motorosok, videóval, galériával

2018.09.16. 06:50

Két keréken látogatták meg a szlovák túrázók a csabai főkonzulátust

Tucatnyi szlovák és magyar túramotoros látogatott a megyébe hétvégén. Többféle programon vettek részt, többek közt, hajókáztak, misét hallgattak, emlékművet koszorúztak, kipróbálták a békési csárdákat, és ellátogattak Kondorosra, Szarvasra valamint a megyeszékhelyre is.

Busi Ottó

Nem sokkal szombat dél előtt több mint tucatnyi túramotor gördült be a Szlovák Köztársaság békéscsabai főkonzulátusára, ahol a konzul fogadta őket. Igor Furdík bemutatta a várost, a régiót, mesélt a nevezetességekről, a látnivalókról, és annak történetét is elmondta, hogy miért és miként érkeztek a megyébe a tótok.

Fotók: Kiss Zoltán

Ezzel kapcsolatban az egyik motoros mesélte el, hogy bár előzőleg tudott arról, a régióban élnek szlovák származású emberek, mégis, számára igen kellemes meglepetés volt, amikor a városban szlovákul üdvözölte egy mellette elhaladó járókelő.

A résztvevőket levélben köszöntötte dr. Simicskó István, Újbuda országgyűlési képviselője, aki már öt éve támogatja a motorosokat. Levelében a politikus úgy fogalmazott, örül, hogy ezen a hétvégén az országút vándorai megismerhetik Szarvast, és a békési tájat.

- Utunk során a környezetre is figyelünk. Olyan szerkezet is található az egyik csapattársunknál, ami a zajterhelést méri. Mindegyik motor betartja a hatályos szabályokat, egyik sem manipulált és a szükségesnél egyik motor sem zajosabb. És persze direkt nem hangoskodunk, nem bőgetjük a motorokat, utunkat a békés egymás mellett élés szabályai szerint rójuk – mondta el dr. Krasznai Petúr a szervezők részéről, aki egyébként a FIM, a Nemzetközi Motor Szövetség ellenőre is.

Mint megtudtuk, a motorosok lényegében a szövetség litván világbajnokságáról érkeztek. A megmérettetés után elsőként mindenki hazafelé vette az irányt, majd a szervezők által kiadott útmutató alapján ki itt, ki ott csatlakozott a mostani menethez, a megadott GPS koordináták segítségével.

A motorosok a konzuli találkozó után Kondorosnak vették az irányt, majd késő délután visszaindultak a megyeszékhelyre, hogy egy közös esti értékelő vacsorán osszanak ki elismeréseket a túra során érdemeket szerzett tagoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában