gyermekvédelem

2018.09.19. 11:23

Motivációt kell nyújtani a nevelőszülőséghez

A társadalom olykor előítéletes a ­nevelőszülőkkel szemben, sokan félnek a saját család reakcióitól. Többek között erre jutott az SOS Gyermekfalvak legfrissebb kutatása. Magyarországon 2007 óta növekszik a gyermekvédelemben élők száma, ­miközben nincs elég nevelőszülő. Az SOS Gyermekfalvak felmérte, milyen okok állhatnak a hátterében.

Csete Ilona

Miközben a gyermekvédelembe kerülők száma fokozatosan nő, a nevelőszülőké nem. Online kutatásában az SOS Gyermekfalvak csaknem 900 embert kérdezett meg, hogy feltérképezze, melyek a fő visszatartó okok. Szinte mindegyik megkérdezett attól tart, hogy a gyermek nem fogadja el őt, minden második pedig attól, hogy saját családja és a barátai rosszul vennék, ha ezt a szakmát választaná, vagy éppen párkapcsolatára lenne negatív hatással. A válaszadók kétharmada szerint a nevelőszülőknek és neveltjeiknek a társadalom előítéletével is meg kell küzdeniük.

– A nevelőszülőséghez sokféle félelem társul, amelyeknek csak egy része megalapozott. Az SOS-ben a nevelőszülői tanácsadó mellett pszichológus is dolgozik a családokkal – mondta Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója. Sokan nincsenek tisztában a nevelőszülőség feltételeivel. Az egyetlen előírás, hogy legfeljebb 50 év különbség lehet a nevelőszülő és a nevelt gyerek között, tehát egy ötvenéves jelentkező vagy pár is vállalhat még kamasz gyereket – tette hozzá.

Férfiak is lehetnek nevelőszülők, sokan pedig női szakmának tartják. A kutatás kitért arra is, hogy mi motiválja leginkább a nevelőszülőséget választókat. Idősebb korosztálynál gyakori indíték, hogy nem lehettek saját gyerekeik, vagy kirepültek már a fészekből. A fiatalabb korosztályban erősebben jelenik meg a társadalmi felelősségérzet.

– Motivációt kell adni, hogy többen válasszák a nevelőszülőséget. Az SOS például csökkenti a nevelőszülőnél lévő gyereklétszámot, hogy kisebb legyen a teher a családon, és nagyobb az odafigyelés a gyereken. Így munka vagy akár több saját gyerek mellett is könnyebben vállalható ez a nehéz, de szép feladat – mondta Szilvási Léna.

Egy orosházi SOS-házban Barta Ágnesnél jártunk a minap. Az anyuka hét gyermeket nevel (közöttük két vér szerintit). Elárulta, nővére volt nevelőszülő, ő meg a segítsége. Minden gyermeket ismert. Aztán hozott egy döntést, és egy reggel úgy kelt fel: anyuka, de mától sokkal több gyermeké. Ennek már több mint két éve. Miközben beszélgettünk, a 15 éves fiú a csomagja mellett üldögélt, s az izgatta, nehogy túlsúlyos legyen a repülőn. Portugáliába indult táborozni egy pályázat keretében.

Az udvaron minden a gyerekekről szól, van mászóka, hinta, homokozó, nagy tér.

– A párom két éve meghalt. A gyerekek mindent megadnak nekem. Együtt sírunk és nevetünk. A nevelőszülőség munkaviszony, amiért tiszteletdíj jár. Beszámít a nyugdíjba, és társadalombiztosítási ellátásra jogosít. Kezdetben az ember munkának tekinti, de attól a pillanattól kezdve, amikor nagycsaládként kezdtünk működni, azóta csak azt érzem, sok gyermeknek vagyok az anyukája. Imádom mindegyiket – mondta. Amikor palacsintát süt a gyerekek Békéscsabán élő nagymamája, akkor 80-ig meg sem áll. Ha anya joghurtot vesz, azt két tálcával teszi, s ha vacsorát főz, akkor 15 csirkecombot készít el, s mellé elfogy két kiló puha kenyér.

– Az SOS Gyermekfalvaknál azt valljuk, nem kell szuper erő ahhoz, hogy jó nevelőszülő legyen valakiből, csak kitartás és jó sok szeretet. Speciális végzettségre, előképzettségre sincs szükség: ha elég elhivatottságot érez magában valaki, jelentkezzen, és mi megadunk minden támogatást, hogy nevelőszülővé válhasson – mondta Pechan Szabolcs, az orosházi SOS gyermekfalu területi igazgatója.

Természetes számukra

Zselyke 6, Antónia 18 éves. Barta Ágnes lányai természetesnek fogadják a helyzetet. A kicsi ebben nő fel, a nagylány pedig hamarabb ismerte a tesókat, mint az anyuka.

– Középiskolásként bejáratos voltam a battonyai SOS-faluba, önkéntes munkát végeztem. Már akkor megismertem a gyerekeket. Kölcsönösen elfogadtuk a másikat – mondta a lány.

A család megbecsült tagja még egy cica és a nagy kedvenc, Gombolyag, a kiskutya. A tágas udvar olyan, mint egy játszótér: hinta, csúszda, homokozó, medence és raklap bútorok szolgálják minden korosztály (4–18 évesek) kényelmét, szórakozását a nagycsaládban.

Antónia és Gombolyag remekül érzi magát a nagycsaládban. /A szerző felvételei/

Nevelőszülőket keresnek

Lehet fiatal vagy idősebb, nő, férfi, akár egyedülálló vagy házas, városi vagy vidéki: ahogy minden gyermek más, úgy a hozzájuk illő nevelőszülők is mások.

Októbertől lesz képzés, ahova nevelőszülő jelentkezőket keresnek, akik az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa által biztosított feltételek mellett Orosháza 50 km-es körzetében saját ingatlanukban végzik a gyermekvédelmi gondoskodásba került kiskorúak nevelését.

Érdeklődni, jelentkezni lehet e-mailben: [email protected]; mobilon: +36-20/375-7453; infók: www.sos.hu/neveloszulo.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában