Békéscsaba/Gyula

2018.09.27. 15:47

Jó lehetőségeket rejt a turisztikai társulás

Gyula és Békéscsaba kiemelt turisztikai térséggé válik a közeljövőben. A két város turizmusra irányuló partnersége eddig is működött, azonban a kormányzati és helyi szándékoknak eleget téve, a társulással nagyobb mértékű fejlesztési és marketing források kerülhetnek a térségbe – hangzott el a turisztikai világnap alkalmából megrendezett konferencián a Csabagyöngye Kulturális Központban csütörtökön.

Balázs Anett

Fotó: Imre György

A szerevező Békéscsabai Turisztikai Egyesület részéről Gulyás Péter elnök elmondta, a világnapi megemlékezésen túl a fórum célja, a két város között formálódó együttműködés kibontakoztatása, valamint a helyi értékek feltárása.

– Gyula és Békéscsaba kiemelt turisztikai térséggé nyilvánítása egy kormányhatározat keretében belül fog megtörténni az elkövetkező fél évben. Azt szeretnénk, ha a gyulai és a békéscsabai turisztikai szervezetek között tovább erősödne az együttműködés, melybe a turisztikai szolgáltatókat is szeretnénk mind szélesebb körben bevonni – fejtette ki Gulyás Péter.

Fotók: Imre György

Hozzátette, a két település turisztikai kínálatában van átfedés, de több helyen ki is egészítik egymást. Ennek okán a gasztronómia mindkét helyen erősen jelen van, míg például az egészségturizmus vonalán Gyula a várfürdővel élen jár. Gulyás Péter úgy vélekedett, az együttműködés a vendégéjszakák számát is hivatott nagymértékben megemelni, hiszen úgy terveznek, hogy annak a turistának, aki a közös térség valamelyik városába érkezik, a másik települést is vonzóvá kell tenni.

Gulyás Péter tisztában van azzal, hogy Gyula egyértelműen ismertebb a turisztikai piacon, azonban mint mondta, a megyeszékhely is számos értéket rejt magában, amelyeket az együttműködés hatására igyekeznek majd minél jobban bevinni a köztudatba.

– Többek között a CsabaPark legújabb fejlesztései, a Wenckheim kerékpárút, a készülő Munkácsy-negyed és a hamarosan záruló belváros rehabilitációjának harmadik üteme is ide sorolható. Továbbá a Csabagyöngye, a kulturális turizmus meghatározó szereplője, és van a nagy tömegeket megmozgató kolbászfesztivál, melynek a várost napok alatt megtöltő vendégeit szeretnénk az év többi napján is viszontlátni.

Jó lehetőséget rejt a társulás

A fórumon elhangzott, a békéscsabai vendégéjszakák száma 50-60 ezer körül mozog, melyből tízezerre tehető a magán szálláshelyek száma. Ez az érték Gyulán a hatszázezret is eléri – tudtuk meg Kiss Józseftől, a Gyulai Turisztikai Egyesület elnökétől.

– Ha térségként tudunk látnivalókat nyújtani, az ide érkező vendégek minden bizonnyal elgondolkoznak, azon, hogy érdemes több napot itt eltölteniük. A térség rendkívül jó marketing lehetőségeket kínál. Itt az Élővíz csatorna, amely összeköt bennünket. Mindkét városban ott a pálinka, a kolbász, komoly gasztronómiai hagyományok vannak és jó minőségű helyi termékek kerülhetnek a vendéglátóhelyekre. Egy nagyobb külföldi piacot is el tudnánk érni közösen, hiszen Gyulának elsősorban Románia irányába vannak kialakult marketing akciói, míg Békéscsaba a szlovákság felé tudja hatékonyan közvetíteni az üzeneteit. Azt gondolom, jelentős vendégéjszaka számot tudunk majd elérni, viszonylag rövid időn belül – hangsúlyozta Kiss József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában