Békéscsaba

2018.10.31. 13:45

A Hősök és Mártírok Emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést

A Hősök és Mártírok Emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést és koszorúzást szerdán délelőtt Békéscsabán, a Szabadság téren álló második világháborús emlékműnél.

B. O.

Dr. Ambrus Zoltán nyugalmazott könyvtárigazgató megemlékező beszédében kiemelte, egy város ereje abban is megmutatkozik, hogy miképpen képes hagyományaiból megélni, továbbadni, miként tud elődeire emlékezni, azok sorsából bizonyosságot és erőt meríteni.

Fotó: Lehoczky Péter

– Az újratelepülésének háromszázadik évfordulóját ünneplő városnak van mire emlékeznie, van mire büszkének lennie. De csak akkor értjük meg az évszázadok küzdelmét, ha a sorsfordító dátumok üzenetét tudatosítjuk a fiatalabb nemzedékben és a később idetelepültekben. Háromszáz év nem mondható hosszúnak, de egy város sajátosságai, szokásai és erkölcsisége nemzedékeken keresztül olyan erővé válhat ennyi idő alatt, mely képes eligazodást, hitet és cselekvésre ösztönző belső erőt adni – hangsúlyozta dr. Ambrus Zoltán.

Dr. Ambrus Zoltán nyugalmazott könyvtárigazgató szerint a városnak van mire emlékeznie, van mire büszkének lennie. Fotó: Lehoczky Péter

A könyvtárigazgató emlékező beszédét követően kegyeleti megemlékezést tartott az emlékműnél Szigeti Antal katolikus plébános és Marti Miklós Nándor református lelkipásztor az első és a második világháború áldozatainak emlékére.

A megemlékezés koszorúzásokkal folytatódott. Többek között koszorút helyezett el az emlékműnél Békéscsaba önkormányzatának nevében Szarvas Péter polgármester és Nagy Ferenc alpolgármester. A megyei önkormányzat nevében Tolnai Péter alelnök, míg a Politikai Foglyok Országos Szövetsége Békés Megyei Szervezete nevében Lévai István megyei elnök és Vánsza Pál elnökhelyettes emlékezett meg a hősökről. A koszorúzások után a hozzátartozók és az eseményen megjelentek is elhelyezték az emlékezés virágait, majd Bakai László trombitaművész játékát hallgathatták meg a jelenlévők.

A szerző felvétele

Mindezek után mintegy az emlékezés zárásaként a résztvevők átvonultak Kovács Zoltán honvéd alezredes és Harmati Imre rendőr alhadnagy, ’56-os mártírok emléktábláihoz egy rövid megemlékezésre. Majd tisztelegve ott is a hősök előtt, a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emléktábláknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában