikai döntési folyamatok szakmai-tudományos megalapozottságának erősítése az agrár- és környezetgazdálkodás területén.

Fotó: szie.hu

Dr. Tőzsér János rektor az ünnepélyes aláíráson elmondta, az egyetem magas színvonalú szellemi, szakmai és tudományos háttere lehetővé teszi, hogy a hallgatók naprakész elméleti tudással gazdagodjanak, melyhez a gyakorlati tapasztalatszerzési lehetőséget a Ménesbirtok nyújtja – többek között szántóterületek monitorozása, az agrotechnikai kezelés hatásainak értékelése, az innovatív takarmány-előállítás elősegítése, valamint az állati termék előállítás fejlesztése területén. A ménesbirtoki gyakorlatok megismertetik a fiatalokkal az agrár- és vidékfejlesztési szakmák szépségeit.

A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében a Ménesbirtok többek között tangazdasági terepi gyakorlati helyet nyújt a hallgatók számára, évközi és összefüggő gyakorlatok keretében megismerteti az általa alkalmazott korszerű mezőgazdasági, vadgazdálkodási, környezetgazdálkodási, turisztikai, vállalatirányítási és szervezési eljárásokat, valamint bemutatja a védett agrár- és kultúrtörténeti emlékeit.

Az együttműködés keretében duális és kooperatív képzések indulnak, illetve a hallgatók bekapcsolódhatnak a Ménesbirtok pályaorientációs programjaiba is. Emellett szakdolgozati és diplomadolgozati témák közösen kerülnek meghirdetésre, illetve a dolgozatokat közösen is menedzselik majd a felek. A kutatás-fejlesztés területén is jelentős eredmények várhatók, hiszen közös pályázati és kutatási programok indulnak, pl. az öntözéses gazdálkodás, az integrált növényvédelem fejlesztése szántóföldi kultúrákban, a mezőgazdasági melléktermékek hulladékhasznosítása vagy az állattartási technológiák műszaki/informatikai fejlesztése témákban.

Az együttműködési megállapodás kiterjed arra is, hogy a felek hamarosan egy közös programot indítanak a mezőgazdasági szántóterületek kezelését érintő hosszú távú monitorozása érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában