faluriport

2018.10.22. 15:23

A szürke ötven árnyalata után újra színessé vált Kisnyék

Ahol évekkel ezelőtt csak a szürke ötven árnyalata volt megfigyelhető. Ahol most a – kiültetett és kellően gondozott – virágoknak köszönhetően igazi színpompával találkozhatnak az átutazók, azok, akik a megállóban vagy a pihenőparkban az autóbuszra várnak. Ahonnan valamiért a helyiek szinte mindegyike elvágyódik, pedig elmondásuk szerint minden rendben van. Faluriport Kisnyékről.

Licska Balázs

Amíg korábban a szürkeség uralta a tájat, addig most tele van színekkel, köszönhetően annak, hogy – főleg – a közfoglalkoztatási projekten belül rendbe tették az autóbusz-megállók környékén lévő területeket. Kisnyék nem vált világvárossá, viszont virágtelepüléssé annál inkább.

Kisnyék neve – a Sarkadkeresztúr hivatalos oldalán fellelhető írás, Bontó Mónika jegyzete alapján – a honfoglaló magyar törzs emlékét őrizheti. Nyéket egy 1214-es dokumentumban, a Váradi Regestrumban is feltüntetik, igaz, az a Nyék nem egyezik a mai Kisnyékkel.

A kisnyékiek szívesen gondolnak vissza a múltra, bár nem az évszázadokkal ezelőtti történésekre. Elmondták: évtizedekkel ezelőtt összetartóbb volt a közösség. Mára viszont a faluba beköltözött az irigység, a rosszindulat, nem fordulnak olyan szeretettel egymás felé az emberek, mint régen.

A virágokat gondozó Anikó szerint jó a közbiztonság Kisnyéken. Fotó: I. Gy.

Anikó a közfoglalkoztatás keretén belül gondozza a közterületeket, neki is köszönhető, hogy Kisnyék olyan virágos, mint amilyen talán soha nem volt. Sorolta, hogy vannak muskátlik, petúniák, begóniák, rózsák, és hogy ha feltölt a közösségi portálra egy-két képet, akkor mindenki csodálkozik, hogy milyen pompás a kis település. Hangsúlyozta, hogy az elmúlt években a kutat is rendbe tették, valóságos pihenőparkot alakítottak ki a megállók környékén.

Kisnyék központi része nem csak az autóbuszok miatt megállóhely, hiszen ott van a bolt és a kocsma is. Általában ott csípik el egymást az emberek, ott beszélik meg az ügyes-bajos dolgaikat.

A kocsival érkező Marika is megállt egy pillanatra, hogy Anikóval szót ejtsen a kutyákról. Kiderült, hogy gondatlan emberek a főutca, az Okányi út környékén szeretik kitenni a számukra feleslegessé vált, azonban nagyon is szerethető kutyáikat, amiket aztán ideig-óráig befogadnak a kisnyékiek.

Marika elmondta: az ebek szelídek, nem tudnának ártani senkinek. Etetik és csipeztetik őket, nevet adnak nekik. Azonban van egy bizonyos határ. Volt olyan, hogy nyolc kutyáról gondoskodtak egyszerre, ami nem volt tartható, ezért sajnos végül a menhelyre vitték az ebeket. Hírportálunk kérdésére Anikó és Marika elmondta: nagyjából százan lakhatnak Kisnyéken. De ha pontosan kellene, akkor tíz percen belül meg tudnák mondani, sorolnák név szerint, melyik házban kik laknak. Tavaly 127 kisnyékit számoltak össze.

Kisnyék a csend és a nyugalom szigete, remek a közbiztonság – ezt állapította meg Anikó és Marika, és mindezzel teljes mértékben egyetértett a bolti eladó, Irén is.

A munkalehetőség kapcsán nem volt ekkora az egyetértés. Marika szerint nincs munkanélküliség, Anikó és Irén szerint viszont a közfoglalkoztatáson kívül nincs igazán esélye az elhelyezkedésre a kisnyékieknek. Ezen segítene, ha nemcsak 6 óra után, hanem 5 óra körül is menne járat Sarkadkeresztúrra – hiszen onnan több vállalkozás, Békéscsaba és Gyula is elérhető lenne.

Ügyelnek a helyi közterületekre

Kisnyék közigazgatási szempontból Sarkadkeresztúrhoz tartozik. Bakucz Péter polgármester elmondta: megcsappant az utóbbi időszakban a közfoglalkoztatottak száma, mivel több vállalkozás indít járatot Sarkadkeresztúrról, és ennek köszönhetően többen elhelyezkedtek a versenyszférában. Ezért kihívást jelent a létszám feltöltése, a közfoglalkoztatási projektek végrehajtása, azonban mindent megtesznek azért, hogy Sarkadkeresztúr mellett Kisnyék közterületei is kellően gondozottak, ápoltak legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában