sarkad

2018.10.30. 13:45

Elültették az első fákat a sarkadi újszülöttek ligetében

Újszülöttek ligetét alakítanak ki Sarkadon, az Anti út és a Zsarói utca kereszteződésében, az első fákat kedden ültették el a helyszínen. Gyermekszületési támogatást kaptak azok a családok, akikhez az idei első félévben érkezett a gólya, és igényelték az önkormányzat által biztosított segítséget.

Licska Balázs

A képviselő-testület dr. Mokán István polgármester javaslatára az idei évtől bevezette a gyermekszületési támogatást, hogy ezzel is segítse a gyermekvállalásban a sarkadi családokat. Az anyagi támogatás mellett minden egyes gyermek egy-egy névre szóló fát kap az újszülöttek ligetében – hangzott el kedden a városházán tartott rendezvényen.

A szerző felvétele

Ekkor adta át dr. Mokán István polgármester és Mester Judit Ibolya alpolgármester az egyszeri segítséget azoknak a családoknak, akik gyermeke az idei első félévben született, illetve akik igényelték az önkormányzattól ezt a fajta támogatást.

– Ha van még valami, ami tiszta, az a gyermek tekintete. A gyermek öröm és reménység, ígéret és gyönyörűség – kezdte idézetekkel köszöntő beszédét dr. Mokán István. Sarkad polgármestere kiemelte: azok a családok, akik gyermeket vállaltak, meghozták ezzel egyetemben azt a döntést is, hogy a szívük azt követően a saját testükön kívül dobog.

– A városvezetés megbecsüli a családokat, a gyermekeket – hangsúlyozta. Sorolta, hogy ennek érdekében nemrég korszerűsítették a középiskola épületét, ösztöndíjprogramot indítottak a fiatalok számára. A Kossuth utcai általános iskolánál egy 814 millió forintos fejlesztés van napirenden, tornacsarnok épül, a Gyulai úti sulinál pedig tálalókonyhát és további parkolókat alakítanak ki.

– Az elmúlt években két óvodában épült ovisportpálya, illetve az óvodákat szintén korszerűsítik pályázati források igénybevételével – folytatta. Majd rátért arra, hogy nemrég kezdődött meg egy modern, hatvan férőhelyes, vadonatúj bölcsőde építése a Petőfi és az Iskola utca sarkán, ami a tervek szerint egy év múlva működni fog.

Az Anti út és a Zsarói utca kereszteződésében alakították ki az újszülöttek ligetét Sarkadon. A szerző felvétele

Igényelni kell tízezer forintos segítséget

A helyi önkormányzati rendelet szerint a gyermekszületési támogatás összege 10 ezer forint. Az első félévben született gyermekek esetében ezt minden évben október 31-ig, a második félévben születettek részére pedig a következő esztendő április 30-ig adják át.

Jövedelemhatárt nem állapítottak meg, ugyanakkor fontos feltétel, hogy az egyszeri segítséget igényelni kell, a kérelmet a városháza illetékes osztályán kell benyújtani a gyermek születésétől számított három hónapon belül. Lényeges az is, hogy a szülőknek a gyermek születését megelőző egy évben életvitelszerűen Sarkadon kell lakniuk. A gyermeket a szülőknek saját háztartásukban kell nevelniük, valamint a gyermek lakóhelyeként a nyilvántartásba sarkadi címet kell bejegyeztetniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában